Dolar 32,5225
Euro 34,9664
Altın 2.434,64
BİST 9.783,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Lösev

Lisanslı Depolar Doldu, Üreticinin Ürünü Dışarıda Kaldı.

Lisanslı Depolar Doldu, Üreticinin Ürünü Dışarıda Kaldı.
26 Temmuz 2022 4:47 pm
231

Eskişehir Tarım Platformu tarafından, hasat zamanının başlamasıyla birlikte çiftçilerin ürünlerini saklamak amacıyla yaşadığı lisanslı depo sıkıntısı ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

Eskişehir Tarım Platformu adına Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli tarafından yapılan açıklamada;

“Hasat tam anlamıyla başlamadan lisanslı depolarda çiftçinin ürününü koyacak yer kalmadı. Çiftçi tarladan kaldırdığı ürününü lisanslı depoya koyacak, ihtiyacı olduğunda satacaktı. Çiftçimiz ürününü götürdüğünde yer olmadığından dolayı lisanslı depoya ürününü bırakamıyor.

Eskişehir’de harman yeni başladı. Çiftçimizin bu depoları doldurması mümkün değil. Demek ki başka illerden hasattan önce birileri lisanslı depoları doldurmuş. Doğruysa yakın illerdeki tüccar ve toptancılar ilimizdeki depolara günler öncesinden çiftçinin yerine ürün koymuş, bizim çiftçimizin ürününe yer kalmamış. Lisanslı depolar çiftçilerimiz için yapılmıştı. Stokçuluğu önleyecek, hasat zamanı düşük olan fiyattan satılmayıp ihtiyaç olduğunda satılacaktı. Fakat tam tersi bir uygulama yapılmakta. Stokçuya var çiftçiye yok. En azından yarısı tüccara yarısı çiftçiye ayrılabilirdi. Burada çiftçiye bir kontenjan yok. Bu, bilinçli bir uygulama gibi geliyor. Bir karış yer kalmadan, çok zor şartlarda % 350 girdi maliyetleriyle üretim yapan, son günlerde tüm tabiat şartlarına rağmen az da olsa verim alabilen çiftçi ürettiğini koyacak yer bulamıyor.

İlimizdeki lisanslı depoların Çifteler, Alpu, Sivrihisar ve merkezdeki depoları dolu. Daha hasat yarı bile olmadan üreticimiz de ürününü ne yapacağı bilemiyor.

Şimdi hasadı yapılan arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi ürünler zor olsa da bir şekilde çiftçinin ambarında durabilir. Esas olan, önümüzdeki aylarda hasadı yapılacak ayçiçeği ve mısır da büyük sorun olacak. Nemli biçilecek olan dane mısır, kurutulup lisanslı depolara konulacaktı. İlimizde ekim- kasım-aralık aylarında hasat yapılan dane mısır -25 nem ile biçiliyor. Bunun üreticimiz tarafından depolanması mümkün değil. Nemin, mutlaka kurutma tesislerinde -15 oranlarına düşürülmesi gerekir. Bunun için lisanslı depolarda kurutma tesislerinde kurutulup depolanması gerekir. Şimdiden dolu olan lisanslı depolar, mısırı depolayamayacak ve nemli mısırı üreticimiz satamayacak. Mısır yok pahasına tüccara satılmak zorunda kalacak. Olan yine üreticiye olacak.

Sorunun bir an önce vakit geçirilmeden ön hazırlıkları tamamlanarak depo ve kurutma tesislerinde yer açılmalıdır. Çiftçinin ürünü ortada kalmadan hasat zamanına kadar çaresi bulunmalıdır. Yoksa üreticinin bırakmak üzere olduğu tarım büyük bir darbe alacak. Çiftçimizin bunu kaldıracak hali kalmadı.

Son yıllarda mısır ekimi çoğaldı. Geçtiğimiz yıllara göre kat ve kat arttı. Maliyetlerimiz de kat ve kat arttı. Bütün umudunu çıkacak ürüne bağlayan çiftçimiz, zarar eder para kazanamazsa çiftçimizi tarlada tutamayız. Üretimden çıkan çiftçimizi tekrar tarlaya döndüremeyiz. Mutlaka bir çaresinin bulunması şart. Çiftçinin ürünü dışarıda kalmasın, depolarda yer bulunsun.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.