Dolar 32,6103
Euro 34,6845
Altın 2.525,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Lösev

Kuru ve Yeşil Fasulye Hasatları Yapıldı.

Kuru ve Yeşil Fasulye Hasatları Yapıldı.
7 Eylül 2022 6:15 pm
256

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üretim sezonunda uygulanan kuru ve yeşil fasulye denemelerinin hasatları yapıldı.

Yozgat’ta baklagillerde ürün çeşitliliğini artırmak yeni çeşitleri çiftçilere göstermek amacıyla bu yıl dört çeşit kuru fasulye, 1 çeşit yeşil fasulye deneme ekimleri yapıldı. Ekimleri yapılan bu çeşitlerin hasatları teknik personeller ve çiftçilerle birlikte yapıldı.

Yapılan deneme ekimleri ve sonuçları ile ilgili olarak Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;

Kuru fasulye ve yeşil fasulye, yemeklik baklagiller sınıfında gıda sektöründe en çok tüketilen ve aranan yemeklik baklagillerden biridir. Özellikle protein oranının yüksekliği nedeniyle beslenme diyetlerinde kullanılmaktadır. Son yıllarda İlimizde kuru fasulye üretiminde artış gözlemlenmektedir. 2019 yılında 4315 dekar olan ekiliş alanı 2021 yılında 10.457 dekara çıkmış olup 566 ton üretim ise 1.942 tona yükselmiştir. Yeşil fasulyede ise Hedefimiz bunu daha da yukarılara taşımaktır. Bu yılda Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün Yerli ve Milli tohum çalışmaları kapsamında Bakanlığımıza bağlı Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve TSÜAB’a üye tohumculuk kuruluşlarından temin edilen tohumluklar ile 5 köyde 5 çiftçiyle toplamda 16 Dekar alanda 4 çeşit kuru fasulyede deneme ekimi yapılmıştı. Ekimi yapılan çeşitler; Canıpek, Borsa, Sürurbey ve Nirvana çeşitleridir. Bunlardan Sürurbey çeşidi şeker fasulyesi denilen küçük tombul daneli çeşittir. Diğer bir çeşitlerimiz CanıpekBorsa ve Nirvana çeşitleri ise dermason tipi fasulye çeşididir. Yapılan bu deneme ekimleri teknik personelimizce üretim süreci boyunca titizlikle takip edildi. Bakım ve ilaçlamaları zamanında yapıldı. Bu denemelerin hasatları yapıldı. Bu çeşitlerden 150 İla 250 Kg/Da arasında verimler alındı. Yeşil fasulyeye ise ayrıca değinmek istiyorum. İlimizde yeşil fasulye genelde ticari olmaktan çok çiftçilerimiz tarafından kendi ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak ekilmektedir. Ama son yıllarda bazı çiftçilerimizce ticari olarak ekilmekte ve İlimiz iç pazarında satmaktadırlar. Çiftçilerimize alternatif ürünlere yönelmesi ve daha fazla gelir getirecek ürünlere yönelmesi gerekiyor. Bu amaçla yeşil fasulyede deneme çalışması yaptık. Yeşil fasulyede özel bir firma tarafından geliştirilmiş olan Zümrüt42 çeşidini İlimizde yaygın ekilen başka bir çeşit ile yan yana ektik. Normalde Fasulyede 100-1200 Kg/Da verim alınırken biz 1.500 Kg/Da verim aldık. Bu çeşit, kısa zamanda hasada gelmesi, uzun hasat periyodu ile de öne çıkmaktadır.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.