Dolar 32,6004
Euro 34,8280
Altın 2.491,99
BİST 9.506,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C
Lösev

TSÜAB Kaçak ve Korsan Tohumluk Patates Konusunda Uyardı

TSÜAB Kaçak ve Korsan Tohumluk Patates Konusunda Uyardı
20 Ağustos 2022 7:33 am
137

TSÜAB – Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği kaçak, korsan tohumluk patates satanlarla ilgili uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamada;

“Yemeklik amacıyla üretilen patatesleri yasal olmayan bir şekilde tohumluk olarak pazarlayanlar, “Orijinal” tabiriyle vasıflandırılan temel 1 (T1) ve temel 2 (T2) kademedeki tohumlukları çoğaltım döngüsüne tabi tutulmadan doğrudan çiftçiye satışını yapan tedarikçiler, Ellerindeki tohumluk kademesi, sertifikalı üretime uygun olmasına rağmen bu tohumlukları, sertifikasyon zincirine sokmadan üreterek sertifikasız satan “korsan tohumluk” üreticileri, Kaçak olarak ürettiği patates için haksız yere destek alanlar.

Yukarıda sayılan nitelikteki kanunsuz hareketlerde bulunanlar hakkında, işlenen bu suçun unsurları da gözetilerek, hak sahipleri tarafından aşağıdaki yasal işlemler başlatılacaktır:

1. 5042 sayılı kanunun 62 ve 63. maddeleri gereğince (korumalı çeşitler için) dava açılacak, sahtekârlığa konu korsan patates tohumlarına el konulacaktır,

2. 5553 sayılı kanunun 12. maddesi gereğince idarî para cezaları kesilecek, keza kaçak patates tohumları müsadere edilecektir.

3. Kaçak olarak ürettiği patates için haksız yere destek alanlar ayrıca;
a. 5488 sayılı kanunun 23. maddesi gereğince beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaklardır.
b. Bu kişiler hakkında ilâveten Türk Ceza Kanunu’nun 157 ve 158. maddeleri gereğince nitelikli dolandırıcılık suçundan ceza davası açılarak haklarında; 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve elde edilen desteğin iki katından az olmamak kaydıyla beş bin güne kadar adlî para cezasının uygulanması talep edilecektir.

Bu husus, TSÜAB (Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği) tarafından;
1. Tüm çiftçilerimize, patates tohumu üreticilerine, dağıtıcılara, pazarlamada aracılık eden bayi, kişi ve kuruluşlara, hal tüccarlarına; devletin kanunlarına uymayanlara karşı dikkatli olmaları açısından,
2. Bu kanunları bilerek veya bilmeyerek ihlâl durumunda olan üreticilere ise uyarı amacı ile önemle duyurulur.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.