Dolar 32,5883
Euro 34,7375
Altın 2.506,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Lösev

Savaşın Tarım Üzerindeki Etkileri Tartışıldı

Savaşın Tarım Üzerindeki Etkileri Tartışıldı
14 Mayıs 2022 6:12 am
125

Avrupa ve Orta Asya’dan bakanlar ve üst düzey temsilciler, sadece Ukrayna’daki savaşın küresel ölçekte tarım-gıda sistemleri ve dünya gıda güvenliği üzerindeki etkilerini değil, aynı zamanda kapsayıcı ve çevre dostu kalkınmayı sağlamanın ve bölgede ve ötesinde daha iyi beslenmeye ulaşmayı temin edecek biçimde tarım-gıda sistemlerini dönüştürme yolundaki çabaları artırmanın yollarını tartışmak üzere FAO Avrupa Bölgesel Konferansı’nda (ERC33) bir araya geldi.

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, Bölgesel Konferansın Otuz Üçüncü Oturumunda yaptığı açılış konuşmasında, “Bu, uygun yanıtları tartışarak bölgedeki politika yapıcıları bu zorlukları ele almaya teşvik etmek için kanıtlanmış çözümlerin paylaşıldığı kilit bir andır” dedi.

Avrupa ve Orta Asya bölgesi, 900 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan 53 yüksek ve orta gelirli ülkeyi içermektedir. Genel Direktör, açlık seviyeleri bölgedeki nispeten düşük seviyelerden yükselişte olsa bile, bölgenin dünyadaki gıda sepetlerinden biri olarak “iyi bir konumda” olduğunu ve miktar ve kalite bakımından tarımsal gıda üretiminde küresel bir lider olduğunu ifade etti.

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Henryk Kowalczyk açılış konuşmasında, dünya çapında gıda güvenliğinde kilit bir rol oynayan bölgenin tüm dünya için yeni fikirler ve ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Katılımcılar Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau’yu Bölgesel Konferans Başkanı olarak seçti.

Ukrayna’daki durum, belirli emtia ve girdilere erişimin engellenmesinden kaynaklanan küresel gıda ve gübre fiyatları da dahil olmak üzere savaşın tarım üzerindeki etkilerine ilişkin bir oturumla bölgedeki FAO Üyelerinin odak noktasıydı.

FAO’nun savaşın sonuçlarını yakından izlediğini ve Üyelerine acil, orta ve uzun vadeli analizler ve politika önerileri geliştirmeye devam etme taahhüdünde bulunduğunu belirten Qu, “Barış, insanları açlıktan korumak için esastır” dedi.

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, Ukrayna, insanların çektiği acılar ve tahrip olmuş değer ve tedarik zincirleri nedeniyle savaştan en çok etkilenen ülke olurken, etkilenen diğer ülkeler arasında gıda, yem, yakıt ve gübre tedariki için Rusya Federasyonu ve Ukrayna’ya bağımlı düşük gelirli gıda ithalatçısı ülkeler ve her yerde gıda fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasıyla boğuşan tüm tüketiciler yer alıyor.” dedi.

QU Dogyu FAO Üyelerini Bölgesel Konferansı gelecekte daha büyük bir krizi önlemeye yönelik potansiyel yaklaşımları tartışmak için bir fırsat olarak değerlendirmeye çağırdı.

FAO’nun Ukrayna ekibi, beş haneden birinin temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak ve küçük toprak sahibi çiftçilere yardım edecek kaynaklardan yoksun olduğu tahmin edilen Ukrayna için hızlı bir müdahale planı hazırlıyor. Qu, FAO’nun ülkedeki yaklaşık bir milyon kişiye ulaşmaya yönelik 115 milyon dolarlık planı destekleyecek fonların henüz alınmadığını söyledi.

Dört Daha İyi Yol için Yerel Eylem

İki yılda bir yapılan FAO Bölgesel Konferansları, üyelerin hedeflerine ulaşmada karşılaştıkları zorlukları tartışmak ve bölgesel uyumu teşvik etmek için bir fırsat görevi görür. Avrupa ve Orta Asya’nın neredeyse tüm ülkelerini temsil eden bu yılki oturuma katılmak üzere 300’den fazla delege kayıt yaptırdı ve bu da onu en çok katılım sağlanan bölgesel konferans haline getirdi.

FAO Genel Direktörü, eylem planlarına siyasi bağlılığın önemini vurgulayarak, Örgütün bölgedeki üyeler tarafından belirlenen temel öncelikleri desteklemeye kararlı olduğunu vurguladı: küçük toprak sahiplerinin, aile çiftliklerinin ve gençlerin güçlendirilmesi; tarımsal gıda sistemlerinin dönüştürülmesi, savaşa ve COVID-19 krizine verilen yanıt dahil olmak üzere doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması.

Bu hedefler FAO’nun 2022-31 Stratejik Çerçevesine dahil edilmiştir ve Dört İyi’nin özlemleri etrafında ifade edilmiştir: daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve hiç kimseyi geride bırakmayan herkes için daha iyi bir yaşam.

Temel hedef, sadece gıda ve üretime odaklanmanın ötesinde, beslenme, sağlık, sosyal ve çevresel değerleri kapsayan bir tarım-gıda sistemleri yaklaşımına geçmektir. Yetersiz beslenme nispeten düşük olmasına ve yüksek değerli hayvansal gıdalara erişimin optimal olarak kabul edilenden daha yüksek olmasına rağmen, bölgedeki beslenme performansı obezite ve aşırı kilo, demir eksikliği ve bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında emzirmelerinin ortalamanın altında benimsenmesi gibi zorluklarla karşı karşıyadır.

Qu, şehir ve kırsal alanlar arasındaki, cinsiyet ve ekonomik bakımdan da olmak üzere eşitsizlikleri azaltmaya yönelik çabaların kritik olduğunu ve kırsal alanlarda daha fazla ve daha çeşitli fırsatlar yaratılması gerektirdiğini söyledi. Bugün, 2017’den beri bölgedeki 11 ülkedeki haneler, gelirlerinin yüzde 60’ından fazlasını gıda, enerji, konut ve suya harcıyor.

Genel Direktör, FAO’nun bu hafta Yeşil Tarım üzerine Bölgesel Teknik Platformu başlatacağını ve bilgi paylaşımı için dijital, kullanıcı dostu ve açık bir ağ geçidi sağlayacağının altını çizdi. Ayrıca bölgedeki üç ülkenin FAO’nun Tek Ülke Bir Öncelikli Ürün Girişimi’ne zaten katıldığını ve başka bir ülkenin FAO’nun El Ele Girişimi’nin veriye dayalı yatırım destek sistemini kullandığını söyledi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.