Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Sözleşmeli Tarımda Eskişehir Modeli

Sözleşmeli Tarımda Eskişehir Modeli
27 Ağustos 2022 5:57 am
149

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Tarım ve Orman Bakanlığı İç Denetim Başkanlığı’nda görevli İç Denetçi Dr. Hakan Velioğlu ve İç Denetçi Esra Darga, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Eskişehir Temsilcisi Yasin Yurduseven, sözleşmeli üretim yapan tohum üretici firmaları, broiler tavuk yetiştiricileri, tohum yetiştiren çiftçi temsilcileri, İl Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik personelin katılımıyla “Sözleşmeli Üretimin Sorunları ve Çözümleri” hakkında toplantı gerçekleştirildi.

“Eskişehir sertifikalı tohum üretiminde her yıl büyüyen rakamlara imza atmaktadır.”

Toplantıda açıklamalarda bulunan İl Müdürü Gümüş: “Hayat, tarımsal üretimin gözbebeği olan tohumla başlar. Yüksek verim ve kalite de ise aklımıza sertifikalı tohumluk gelmektedir. Eskişehir sertifikalı tohum üretiminde her yıl büyüyen rakamlara imza atmaktadır. Türkiye geneli 2021 yılı sertifikalı tohum üretim alanları bazında Eskişehir 154.938 da alan ile 7. sırada yer almaktadır. 2021 yılı verilerine göre türler bazında Türkiye geneli sertifikalı ayçiçeği tohumu üretiminde ise 54.934 da alan ile 2. sırada, sertifikalı şeker pancarı tohumu üretiminde 3.562 da ve sertifikalı İtalyan çimi tohumu üretiminde 4.484 da alan ile 1. sırada yer almaktadır. Türlere göre 2022 yılında; Ayçiçeğinde 2021 yılına göre % 52 artışla 83.550 da, ekmeklik buğday da 2021 yılına göre % 1 azalma ile 41.888 da, mısır da 2021 yılına göre %44 artışla 21.004 da, arpa da 2021 yılına göre % 35 azalma ile 16.578 da ve diğer türlerde 16.496 da alanda kamu-özel sektör işbirliği ile sertifikalı tohumluk üretimi yapılmaktadır. İlimizde sertifikalı tohumluk üretiminin ve kullanımının daha da artırılması için Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Toplantıda; hangi ürün gruplarında sözleşmeli tarım uygulandığı, sözleşmeli tarım uygulamasında karşılaşılan sorunlar, üretici/alıcı açısından avantajları ve dezavantajları, sözleşme aşamasında ya da sonrasında Bakanlık ile iletişime geçiliyor mu, sözleşmede hangi hususlar olmalı, mevzuat düzenlemesinin yeterli olup olmadığı, tohumluk fiyatlarındaki belirsizliğin giderilmesi için alınacak önlemler,  yeni bir model uygulanacak olsa beklentilerin hangi yönde olacağı ve yeni oluşacak modelde hangi bitkisel ürünlerin sözleşmeli tarıma uygun olabileceği konuşuldu. Toplantıda konu edilen sorulara üretilen çözüm önerilerinin sunumunun ardından toplantı sona erdi. Toplantının ardından Bakanlık uzmanlarıyla sözleşmeli üretim yapan Eti Gıda ve Eskişehir Şeker Fabrikası ziyaret edilerek konu ile alakalı değerlendirme toplantıları gerçekleştirildi.

Ziyaretler sonrasında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı İç Denetim Başkanlığı’nda görevli İç Denetçi Dr. Hakan Velioğlu: “Sadece tohumluk üretimi değil sahadaki diğer ürünlerin üretimi için örnek firmalarımız olan Eskişehir Şeker Fabrikası ve ETİ Gıda ile yapmış oldukları sözleşme modelleri ile ilgili olarak görüşmelerde bulunduk. Eskişehir’de hem firmalarımızın hem de çiftçilerimizin sözleşmeli üretim modeli ile ilgili tecrübelerinden istifade edip, görüş ve önerilerine ilişkin notlarımızı aldık. Bakanlığımızın sözleşmeli tarımla ilgili olarak mevcut yasal bir mevzuatı var. Ancak, çiftçilerimizin lehine tarımsal üretimimizi daha çok artıracak, çiftçilerimizin karlılığını daha da yükseltecek ve sürdürülebilirliğini sağlayacak yeni bir model kazandırmak istiyoruz. Sayın Bakanımıza sunacağımız değerlendirme raporunda Eskişehir’de yapılan incelemelerin çok faydalı ve yerinde olduğunu, Eskişehir’deki sözleşmeli üretim modellerinin çalışmamıza önemli katkı sağladığını aktaracağız. Eskişehir’e yapmış olduğumuz ziyaretten çok memnun kaldık” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.