Dolar 32,4972
Euro 34,8101
Altın 2.488,61
BİST 9.553,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Lösev

Mazotun Fendi Tarımı Yendi…

Mazotun Fendi Tarımı Yendi…
8 Kasım 2022 7:24 am
153

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Bir yıl öncesine göre artan mazot fiyatları nedeniyle traktör ve yem karma makinesi gibi motorlu tarım araçlarını kullanmakta çiftçilerin zorlanıyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili  Ömer Fethi Gürer girdi maliyetlerindeki artışın çiftçiyi zora soktuğunu ifade ederek, “Çiftçi sattığı ürün ile yeniden ekim yapmakta zorlanıyor. Akaryakıtta her artış çiftçi ve besici için külfet” diye konuştu.

Gürer, hayvancılık ve çiftçilik yapan Feridun Yel’e  ekipmanlarını çalıştıramamasının nedenini sorduğunda; yem fiyatlarının yanı sıra mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının da geçen yıllara göre 3-4 kat arttığını belirten Feridun Yel, ne hayvancılıktan ne de çiftçilikten gelir elde edemez duruma geldiklerini belirtti.

Hibe ile aldıkları yem karma makinasını, mazot fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle çalıştıramadıklarını söyleyen Feridun Yel, bu durumda hayvanlara yeterli yem vermek için aldığı makinalara mazot koymakta zorlandıklarını belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, mazotun litre fiyatı 8 liradan 28 liraya kadar çıktığını, şuan 26 lira olsa da  3 katı aşan mazot zammı  üreticiyi tarımsal ekipmanlarını kullanma konusunda sıkıntıya soktuğunu ifade etti.

Hibe olarak yem karma makinesi veren devletin, bu makineye mazot alamayan üreticiyi düşünerek o konuda da önlem alması gerektiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Madem  bu makinayı veriyorsun, mazot alamayan üreticinin yanında olman gerekiyor” diye konuştu. ÖTV ve KDV siz tarım kesimine mazot verilmesi gerektiğini ifade etti.

NAKLİYE ÜCRETİNDEKİ ARTIŞ PAZARCIYI DA VATANDAŞI DA MAĞDUR EDİYOR 

Her geçen gün  mazota gelen zammın raftaki ürüne doğrudan etki yaptığına değinen  Ömer Fethi Gürer, “Adana’dan Niğde’ye getirilen bir ürünün nakliye ücreti, o ürünün kilo başına en az 1 lira  fiyatının artmasına neden oluyor. Nakliye ücreti çoğu zaman ürünün kendisinden de pahalıya geliyor. Bu durumda; olan üreticiye, pazarcıya ve vatandaşa oluyor” şeklinde konuştu.

BU YÖNTEMLE ENFLASYON DÜŞMEZ 

Hazine ve Maliye Bakanının, “Fiyatları düşüreceğiz, enflasyonu indireceğiz” şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Gürer, “Yaz sebzeleri bittiği için başka bölgelerden buraya ürün gelecek. Başka bölgelerden gelecek ürünün nakliye ücreti nedeniyle fiyatı artacak. Vatandaş fiyatı pahalı bulduğu için ya alamayacak ya da az miktarda alacak. Vatandaş burada yetişen ürünü bile alamazken nakliye ücreti ilaveli ürünü nasıl alacak?” diye sordu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.