Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Santa Maria Armut Hasadı Başladı

Santa Maria Armut Hasadı Başladı
16 Ağustos 2022 5:36 pm
225

Türkiye’de ki armut üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Bursa’nın Gürsu ilçesinde lezzeti ve kalitesiyle ön plana çıkan armudun hasadı başladı.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün de katıldığı ‘Santa Maria’ cinsi armut hasadında,  bu sene öngörülen %9 civarında üretim artışıyla 230 bin ton civarında armut beklendiğini belirtti. İl Müdürü Aygül’e hasat esnasında; Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hakan Şener ile Ağaköylü Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Merve Çakin de eşlik etti.

”Bursa, ülkemizdeki toplam armut üretiminin %40’a yakınını üretiyor.”

Bursa’nın çok önemli bir meyve-sebze üretim ili olduğunu kaydeden İl Müdürü Aygül: ”Bugün çiftçilerimizle birlikte armut hasadındayız. Armut, Bursa’nın özellikle de Gürsu’nun çok kıymetli bir meyvesi. Türkiye’nin en iyi armutlarını Gürsu’lu çiftçilerimiz üretiyor. Bursa, ülkemizdeki toplam armut üretiminin %40’a yakınını üretiyor. Böyle olunca bu ürünlerin piyasadaki hâkimiyeti ve değer fiyata satılması çok önemli. Geçtiğimiz yıl 78 liraya kadar görülen armut fiyatları bu sene biraz daha yüksek tabi ama çiftçimizin daha iyi değerle satması lazım ki önümüzdeki yıllara üretim olsun.” dedi.

Bu sene armut üretiminde geçen seneye göre %9 civarında artış beklendiğini söyleyen Aygül,  hem ülkemizdeki ihtiyacı hem de ihracattaki talebi karşılayacak ürünün kaliteli biçimde sunulduğunu kaydetti. Aygül konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ”Bu sene toplamda 230 bin ton civarında armut beklemekteyiz. Bursa’nın en önemli armut çeşitleri santa maria ve deveci, biz şu anda santa maria armut hasadındayız. Önümüzdeki günlerde deveci çeşidimiz de hasada başlayacak. Ürünleri hem yurt içine hem de yurt dışına doğrudan sunduğumuz gibi, Gürsu’da çok sayıda soğuk hava deposu da var. Ürünlerimiz depolarda tutularak kışın ihtiyaç duyulan zamanlarda ve diğer zamanlarda yurt içi ve yurt dışı piyasaya verilmektedir. Burada çiftçimiz, kooperatifimiz ve tüccarımızın, ziraat odamız ile diğer kuruluşlarımızın da güzel bir iş birliği de var. Elbirliği ile ürünlerin daha çok ve daha kaliteli üretilmesinin yanında daha iyi bir şekilde piyasada Pazar olarak değerlendirilmesi için gayret sarf etmekteyiz. Gürsu armudunun piyasada daha çok tüketilmesini daha fazla yer bulmasını ve işlenerek değerlendirilmesini arzu etmekteyiz. Bu konudaki çalışmalara katılmaktan memnun oluruz.”

Son yıllarda armut ihracatında da önemli artış olduğunu söyleyen İl Müdürü Aygül, ”Geçtiğimiz yıl armut ihracatında Bursa olarak 26 bin tonu geçtik. Önümüzdeki süreçte bu ihracat değerlerimiz artarak devam edecektir. Böylece, çiftçimizin kazancı da artarak iyi bir seviyeye ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.