Dolar 32,3745
Euro 35,0121
Altın 2.324,37
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Destekleri Esasları Belli Oldu

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Destekleri Esasları Belli Oldu
7 Nisan 2022 4:50 am
260

Tarımsal işletmelere danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlara sağlanacak desteklere dair usul ve esaslar belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ”, Resmi Gezete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere tarımsal işletmelere danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların desteklenmesi amaçlanıyor.

Buna göre, destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti alacak işletmelerin alanlarına göre, Çiftçi, Hayvan, Örtü Altı, Su Ürünleri, Arıcılık kayıt sistemlerinden birine veya Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olmaları gerekiyor.

Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlar, her bir faaliyette bir defadan az olmamak üzere demonstrasyon, tarla günü, çiftçi toplantısı, çiftçi inceleme gezisi düzenleyecek. Bu faaliyetlerden tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşun tüm üyeleri faydalanabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, serbest tarım danışmanı ve kuruluşlarda istihdam edilen tarım danışmanlarına Bakanlık uygulamalarına ilişkin eğitim verebilecek. Serbest tarım danışmanı ve kuruluşlarda istihdam edilen tarım danışmanları Bakanlık uygulamaları hakkında çiftçileri bilgilendirecek.

Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanı ve kuruluşlarda istihdam edilen danışmanlar, tarımsal işletmelerce üretilen ürünlerin dijital ortamda pazarlanması amacıyla Bakanlık tarafından yönetilen Dijital Tarım Pazarı’na (DİTAP) ilişkin çiftçilere bilgi verecek. Çiftçinin ürününü DİTAP üzerinden satmasına yönelik de gerekli destekler bu danışmanlarca sağlanacak.

TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİNİN GİDERLERİ

Tarımsal danışmanlık hizmetinin giderleri, personel, büro, malzeme ve diğer gider kalemlerinden oluşacak. Ziraat odası ve üretici örgütlerine ödenen “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği”nin (TYDD) tamamı sadece tarım danışmanı ücreti, ücrete bağlı vergi ve sigorta giderleri olarak kullanılacak. Tarımsal danışmanlık faaliyetinin diğer giderleri kuruluş kaynaklarından karşılanacak.

Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların denetlenmesi için ilde koordinasyon ve tarımsal veriler şube müdürü, ilçede ilçe müdürü başkanlığında üç kişilik bir denetleme komisyonu oluşturulacak.

TYDD’den faydalanmak isteyen kişi ve kuruluşlar, 10 gün içinde istenen belgelerle tarımsal danışmanlık hizmet bürosunun bulunduğu yerdeki ilçe müdürlüğüne, ilçe müdürlüğü bulunmayan yerde ise il müdürlüğüne başvurabilecek.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.