Slovakya’nın Yöresel Peynirleri İncelendi

Erasmus + Programı Mesleki Eğitim için Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün “Yöresel Peynirlerin Üretim Teknolojileri ve Hijyen Standartlarının AB Işığında İncelenmesi” kısa adıyla BestCHEESE isimli projesinin üçüncü uluslararası toplantısı Nitra / Slovakya’da gerçekleştirildi.
Projenin Slovakya ayağının açılışını Slovak University of Agriculture in Nitra da görevli proje irtibat kişisi Dr. Lucia Gabrıny Gresova yaptı. Ofis çalışmaları kapsamında proje sahibi kurum yetkilisi, Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş proje faaliyetleri hakkında, Proje Koordinatörü Veteriner Hekim Dr. Hatice Olcay projenin somut çıktıları ve bütçe kullanımı, Ziraat Mühendisi Süt Teknoloğu Nur İşler Akdeniz Bölgesi peynirlerinin üretim teknolojileri, doğal starter kültür kullanımı ve peynir üretiminde sık karşılaşılan hatalar hakkında sunumlar yaptı.
Paydaş kurumlardan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Doç.Dr. Begüm Yurdakök Dikmen, Yöresel Peynirlerdeki Çevresel Risk Faktörleri, Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesinden Veteriner Hekim Emine Dilan Şahin, Aromatik Hidrokarbon Kontaminasyonunu Azaltmak İçin Fümigasyonlu Peynirlerde Alternatif Starter Kültürlerin Kullanımı, Agrigento Halk Sağlığı Kurumundan (İtalya) Dr. Giuseppe Salvatore Vella, Piacentinu of Enna Peynirinin Üretim Teknolojisi, Slovenya Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Tomaz Snoj Mohant Peynirinin Üretim Teknolojisi, Batman Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Ziraat Mühendisi Barış Doyar Kars Deve Dili, Erzurum Tulum, Kars Gravyer, Motal, Karın Kaymağı, Erzurum Kerti Peynirlerinin Üretim Teknolojileri, Agrigento Halk Sağlığı Kurumundan (İtalya) Veteriner Hekim Dr. Salvarore Pacinella, Provolina / Caciocavallo Sicilian Peynirinin Üretim Teknolojisi konularında sunumlarını gerçekleştirdi.
Geleneksel peynir üretim teknolojilerine yönelik saha çalışmaları kapsamında ilk gün Dubnik bölgesinde faaliyet gösteren “FarmFoods” işletmesi ziyaret edildi. Günlük 20000 litre süt işleme kapasiteli 650 süt ineği bulunan tesiste, taze süt, ekşi süt/kefir, yoğurt, krema, yoğurtlu tatlılar, sürülebilir peynir, tereyağ, geleneksel peynirin üretimine yönelik inceleme ve değerlendirmeler yapıldı. Daha sonra Brezno Bölgesinde, “Parenica Slovak Cheese” isimli yöresel peynir üretimini yapan Agravital isimli tesisi ve Znada Bölgesindeki Dolna Köyü yakınlarındaki yöresel peynirleri (Bryndza Cheese, Syr-Neudeny, Zincica, Urda, Svatokrizsky-Syr Cheeses) üreten PREDEJNA isimli bir aile işletmesi ziyaret edildi.
Saha ve ofis çalışmalarının sonunda proje katılımcıları kendi ülkelerindeki yöresel peynirler ve AB mevzuatlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Katılımcılar oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen çalışmaların sonrasında karşılıklı iyi dilek ve temennilerde bulunarak ülkelerine döndü.