Dolar 32,3367
Euro 35,1613
Altın 2.242,18
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Lösev

Menemen’e AB Standartlarında Et Tesisi

Menemen’e AB Standartlarında Et Tesisi
18 Ocak 2023 9:02 am
163

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menemen ve çevresindeki hayvancılığın kalkınmasında öncü olacak 20 milyon liralık Türkelli mezbahasını İzmir’in çobanlarıyla açtı. Avrupa Birliği standartlarındaki tesiste günde 50 büyükbaş ve 100 küçükbaş hayvan kesimi  yapılabilecek. Açılışta konuşan Başkan Soyer, tarım politikalarını eleştirerek, “Kendi kendine yetebilen bir ülkeyken tahıl koridorundan gelen gemiye sevinir olduk” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda Menemen Türkelli’de Avrupa Birliği standartlarında kurulan modern mezbahanın açılışı yapıldı. Bölgedeki kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak mezbaha, Menemen’in yanı sıra Aliağa, Foça ve Karşıyaka ilçelerine de hizmet verecek.  Menemen Mezbahası’nın açılış törenine Başkan Tunç Soyer’i 15’in üzerinde çoban karşıladı. Törene İzmir Köy Koop. Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ve kooperatif başkanları, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ve belediye bürokratları, CHP’li ilçe başkanları, oda, dernek ve kooperatif başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, çiftçiler, çobanlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.

“Ekonominin önünü açacak tek reçete tarımdır”

Açılış töreninde konuşan Başkan Soyer, “Bu memlekette tarım ekonomimizin önünü açabilecek, yoksulluğun belini kırabilecek, hayat pahalılığını bitirecek tek reçetedir. Tarımdan başka bu memleketi düze çıkartacak başka gücümüz yok. Peki nasıl bir tarım? Sadece büyük üretim yapan büyük fabrikaların, sanayilerin yaptığı tarım mı? Tam tersine küçük üreticinin çiftçinin, köylünün yaptığı tarım da bu memlekete nefes aldıracaktır” diye konuştu.

“Tahıl koridorundan geçen gemiye sevinir olduk”

Mustafa Kemal Atatürk’ün İktisat Kongresi’nde aldığı kararları hatırlatan Başkan Soyer, “Kendi kendine yeten bir ülke ancak bağımsız, özgür olabilir. Özgürlüğün de bağımsızlığın da teminatı budur. Bir zamanlar dünyanın kendi kendine yeten 7 ekonomisinden biriydik. Yerli ve milli hamasetini hiç durmaksızın sürdürenler, bizi hangi noktaya getirdiler? Bugün Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle açılan tahıl koridorundan geçen gemiye sevinir olduk. Bizim büyüklerimiz başarıyor diyoruz. Biz üretiyorduk o tahılları. Kimseye muhtaç değildik. O tahılları bu memleketin topraklarında bu memleketin çalışkan köylüsü üretiyordu. Yok öyle yağma. Bu hikaye bir kader de değil, mecburiyet de değil. O toprak da güneş de su da orada duruyor.  İklim krizine rağmen hala üretim yapmak mümkün. Bütün bunları yapacağız” dedi.

“Başka bir Türkiye’yi birlikte kuracağız”

Türkiye’nin ilk çoban haritasının öneminden söz eden Başkan Soyer, kırdan kente göçü engellemek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Soyer, “Bütün dengeyi bozdular. Bütün bu yoksuzluğu, açlığı, işsizliği başımıza musallat ettiler. Ama göreceksiniz; başka bir tarım mümkün, başka bir Türkiye mümkün onu da birlikte kuracağız göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“Sizin derdinize derman olan bir belediyeniz var”

Başkan Soyer, “Yarımada’daki, Ödemiş’teki mezbahamızı  yeniledik. Bergama’da, Kiraz’da, Tire’de mezbahalarımızı yaptık. Ve şimdi Türkelli’yi açtık. Bizim hayvancılığa, tarıma vereceğimiz desteğin en fazlası neyse onu yapmaya gayret ediyoruz. Bayındır Süt İşleme Tesisi’ni tamamladık .Çok yakında açmaya hazırlanıyoruz. Günde ortalama 100 ton süt işleyeceğiz. 200 tona da çıkacak kapasitemiz var. Devlet, kamu giderek bu işlerden çekilirken biz belediye olarak niye giriyoruz? Çünkü kamunun hakkını savunacak devlet kalmadı. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi sonuna kadar üreticinin yanında olmaya devam edecek. Sizin yüzünüzün gülmesi bizim için en kıymetli hedeftir. Sizin derdinizle dertlenen ve sizin derdinize derman olan bir belediyeniz var. Tarım bizim en büyük önceliğimiz. Başka çaremiz yok. Hiç kimsenin endişesi olmasın sonuna kadar yepyeni bir ülkeyi birlikte kuracağız. Bir şey değişecek her şey değişecek” diye konuştu.

“Tunç başkan son imdat çığlığımıza yetişti”

Üretici Ahmet Utku Asman ise, “Bizim sesimizi burada duyurduğu için sayın başkanımıza teşekkür ediyorum. Tunç başkanımız, başka bir tarım mümkün diyerek çıktığı bu yolda, bize de yaptığımız işin ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi. Bu bizim için çok değerli, çok  kıymetli. Bu yolda sesimiz, nefesimiz kesilmek üzereyken başkanımız son bir imdat çağrımıza yetişti. İyi ki varsınız başkanım. Sayenizde küçük üretici nefes aldı” şeklinde konuştu.

AB standartlarında mezbaha

“Gıda Hijyeni ve Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları” yönetmeliklerine uygun olarak yapımı tamamlanan tesis yaklaşık 20 milyon liralık yatırıma mal oldu. İki katlı tesisin alt katında kesimhane, üst katında ise idari binalar ve kesim izleme salonu yer alıyor. Günde 50 büyükbaş ve 100 küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip tesislerdeki soğuk hava depoları, İzmir dışı et tedariki düşünülerek geniş tutuldu. Soğuk hava depolarında aynı zamanda 50 büyükbaş ve 100 küçükbaş hayvanın karkası soğutulabilecek. El temasını ortadan kaldıran sistemle çalışacak tesiste kesimden karkasın tartıldığı ana kadar her süreç kamerayla izleniyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.