Dolar 32,3373
Euro 34,9659
Altın 2.325,93
BİST 9.103,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C
Lösev

Tohumculuk Sektörü Konya’da Buluştu

Tohumculuk Sektörü Konya’da Buluştu
3 Haziran 2023 9:01 pm
190
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından, Konya’da faaliyet gösteren tohum firmaları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Tohumculuk Sektörü İstişare Toplantısı düzenledi.
Sektörün yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılışını TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir gerçekleştirdi.
TSÜAB  Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yıldıray Gençer; ekilebilir her karış toprağın sertifikalı tohum ile buluşması gerektiğinin altını çizerek Türkiye tohumculuk sektörünün bu alt yapıya sahip olduğunu aktardı.
Gençer, Konya’nın tohumluk üretiminde önemli bir üs olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Konya ili, ülkemiz tarımı ve tohumculuk sektörü için önemli merkezlerimizden birisi. İzolasyon mesafesi gerektiren türler açısından da en avantajlı üretim alanlarımız yine bu bölgede yer almaktadır.
Bölgemizde yoğunluklu olarak arpa, buğday, ayçiçeği, patates ve yonca olmak üzere toplam 850 bin dekara yakın tohumluk üretim alanı yer almaktadır.
2023 yılı tohumculuk sektörü için güzel geçiyor. Henüz 40-50 yıllık bir geçmişe sahip olan sektörümüz son 20 yılda yasal ve hukuki alt yapı düzenlemeleri ve sertifikalı tohum destekleri ile hızlı bir yükseliş trendi içindedir.
Eskiden ihracatın ithalatı karşılamasının arasındaki makas kapanmak üzere diyorduk. Şimdi ise büyük bir gururla 1 milyon 360 bin ton sertifikalı tohum üreten ve 2023 yılının ilk çeyreğinde dahi 175 milyon dolarlık tohum ihraç eden Türkiye tohumculuk sektörünü ayakta alkışlıyoruz.
Hedefimiz ise ekilebilir her karış toprağımızın sertifikalı tohum ile buluşturulmasıdır.
Bu hedef doğrultusunda yaklaşık 3 milyon tonluk bir üretim yapmamız gerekiyor. Genç, dinamik, yenilikçi ve çalışkan sektörümüz bu üretimi yapacak alt yapıya sahip. Devletimiz, sertifikalı tohumun Ar-Ge’sini yapana, üretene ve kullanan çiftçimize olan desteklerini artırarak sürdürürse bu hedefimize de kısa vadede ulaşacağımıza eminim.”
BÜGEM Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet Hasdemir, bu yıl güzel ve bereketli bir hasadın gerçekleşeceğini belirterek, tüm zamanların yeni bir rekorunu egale etmek istediklerini aktardı. Hasdemir, tohumculuk sektörünün son 20 yıl içerisinde yakaladığı başarıya vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Tohumculuk sektörüne her zaman pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Çünkü üretimin başlangıcı, anahtarı tohumdur.
Sektörümüz bu günlere kolay gelmedi. Ortada büyük bir başarı hikayesi var. Bununla gurur duyması gereken de bir tohumculuk sektörü var.
Tohumculuk sektörünün özel sektör yapılanması 2004 yılında çıkarılan Bitki Islahçıları Kanunu ve 2006 yılında çıkarılan Tohumculuk Kanunu ile birlikte tamamlandı.
Bu yapılanma ile son 20 yılda 145 bin tonlardan 1,4 milyon tonlara ulaşan bir sertifikalı tohum üretimi gerçekleşti. İhracatımız 14 kata yakın artış gösterdi. 233 milyon dolara ulaşan bir tohum ihracatıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı %30’lardan, %137 seviyesine çıkmış durumdadır. Bu sektörün başarısını ortaya koymaktadır.
Bu güncel veriyi de özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum. 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla yani 2022’nin ilk çeyreğine kıyasla tohum ihracatında %79’luk artış var. 175 milyon dolarlık tohum ihraç ettik. Bu ilk çeyrekte yaptığımız ihracatı daha önce bir yılda yapamıyorduk. Sektörümüzü bir kez daha tebrik ediyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde;
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu “Konya’da Tohumculuk Sektörü”, Teatechs Ceo’su ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Tunç Emre Toptaş “Tohumculuk 4.0 ve arppha Tohum Bilgi Sistemi” ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İsmail Çiftci “Tohum Sertifikasyon Uygulamaları” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Programın ikinci bölümünde toplantıya katılım sağlatan TSÜAB Üyeleri ile İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.