Dolar 32,4668
Euro 34,8492
Altın 2.475,21
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Lösev

Tek Adam Döneminde Çiftçi Borçları Dört Kat Arttı

Tek Adam Döneminde Çiftçi Borçları Dört Kat Arttı
8 Mayıs 2023 6:35 pm
143

CHP  Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan danışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,çiftçi borçlarının “tek adam” döneminde 4 kart arttığına dikkati çekti. Sarıbal, “14 Mayıs’tan sonra bu düzeni değiştirecek, çiftçinin borç faizlerini sileceğiz. Çiftçi ürettiğinden para kazanacak” dedi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz her sektörde borçlandırmayı artırırken, Cumhuriyet Halk Partisi Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan danışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “tek adam” yönetiminin Türkiye’yi yoksulluğa ittiğini söyledi.

Tarımsal üretimden para kazanamayan çiftçinin üretimine devam etmek için bankalardan kredi çektiğine dikkati çeken Sarıbal, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Mart 2023 verilerine göre çiftçilerin bankalara olan borcu 391 milyar liraya ulaştı. Tarımsal üretimde çiftçinin borçlanması bu yıl zirve yaptı. 2002 yılında 2,6 milyon çiftçinin bankalara borcu 2,4 milyar liraydı. 2023 yılında 2,2 milyon çiftçinin bankalara borcu 391 milyar liraya ulaştı. 400 bin çiftçinin sistemden çıktığı ülkede bu rakam, 389 milyar lira arttı. Bu da çiftçi başına 179 milyar lira borç demektir. Borç artışı ise 163 kat oldu. 2018 haziran ayında çiftçilerin bankalara borcu 97 milyar lira, geçen sene mart döneminde 185 milyar lira, şimdi ise 391 milyar lira oldu. Tek adam döneminde 4 kat, geçen yıla göre çiftçi borçları 2 kattan fazla arttı” dedi. Tarımda borçlanmanın yatırımlar üzerine yapılması gerektiğini, Türkiye’de ise çiftçinin üretim yapmak için borçlandığını kaydeden Sarıbal, çiftçinin borçlanmadığı takdirde tarlasına atacak tohumu, gübreyi, traktörüne koyacak mazotu alamayacak halde olduğuna dikkati çekti.

ÇİFTÇİLERİN BORÇ FAİZLERİ SİLİNECEK

CHP iktidarında çiftçi borçlarının faizlerinin silineceğini ifade eden Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Çiftçimizin nefes alması gerekiyor. Bunun için ilk başta çiftçi borçlarının faizlerini sileceğiz. Ardından üretimi ve yaşamı için gerekli parayı çiftçimizi bıraktıktan sonra gelirine göre anaparayı uzun vadeli yapılandıracağız. Bu da yetmez çiftçi ürettiğinden para kazanacak ki hem yaşamını devam ettirsin, hem borcunu rahatlıkla ödeyebilsin. Bunu yapmadığımız takdirde üretimde kalacak çiftçi bulamayız ki bu da ülkenin tarımsal üretimin tehlikeye girmesi demektir” ifadelerini kullandı.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.