Tahıl Üretiminde Tahminler Güncellendi

FAO 2022 yılında küresel buğday üretimi için 2021 yılına göre yüzde 1,1 artışla 784 milyon tonluk bir tahmin içeren yeni bir arz talep raporu yayınladı.
Bu tahmin, Rusya’dan elverişli hava koşullarının sürdüğüne dair haberler, Ukrayna’nın başta kışlık buğday olmak üzere ekili alanlarının en az yüzde 20’sinin, , doğrudan tahribat kısıtlı erişim veya mahsulleri hasat etmek için kaynak eksikliği nedeniyle hasat edilemeyebileceği beklentileri ile Çin, Avrupa Birliği, Hindistan, Kuzey Amerika ve diğer ülkelerdeki olası üretim eğilimlerini de kapsıyor. Arjantin, Brezilya ve Güney Afrika’da kaba tahıl üretimi beklentileri ise olumlu olmaya devam ediyor.
FAO, 2021 mahsul yılının tamamlanmasıyla, tahıl üretiminin 2020’ye göre bir miktar artarak dünya çapında 2 799 milyon tona ulaşacağını öngörüyor. Pirinç üretimi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 520.3 milyon tona (öğütülmüş eşdeğer) ulaşıyor.
2021/22’de küresel hububat kullanımı pirinç için rekor seviyede olmak üzere 2 789 milyon ton olarak öngörülürken, mısır ve buğday için de artış bekleniyor.
2022’de sona erecek küresel tahıl stoklarının, büyük ölçüde Rusya ve Ukrayna’daki yüksek buğday ve mısır stokları ve beklenen düşük ihracat nedeniyle ilk seviyelerinden yüzde 2,4 artması bekleniyor.
FAO’ya göre, küresel tahıl stokları/kullanım oranının 2021/22’de bir önceki yılın sadece marjinal bir şekilde altında ve “hala nispeten rahat bir arz seviyesine işaret ederek” yüzde 29,7 olacağı tahmin ediliyor.
FAO, bu dönemki hububat ticaret tahminini de, Ukrayna’daki savaş ve mevcut bilgiler ışığında 469 milyon tona düşürdü. Bu rakam 2020/2021 sezonuna göre bir daralma anlamına geliyor.
Beklentiler Avrupa Birliği ve Hindistan’ın buğday ihracatını artırdığına, Arjantin, Hindistan ve ABD’den yapılan daha fazla mısır sevkiyatının ise Karadeniz bölgesindeki ihracat kaybını kısmen telafi ettiğine işaret ediyor.