Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Muğla Apiterapi Ürünlerinin Merkezi Olacak

Muğla Apiterapi Ürünlerinin Merkezi Olacak
12 Ocak 2023 10:27 am
192

Muğla Valiliği Himayesinde, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)  güdümlü proje desteği kapsamında yürütülen Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve AR-GE İnovasyon Merkezi Projesinin şirketi kuruldu.

5 Bin arıcılık işletmesiyle yaklaşık 1 milyon koloni arı varlığıyla arıcılığın başkenti olarak bilinen Muğla’da Çam balı başta olmak üzere üretilen arı ürünlerinin kalitesini arttırmayı ve katma değeri yüksek apiterapik arı ürünleri üretilmesi amacıyla geliştirilen Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve AR-GE İnovasyon Merkezi Projesi şirket kurulumu aşamalarını tamamladı.

Muğla Teknopark’ta düzenlenen şirket kuruluşu imza törenine Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Başkanı Koray Özcan,  Muğla Vakfı Genel Müdürü Tayyar Şaşmaz, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı , Milas Ticaret ve Sanayi Odası Reşit Özer, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Barış Ethem Süzek, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan Muğla 32. Bölge Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin’in ve diğer konukların katılımıyla yapıldı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Elvan Kocagöz Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve AR-GE İnovasyon Merkezi Projesi kapsamında yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılara sunum eşliğinde bilgi verdi.

Dünya Çam Balının başkenti olan Muğla’nın Çam Balının yanında arı sütü, polen, propolis, apilarnil, arı ekmeği, arı zehri gibi yüksek katma değerli apiterapi ürünlerinin merkezi olacağını, bu ürünlerin üretimi ve ihracatıyla da ülke ekonomisine katkı sunacağını belirten Muğla Valisi Orhan Tavlı proje kapsamında eğitilen arıcıların şimdiden projenin faydasını gördüğünü belirterek projenin şimdiden kırsal mahallelerde geçimini arıcılıkla sağlayanlara ekonomik fayda sağladığını söyledi.

Projenin Muğla’ya ve ülke arıcılığına hayırlı olmasını dileyen Muğla Valisi Orhan Tavlı Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi’nin kurulmasındaki destekleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, Bakanlığa ve emeği geçen herkese şükranlarını sundu.

Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi projesinden önce fizibilite çalışması yapılarak Muğla’nın bu alandaki potansiyelinin değerlendirildiğini ifade eden Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş “ülkemiz ve ilimiz için böylesi önemli bir değere katma değer sağlamak ve ilimiz arıcılığının rekabet edebilirliğine güç vermek adına kolları sıvadık.  Alternatif arıcılık ürünlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın destekleri ve paydaşlarımızın işbirliği ile güzel bir çalışma başlattık” dedi.

MUTSO Başkanı Karakuş konuşmasına şöyle devam etti. “Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi projemize Muğla’ya gönül veren 10 proje ortağımız ve 7 iştirakçimiz sahip çıktı.  11.327.500,00 TL bütçeli projemiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2021 yılı güdümlü proje çağrısından 8.050.000,00TL destek almaya hak kazandık. Bu destek miktarı proje bütçemizin yaklaşık %70’lik kısmını karşılamaktadır. 2022 Aralık ayı içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile proje hakkında bilgilendirme amaçlı bir görüşme gerçekleştirdik. Bu kapsamda Sayın Bakanımıza desteklerinden ötürü teşekkürü bir borç bilirim. Bugün bu merkez için en somut adımımızı atacak ve şirket kuruluşumuzu huzurlarınızda gerçekleştireceğiz. Şirketin misyonu Türkiye’de önemli bir yeri olan bal ve apiterapik ürünlerin, yapılacak Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla katma değerini arttırmak, bir marka değeri oluşturmak, ulusal ve uluslararası platformda görünürlüğü sağlamaktır. Proje kapsamında kurulacak bu tesisin bölgede bal ve apiterapik ürün üreten işletmelerimize markalaşma konusunda rol model olmasını beklemekteyiz.  Bugüne kadar geldiğimiz süreçte Tarım İl Müdürlüğümüz ve MAYBİR işbirliğinde arıcılarımıza eğitimler verdik. İlimiz için yaptığımız bu kıymetli çalışmaların ham maddesi için vazgeçilmez olan ve ekosistem içerisinde büyük önem teşkil eden arıların korunması, arıcılık ürünlerinin değerinin artması ve ilimiz arıcılık, bal ve apiterapik ürünlerinin marka değerinin artması amacıyla MUTSO ve şirket olarak üzerimize düşen tüm çalışmalara destek olmaktan onur duymaktayız.” dedi.

Konuşmaların akabinde 10 proje ortağının imza atmasının ardından Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi şirketinin kuruluşu gerçekleştirildi. Tören sonrasında TEKNOPARK bünyesinde proje kapsamında kurulan Apimuğla Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi ziyaret edilerek Proje Teknik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Duru tarafından çalışma sistemi hakkında heyete bilgi verildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.