Dolar 32,4621
Euro 34,7707
Altın 2.440,78
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C
Lösev

Süt İnekleri Kesilmesin…

Süt İnekleri Kesilmesin…
15 Nisan 2022 9:47 am
135

Eskişehir Tarım Platformu tarafından hayvancılık sektöründe yaşanan gelişmelerle ilgili olarak bir basın açıklaması yapıldı.

Yapılan yazılı açıklamada;

“Aylardır konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının tüm uyarılarına rağmen hayvancılık konusundaki krizin derinleşerek devam etmektedir. Akaryakıt ve yem fiyatları başta olmak üzere her geçen gün artan maliyetler ve sosyal alanda kırsal kesimi öteleyen politikalar hayvancılık konusunda krizi geriye dönülmez bir hal almasına sebep olmaktadır.

Bu arada merkezi hükümet var olan durumu hiç anlamamakta ve almaya çalıştığı önlemlerle durumu içinden çıkılamaz hale getirmektedir.
Örneğin yeni çıkan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hepimizin üretime destek verin dediğimiz noktada hükümet kesilen hayvanlarla ilgili kesimi ve satışı yapılan sığır başına 2500 tl destekleme ödeyeceğini açıkladı. Hem de kararnamenin damızlık inek kesimini nasıl etkileyeceğini hiç düşünmeden.
Basın açıklamamızın bu bölümünde Eskişehir Tarım Platformu paydaşları olarak bu kararnameden en azından dişi hayvanlarla ilgili bölümünün çıkarılması gerektiğini ifade ediyoruz.

2021 Ocak ayında toplanan süt miktarının 2020 yılına göre %5,7, 2022 yılında toplanan süt miktarınınsa 2021 yılına göre %8,4 azalmış olmasına rağmen gerekli önlemler alınmamış, buda damızlık süt ineklerinin hatta gebe sığırların ve ülkenin gelecekte süt ineği ihtiyacını karşılayacak düvelerinin kesilmesine sebep olmuştur. Tüm bu kriz ortamında buzağı ve kuzu ölümleri konusunda da gerekli önemler alınamamıştır. Bu ise bahar aylarında buzağı ve kuzu ölümü konusunda bariz bir artışa sebep olmuştur. Kesilen her ineğin yılda 10.000 litre süt kaybına ve ölen her bir buzağının 300 kg karkas kaybına sebep olacağını düşünürsek 2023 yılında üretim konusundaki oluşacak zafiyeti tahmin etmek güç değildir.

Peki ne yapılmalıdır; Ziraat konusunda olduğu gibi hayvancılık konusunda da alınacak kısa vadeli önlemlerle birlikte yapısal olarak uzun vadeli tedbirlerinde alınması zorunludur.
Öncelikle akaryakıt ve elektrik konusunda üreticilere pozitif ayrımcılık yapılmalı üretimdeki maliyetler en aza indirilmelidir.
İşletmelerde kullanılacak yem üretimi konusunda gerekli planlamalar yapılmalı yem yeterli miktarda üretilip uygun maliyetle işletmelere temin edilebilmelidir.
Üreticilere sgk primleri konusunda kolaylıklar sağlanmalıdır.

Tüm bu kısa vadeli önemler yanında ülke hayvancılığı konusunda uzun vadeli planlamalarında bir an önce yapılmalı, çağdaş ve bilimsel bakış açısı ile tarım tekrar planlanmalıdır.

Böylelikle; kriz yönetimi şeklinde “yağ fiyatları yükseldi müdahale et, et ve süt fiyatı el yakıyor önlem al” tarzında değil, öngörü ile hareket edilip gerekli planlamalar yapılarak hareket edilebilir.

Böylelikle; meraların ıslahı, yapılaşmanın önüne geçilmesi ve ülkenin farklı coğrafi bölgelerinde yapılacak üretimin farklı şekilde planlanması sağlanabilir.

Böylelikle; ülke içerisinde ekimi yapılmayan binlerce dönüm tarım arazisi üretime kazandırılabilir.

Böylelikle; yapılacak sosyal iyileştirmelerle genç nüfusun tarım sektörüne yönlendirilmesi sağlanabilir.

Böylelikle; ülkenin ziraat fakülteleri ve veteriner fakültelerin de yetişen genç meslek insanlarına üretimin içinde daha fazla yer verilmesi ile tarımın daha bilimsel metotlarla yapılması sağlanabilir.

Ve böylelikle; içerisinde dört mevsimin yaşandığı, üç tarafı denizlerle çevrili tatlı su konusunda yetersizliği bulunmayan ülkemizin kendi kendine yetip yetmediği yerine dünya tarım devlerinin arasındaki yerini değerlendirebiliriz.

Bundan dolayıdır ki bütün tarım platformu paydaşları ülkemizin tarım konusunda ki gerçekleri ile bir an önce yüzleşip bir milli güvenlik meselesi olan tarım da sürdürülebilir politikalarla üretimin yol haritasının belirlenmesini talep ediyoruz.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.