Dolar 32,5192
Euro 34,8969
Altın 2.428,91
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Lösev

Mihalıççık, Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Olarak Tesis Edildi

Mihalıççık, Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Olarak Tesis Edildi
11 Haziran 2022 6:49 am
131

​Önemli kiraz üretim alanlarından biri olan Mihalıççık İlçesi Uluslararası ISPM-26 Standartlarına göre “Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan” olarak tesis edildi.

Eskişehir’de 2016 yılında başlatılan “Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi”nin devamında 2018 Yılında Akdeniz Meyve Sineği Ari Alan Çalışması yürütüldü. Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Koordinatörlüğünde Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli proje ekibi tarafından yürütülen çalışma neticesinde, Uluslararası ISPM-26 ( Uluslararası Bitki Koruma Konvensiyonu) standardına göre Mihallıççık İlçesi Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan olarak tesis edilerek yapılan çalışma web adresinde yayımlandı. Aynı zamanda İlçenin giriş ve çıkışlarına Akdeniz Meyve Sineğinden ari alan olduğuna dair levhalar yerleştirildi.

Meyve sinekleri, konukçusu olduğu bitkisel ürünlerin uluslararası pazarlara girişini kısıtlayan önemli bir zararlı grubunu oluşturuyor. Akdeniz meyve sineği dış karantinaya tabi ve ihracatta toleransı sıfır olan zararlı bir organizmadır. Zararlı organizmadan ari alan;  içinde hiçbir zararlı organizmanın var olmadığı bilimsel olarak kanıtlanan ve uygun olan hallerde bu koşulun resmi olarak sürdürüldüğü alan olarak tanımlanmaktadır (ISPM 4). Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde, üreticilerin bilgi ve tecrübesinin arttırılması ile sağlıklı, güvenilir ve kontrollü ürün yetiştirilmesi, sektörde farkındalık oluşturulması, pazarlama imkânlarının arttırılması, ticaretin kolaylaştırılması ile sürdürülebilir üretimin sağlanması amaçlanıyor. Kiraz üretim alanlarında Akdeniz meyve sineği (AMS)’ nden ari olan alanların belirlenmesi, oluşturulması ve korunmasına yönelik faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla hazırlanan bu çalışma ile İlçedeki kiraz bahçelerine tuzaklar asılarak AMS’nin ergin takibi yapılmış ve bu bölgede zararlının bulunmadığı tespit edilerek yapılan meyve sayımlarında da meyvede zarar görülmediği ortaya konulmuştur.

Çalışmaların sonucunda Mihallıççık İlçesinin Ömerköy, Yukarı Ilıca, Belen,  Medrese ve Lütfiye Mahallelerinin Kiraz bahçelerinin bulunduğu yerlerin Uluslarası  “Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan” ilan edilmesi ile kiraz ithal etmek isteyen ülke sayısını özellikle Uzak Doğu Ülkeleri başta olmak üzere önemli ölçüde artırarak üreticilerin gelirine katkıda bulunması bekleniyor.

2022 yılında da Eskişehir’de Akdeniz meyve sineği ari alan çalışması kapsamında asılan tuzakların takibine devam edileceği belirtildi. Konu ile ilgili daha fazla çiftçiye ulaşılması amacıyla afiş, liflet dağıtımı ve bilgilendirme toplantılarının devam edeceği açıklandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.