Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C
Lösev

Pamuk Üreticisinin Feryadı Duyulmuyor

Pamuk Üreticisinin Feryadı Duyulmuyor
4 Kasım 2022 11:36 am
117

Girdi maliyetleri altında kalan pamuk alım fiyatları nedeniyle üreticiler zor günler geçirirken, pamukta yaşanan sorunların tespiti için Cumhuriyet Halk Partisi harekete geçti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi, Ekonomi Masası üyesi aynı zamanda çiftçi olan iki milletvekili Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal ile Adana Milletvekili Ayhan Barut’u, ülkemiz pamuk üretiminin %40’nı karşılayan Şanlıurfa’ya, sorunların tespiti için görevlendirdi.

Bu sabah Şanlıurfa’ya giden Sarıbal ve Barut, pamuk üreticileri ve üretici temsilcileriyle bir araya gelerek, yaşananları rapor haline getirecek.

Pamuk üretimi tehlikede

Ziyaret öncesi değerlendirmelerde bulunan CHP Bursa Milletvekili Sarıbal, ülkemizin yıllık kütlü pamuk ihtiyacının yaklaşık 5 milyon ton civarında olduğunu söyledi. Bu ihtiyacın yarısını ithalatla karşıladığımızı aktaran Sarıbal, şunları söyledi:

“Pamuk ithalatına en fazla para verdiğimiz ürün. 2021 yılında pamuk fiyatı görece iyi olunca bu yıl pamuk üretiminde artış meydana geldi. 2021 yılında 2 milyon 250 bin ton pamuk üretilmişti. Alım fiyatı ise kilo başına 16 liraya kadar çıkmıştı. Geçen yıl fiyatların iyi olması sonrası bu yıl da pamuk üretimi daha da arttı. 2022 yılında rekoltenin 2 milyon 750 bin tona çıkması bekleniyor. Ancak fiyatlar geçen yılın da altında kaldığı için gelecek yıl üretimin tekrar düşmesi tehlikesi var. Girdi maliyetlerinin 3-4 kat arttığı bir dönemde pamuk alım fiyatı bugün 12,5-13 liraya düşmüş durumda. Çiftçi zararına bile ürünü satamıyor. Bu durumda niye üretsin ki?”

İktidar görmezden geliyor

Pamuk üreticilerinin uzun zamandır seslerini duyurmaya çalıştığını, siyasi iktidarın sorunlarına çözüm üretmesini beklediklerini ifade eden Sarıbal, “Ancak ne yazık ki bu çağrılar karşılıksız kaldı. Pamuk üreticisinin feryadı duyulmadı. Pamuk üreticisi kaderiyle baş başa bırakılmış durumda” dedi. 2022 yılının pamuk üretiminde en yüksek rekolteye ulaşılan yıl olduğunu belirten Sarıbal, “Sektör temsilcileri ve üreticilerden aldığımız bilgilere göre mevcut alım fiyatı nedeniyle gelecek yıl pamuk üretiminin yarıya yarıya düşmesi bekleniyor. Her yıl ithalatına 2,5 milyar dolardan ödediğimiz pamuk için siyasi iktidarın harekete geçmesi, çiftçinin zarar etmeyeceği bir fiyatın oluşması için prim destekleriyle piyasaya müdahale etmesi gerekiyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.