Dolar 32,3669
Euro 34,9560
Altın 2.325,70
BİST 9.141,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C
Lösev

Süt Hijyeni ve Süt Kalitesinin İyileştirilmesi İçin Eğitimler Düzenlendi

Süt Hijyeni ve Süt Kalitesinin İyileştirilmesi İçin Eğitimler Düzenlendi
21 Mayıs 2022 6:19 am
147

​Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, 2021 Yılı Yenilik Yayım Projeleri kapsamında “Köyüm Uzakta Sağlıklı Sütüm Dolapta” projesiyle süt üreticileri ve süt işletmelerine yönelik kapsamlı eğitimler gerçekleştirildi.

“Köyüm Uzakta Sağlıklı Sütüm Dolapta” programın açılışını yapan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, üretimin ilk aşamasından tüketicinin sofrasına gelene kadar geçen tüm aşamalarda gıda güvenliğinin insan sağlığı açısından önemine vurgu yaparak süt hijyeni konusunu da bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini anlattı. Hayvancılık sektöründe süt hijyeni ve süt kalitesinin iyileştirilmesi için üreticilerin ve süt işleme firmalarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının artırılması gerektiğini ifade etti.

Proje kapsamında verilen eğitime Tepebaşı ve İnönü İlçeleri ile bağlı mahallelerden toplam 76 çiftçi katıldı. Eğitimde; Mastitis (meme hastalıkları), Mastitisin kontrolü, Sağım hijyeni, Sağım yöntemi ve mastitis üzerine etkisi, Süt verimini etkileyen faktörler, Meme başı dezenfeksiyonu, Alet-ekipman temizliği ve bakımı, Sürü sağlığı konuları işlendi.

Eğitimler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Muhammet Alan, Ankara Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Müdürü Ziraat Mühendisi Dr. Engin Ünay, Veteriner Hekim Yasin Ergiden, Veteriner Hekim Ramazan Sevgi tarafından gerçekleştirildi.

Eğitimin ikinci bölümünde ise Eskişehir’de bulunan süt toplama ve işleme tesislerine yönelik olarak çiğ sütün bozulma nedenleri, sürü sağlığı, çiğ süte yapılan hile / kusurları belirleme, çiğ sütün kalite özellikleri, mikrobiyolojik ve kimyasal analizler konularında eğitimler Bursa Gıda ve Yem Kontrol  Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Veteriner Hekim Dr. Ferhat Polat, Ziraat Mühendisi  Özgür Akman tarafından gerçekleştirildi. Teknolojik süt soğutma tanklarının özellikleri konusunda İl Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Süt Teknoloğu Zuhal Akkaya tarafından sunum yapıldı. Katılımcılar ile ihtiyaç duydukları konularda eğitim taleplerini göz önünde bulundurarak yeni projelerin hazırlanması, hayata geçirilmesi konularında Proje Koordinatörü Veteriner Hekim Dr. Hatice Olcay ile bilgi alışverişinde bulunuldu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.