Dolar 32,4958
Euro 34,6084
Altın 2.477,33
BİST 9.588,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C
Lösev

Mihalgazi’de Toprak Solarizasyonu Uygulaması Yaygınlaşıyor.

Mihalgazi’de Toprak Solarizasyonu Uygulaması Yaygınlaşıyor.
9 Ağustos 2022 5:05 pm
146

Mihalgazi ilçesinde bulunan örtü altı yetiştiriciliği yapılan alanlarda toprak solarizasyonu uygulaması yaygınlaşıyor.

Seracılıkta toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlar ekonomik olarak önemli kayıplara neden oluyor. Solarizasyon uygulaması ile yaz dönemi sıcak geçen ilçede seracılık yapılan alanların üzeri ince şeffaf plastik örtü ile kapatılarak toprak sıcaklığının artması sağlanarak toprağın dezenfeksiyonu sağlanıyor.

Mihalgazi ilçesinde yaygınlaştırma çalışmaları yapılan toprak solarizasyonu hakkında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Gümüş yaptığı açıklamada: “Seracılıkta toprak kökenli hastalık, zararlı ve yabancı otlarla yapılan mücadelede kimyasal yöntemlerin kullanılması hem toprakta bulunan faydalı bakterilerin ölmesine sebep olmakta hemde ekonomik olarak üretim maliyetlerini artırmaktadır. Ancak solarizason yöntemi ile yapılan mücadele ile faydalı bakterilerin korunması sağlanıyor hemde üretim maliyetlerinin düşürülmesine ciddi katkı sağlıyor. Bölgemizde tarımsal üretim yapan yetiştiricilerimizin maliyetlerinin düşürülmesine katkıda bulunmak ve topraklarımızın daha sağlıklı yöntemlerle korunması için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hazırladığımız yeni projelerle yetiştiricilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Mihalgazi ilçesinde temmuz ve ağustos aylarında yapılan solarizasyon uygulamasının artırılması amacıyla Mihalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından 6 üreticiye yüz yüze eğitim verildi. Halen Mihalgazi ilçesinde 8 üretici seralarında solarizasyon uygulaması ile üretim yapıyor.  2023 yılında daha fazla alanda solarizasyon uygulaması yapmak amacıyla hazırlanan projeye 120 üretici ön başvuruda bulundu. Proje kapsamında  projeye dahil olan Mihalgazili üreticilerin her birine 25 kg ağırlığa tekabül eden 1000 metrekarelik solarizasyon naylonu verilecek.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.