Dolar 32,3182
Euro 35,1213
Altın 2.298,63
BİST 9.047,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez:”Yeterli ve Ucuz Süt İçmemizi Kimler Engelliyor?”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez:”Yeterli ve Ucuz Süt İçmemizi Kimler Engelliyor?”
2 Haziran 2022 2:20 pm
124

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez Dünya Süt Günü ile ilgili bir açıklama yaptı. Başkan Suiçmez;”Doyasıya, yeterli ve ucuz süt içmemizi kimler engelliyor?”sorusunu yönelttiği açıklamasında;

“Dünya Süt Günü. Dünyada ve de Ülkemizde kutlanıyor. Kutlu olsun.

Anne sütü yetmez ise, ki yetmez, hayvan sütü şart, insan/lığ/a, ömür boyu. Süt ile beslenmeli mi, insan/lık? Beslenmeli, elbet. Hayvan varlığı ve hayvan hakları da önemli, ayak izlerinde.

Tüketilecek süt, tüketilmesi gereken süt, eksik üretim, üretilen süt, üretilen eksik süt, “süt açlığı”, süt tüketemeyen çocuklar tüketim toplumunu tartışmalı.

“Süt”ün ekonomipolitiği, önemli. “Yem/Ot-Süt-Et” denklemi, önemli.

Düşünelim mi, bitkisel ve hayvansal üretimde gıda milliyetçiliğini ya da gıda egemenliğini.

Ülkemizde de kutlu olsun diyerek, kutlarken, eleştirsek mi, süt gerçeğindeki yanlışları?

Özelleştirme, azalan mera varlığı, süt ve et gerçeği, süt hayvanları kesilmesin, neden kesiliyor? Süt hayvanlarının kesilmesinin sonuçları ne? Tartışmak zamanıdır “yem/ot-süt-et” denklemini.

Ne çok yalan söyleyen var, kendine çıkarcı, yalanlara inanmama zamanıdır.

TÜİK bile hayvan yeminde artış %107 deyince, gerçekte en az iki katı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her şey kontrol altında diyerek tümüyle boşa düşen siyasi hikayesi, samimiyetsizlik, kamu yönetimine güvensizlik. Oysa, biz kamu yönetimine inanmak ve güvenmek istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı süt-et-yem denkleminin neresinde?

Ulusal Süt Konseyi, Gıda Komitesi, kim/ler/e hizmet ediyor?

Birleşmiş Milletler ve de FAO’nun iyi niyet söylemleri, ne çok uluslararası iyi niyet söylemi var, ne çok yalan söyleyen var, kimlerin çıkarına hizmet ediliyor. Oysa, söylem değil eylem zamanıdır.

Süt-Yem paritesi, üretimde kalmak için 1/1.5 olmalı. Bir kilo süt için 1.5 kg yem almalı. Tarım ve Orman Bakanlığı demiş ki, ülkemizde parite 1/ 1.3 olsun, uymuyor kendi söylemine.

Üretici yem fiyatı artmasın yeter ki, çiğ süt referans fiyatı artışının sorumlusu biz değiliz, diyor.

Üretim ve tüketim sorunu, işlevsiz Et ve Süt Kurumu’nun şekilsel mağazalarında göstermelik fiyatlarla satış, tekelci zincir marketlere şekilsel mağaza baskınlarıyla çözülmez!

Sonuç; “serbest piyasa ekonomisi” tercihi. Üretici mutsuz, Tüketici mutsuz, kim/ler mutlu?

Piyasanın tamamen özel sektöre bırakıldığı bir ortamda hem tüketici hem üretici kaybediyor. Oysa; kamu yem fabrikaları kapatılmasaydı, bugün yemde tümüyle dışarıya bağlı hale gelmeyecektik. Et Balık Kurumu ve Süt Endüstrisi Kurumu kapatılmasaydı, kamu üretim-tüketim zincirini düzenleyerek, üretici kazanırken tüketici daha uygun fiyatla süt ve et tüketecekti.

Çözüm; mevcut serbest piyasa ortamında kamunun gerekli ve zamanında müdahaleleri ile tarım ve gıda sistemini üretimden tüketime gerçekten sürdürülebilir kılmasından geçmektedir. Süt üreticilerin kurduğu demokratik, özerk, güçlü kooperatifler ile üretime devam etmesi, kendi ürettiklerini işlemesi, pazarlaması, demokratik güçlü tüketici kooperatifleri ile gıda tedarik zincirinin kısaltılması, üreticinin ürününden para kazandığı ve tüketicinin sağlıklı ucuz gıdaya/süte/ete erişebildiği sistemleri kurmaktır. Çözüm; piyasanın tamamen özel sektöre bırakılmadığı bir ortamda üreticinin ve tüketicinin kaybetmediği ve aksine kazandığı sistemi kurmaktan geçmektedir. Mümkün mü?, İstersek, mümkün.

Dünyada ve de Ülkemizde de, Dünya Süt Günü kutlu olsun (mu)? Kutlu olsun.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.