Dolar 32,3319
Euro 35,1199
Altın 2.301,65
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Türkiye, Buğday İthalatında 100 Milyon Tona Koşuyor

Türkiye, Buğday İthalatında 100 Milyon Tona Koşuyor
4 Mayıs 2023 7:20 am
141

Anavatanı Türkiye olan buğday, son 21 yıldır üretim 20 milyon ton barajına takıldı. Buğday üretimindeki yetersizlik nedeniyle AKP döneminde üretim açığı ithalatla karşılandı, 93 milyon ton buğday ithalatına 26 milyar dolar döviz ödendi.

Buğday ithalatını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; AKP döneminde buğday ekim alanlarının 93 milyon dekardan 66,3 milyon dekara düştüğünü belirtti. Son 20 yılda buğday ekim alanlarının 26,7 milyon dekar azaldığını kaydeden Sarıbal, “Bu azalma sonucu buğday üretimi ortalama 20 milyon ton barajına takıldı. Buna karşın ülke nüfusunun artması ve ihracat için gerekli buğday tedariki ithalatla karşılandı. AKP iktidarlarında bugüne kadar 93 milyon ton buğday ithalatına 26 milyar dolar para ödendi. Eğer AKP iktidarda kalırsa yılsonuna kadar buğday ithalatımız 100 milyon tonu bulacak. Bu miktar Türkiye’nin 5 yıllık buğday üretimine eşit” dedi.

BU TOPRAKLARDA BUĞDAY ÜRETİMİNİ YENİDEN ARTIRACAĞIZ

Bu yılın ilk çeyreğinde buğday ithalatının arttığını belirten Sarıbal; “Geçen 8,9 milyon ton buğday ithalatı ile dünya buğday ithalatında 3’üncü olmuştuk. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ithal edilen buğday miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 arttı. İthal edilen 3,1 milyon ton buğdayın 2,2 milyon tonu Rusya, 863 bin tonu da Ukrayna’dan yapıldı. Buğdayda bu iki ülkeye mahkum kaldık” dedi. Türkiye’nin buğdayda yeterlilik derecesinin yüzde 87,3 olduğunu hatırlatan Sarıbal; “Türkiye’nin ürettiği buğdayın kendine yetmediği TÜİK verileri de ortaya koyuyor. Ülkemizin bugün ihtiyaç ve ihracat için üretmesi gereken buğday miktarı 30 tondur. Anadolu coğrafyasında yapılacak iyi bir planlama ve buğday üretim alanlarının suyla buluşturulması ile biz bu üretimi başarabiliriz. 14 Mayıs seçimlerinden sonra Millet İttifakı iktidarında topraklarımızı çiftçilerimizle beraber yeniden bereketlendireceğiz” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.