Dolar 32,5881
Euro 34,8027
Altın 2.508,00
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Lösev

TSÜAB Başkanı Gençer:”İnsanlığı Açlığa Sürüklüyorlar.”

TSÜAB Başkanı Gençer:”İnsanlığı Açlığa Sürüklüyorlar.”
7 Haziran 2022 11:45 am
157

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer yapmış olduğu yazılı açıklama ile son günlerde basında yer alan “7 bin yıllık siyez buğdayı” haberindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Gençer, tohum ıslahçılarının 1925’li yıllardan beri yürüttüğü çalışmalar ile kuraklık ve diğer stres şartlarına ve hastalıklara dayanıklı, birim alandan daha yüksek verim ve kaliteli ürün almaya imkan tanıyan çeşitler geliştirdiğini belirterek,

“Tarımda hele ki tohumda romantizme yer yok. Acı gerçek şu ki o gördüğünüz fotoğraftaki başakların daneleri dolmayacak, o tarla sadece saman olarak biçilecek. Bu asılsız iddialarla tohumculuğumuzu geriye götürmeye, insanlığı da kıtlığa sürüklemeye çalışıyorlar” dedi.

Gençer açıklamasında şunları kaydetti:
“Popüler olmak isteyen herkesin ağzından tarım ve tohum çıkıyor. Atalık diye tabir ettikleri yerel çeşitler ve ondan üretilen ürünler iyi, yeni geliştirilen çeşitler ve onların ürünleri ise kötü olarak yaftalanıyor.

Islahçılarımızla yıllardır kuraklık dahil diğer stres şartlarına, hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek, kaliteli çeşitler geliştirmeye, insanlığın geleceğinin garanti altına almaya çalışıyoruz. Siyez, kavılca, kırik, havrani, şahman, karakılçık gibi yerel ve genetik kaynak olan çeşitler ile ülkemizin buğday ihtiyacını karşılamamız mümkün değildir. Bu çeşitler yürüttüğümüz ıslah çalışmalarında gen kaynağı olarak kullanılıyor. Biz bu çeşitlerle üretim yapılmaz demiyoruz, yapabilirsiniz. Ancak ufak alanlarda, kendinize yetecek kadar ürün alabilirsiniz.

Bu üretim ekonomik ve besleyici değildir. Tüm halkı doyuracak buğdayı elde edemezsiniz. Bizim zaten buğday üretiminde artışa ihtiyacımız var. Bilimi, aklı bir köşeye koyar da bu romantizmin akışına kapılırsak işte o zaman ekmek değil 4 lira 14 lira da olur. Yerel tohumla üretildi, glütensiz vb. söylemleri ağzından düşürmeyen bu kişiler de yarın size “iyi tohumlardan ürettiğimiz ekmek, buyurun 50 lira” diyerek o ekmeği satmaya çalışacak. Bakın internette “7000 yıllık buğday tohumu adet 20 TL” diye ilan var. Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansızdır. Canlılığını yitirmiş bir buğday tanesini 20 liradan satmaya başlamışlar. Aklımızı başımıza almamız okuduğumuz haberleri akıl süzgecinden geçirmemiz gerekiyor.

Basın mensubu arkadaşlarımızdan da ricamız teyit edilmeden böyle haberlerin yapılmamasıdır. Önümüzdeki hafta, TSÜAB olarak ömrünü ıslaha, tarıma adamış hocalarımızla birlikte bir basın toplantısı düzenleyeceğiz. Buğdayla, tohumla, ıslahla ilgili doğruları öğrenmek istiyorsanız biz burada olacağız.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.