Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Şeker Fiyatlarındaki Artış Arıcıları Zora Soktu

Şeker Fiyatlarındaki Artış Arıcıları Zora Soktu
11 Ekim 2022 7:39 am
137

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde önemli bir gelir kaynağı olan bal üreticilerin de ciddi sorunlarla boğuştuğunu belirterek, sorunların çözüme kavuşturulmaması halinde arıcılığın risk altına girebileceğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Ulukışla sınırları içindeki  en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, Bolkar Dağı’nda arıcılarla bir araya gelerek, sektörde yaşanan sorunları dinledi.

Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan arıcılar, şeker fiyatlarındaki artıştan ve mazot zamları ile kışın  sıcak bölgelere gidemeyerek yaşadıkları sıkıntılardan  yakındılar, kovan başına verilen 280 gramlık şeker desteğinin kovan ihtiyacı olan  5 kilograma çıkarılmasını istediler.

280 GRAMLIK ŞEKER DESETĞİ 5 KİLOGRAMA ÇIKARILMALI 

Yıllardır keven ve kekik bitkilerinin yoğunlukta olduğu Bolkar Dağının eteklerinde aracılık yaptığını söyleyen Bilal Sami Can, Türkşeker’e bağlı şeker fabrikalarından arıcılık desteği kapsamında aldıkları şeker desteğinin yetersiz olduğunu belirtti. Kapasite raporu ve arıcılık çiftçilik sistemi (AÇS) belgesi istendiğini anlatan Bilal Sami Can, “Verilen destek miktarı 280 gram. Biz bu miktarın kovan başına 5 kilograma çıkarılmasını istiyoruz aksi taktirde arılarımız yazı göremeyecek” dedi.

BALIN MAMİYETİ ARTTI, FİYATI YERİNDE SAYIYOR 

Aynı bölgede arıcılık yapan Mustafa Köker ise kuraklığın etkisiyle önceki yıllarda verim düşüklüğü yaşandığını ancak bu yıl son 15 yılın en verimli ve en kaliteli balını aldıklarını ifade etti. Ancak şeker fiyatlarındaki artışın arıcılık sektörünü zora soktuğunu ifade eden Mustafa Köker, geçen yıl 200-210 lira civarında olan şekerin torbasının bu yıl 1100 liraya çıktığını belirterek, “Girdilerdeki artış maliyeti artırıyor. Maliyete göre fiyat verince de vatandaş bal alamıyor. Bugün balın kilosunun en az 200 lira olması lazım. Ama 200 lira fiyat verirsek kimse bal alamaz” diye konuştu.

NAKLİYE ÜCRETİNDEKİ ARTIŞ ARICILARI DA MAĞDUR ETTİ 

Bolkarlarda arıcılık yapanların geçmiş yıllarda kış mevsiminde arı kovanlarını daha ılık bölgeler olan Çukurova ve Ege bölgelerine taşıdığını anımsatan Mehmet Yılmaz’da, “Ancak mazot fiyatlarındaki artış nakliye ücretini de artırdı. Bu nedenle kış mevsiminde Adana ve Muğla gibi illere gidemiyorlar. Kış boyunca çiçek olmadığı için de arıya yaşaması için  şeker verilmesi gerekiyor. Şekerin  sürekli zamlanması ve aşırı fiyata çıkması  arıcılık yapanları zorluyor” şeklinde konuştu.

ARICILARIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise arıcılığın önemli bir gelir kaynağı olduğunu ancak yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti. Kovan başına yeterli miktarda şeker desteği sağlanmasının şart olduğunu anlatan Gürer, “Türkiye’nin toplam koloni sayısı  8,7 milyon civarındadır. Türkiye’de bal üretimi 2020 yılında 104 bin ton iken 2021 yılında  96 bin tona düşmüştür. Mevsim değişiminde  arıcıların  kamyonlarla  arı kovanlarını taşıması ve  sıcak illere göçmesi bu yıl mazot zamlarına takıldı. Kış   geldi. Ancak arıcılar sıcak bölgelere gidemediler. Nakliye fiyatlarındaki artış sebebiyle kovanları  bulundukları yerde bıraktılar. Bu seferde kış boyu arının beslenmesi gerekiyor. Şeker temininde sıkıntı yaşıyorlar. Şeker zamlandığı gibi maddi açıdan güçlerinin yettiği kamu fabrikalarından şeker almakta da zorlanıyorlar. İhtiyaçlarının çok altında destek alıyorlar. Özel sektör ise çok pahalı şeker veriyor. Şeker fiyatlarındaki artış arıcılığı sorunlu kılıyor. Arıcaların bahara erişebilmesi için uygun fiyatta şeker verilmesi gerekiyor. Arıcılar kış geldiğinde arıları kamyona yükleyip bölgemize göre daha sıcak illere yola çıkarlardı. Bu sefer mazot fiyatı arıcıyı yerinden kıpırdatmamış. Burada da kovan başı 5 kilo şeker ihtiyacına karşı 280 gram destek verilmesi sorunu daha da artırıp riskli bir durum yaratmış. Bal üretimi azaldıkça merdiven altı üretimlerde artma ve sahte bal olasılığı da artıyor. Arz talep dengesinin bozulmaması için arıcılara destek sağlanmalı. Binlerce arının yaşamı  risk altında. Bir atasözümüz var, “Bal tutan parmağını yalar” diye. Bal tutan parmağını yalayamıyor, kara kara düşünüyor” dedi.

Gürer, arıcılık desteğinin artırılması, maliyet artışlarının düşürülmesi ve arıcılara mazot desteği sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.