Dolar 32,3764
Euro 35,0246
Altın 2.326,54
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C
Lösev

Türkiye’nin İlk Organik Midye Hasadı Yapıldı.

Türkiye’nin İlk Organik Midye Hasadı Yapıldı.
6 Eylül 2022 6:51 pm
131

Türkiye’de ilk defa “İyi Tarım Uygulamaları” ve “‘Organik Tarım'” sertifikalı midye üretimi yapılan Yalova’daki midye çiftliklerinde 11 aylık üretim sürecinin ardından ilk “Organik Midye Hasadı” yapıldı.

Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere açıklarındaki midye çiftliğinde Yalova Valisi Muammer Erol, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Avcılık ve Koruma Dairesi Başkanı Melih Er, Yetiştiricilik Daire Başkanı Tanju Özdemirden, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu’nun da katıldığı Organik Midye Hasadında Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulu’ndan Doç .Dr. Öğretim Görevlisi Harun Yıldız; “Burada şu anda Yalova’da ilk organik midye hasadını yapıyoruz. Bu ürünler larva aşamasından kolektörlere tutturmak suretiyle hasatlık boya getirdiğimiz midyelerimiz. Yalova’da şu anda 7 tane midye çiftliği var. Bursa’da 21 tane midye çiftliği kurulma aşamasında. Yalova Üniversitesi olarak bu midye çiftliklerinin organizatörlüklerini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da Midyelerin ekolojik dengeyi kurmaktaki önemine değinirken, “Midyeler denizi temizleyen en önemli canlılar. Halkımızın severek tükettiği bir ürün. Daha sağlıklı, hijyenik şartlarda üretilmiş midyelerin hem denizlere katkı sağlaması hem ekonomik alanda vatandaşımıza gelir sağlaması amacıyla bakanlık olarak bir proje başlattık. Bu proje çerçevesinde Yalova en önemli illerimizden bir tanesi. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl müsilaj problemi yaşamıştık. Bunu önlemede midyeler, çok önemli canlılar. Marmara Denizinde özellikle Yalova bölgesine 7 tane tesise izin verdik. Bu 7 tesis 9 bin ton kapasiteyle midye üretebilecek şekilde planlandı. Bu sene neredeyse 6 bin tona yakını yetiştirilmeye başlandı. Çiftliklerimizde yetiştirilen midyeler son derece sağlıklı. Bunların her iki hafta bir hem su analizleri hem et analizleri yapılıyor. Hiçbirinde şu ana kadar anormallik tespit edilmedi. Hem ekonomimize, hem halkımıza daha iyi, daha güzel şartlarda midye vererek bütçelerine katkı sağlayan, aynı zamanda denizi temizleyerek geliştirilen bir sistem. Dünyanın çok farklı bölgelerinde çok daha önceden başlamış. Ülkemizde de Mavi Vatan’ın ne kadar önemli olduğunu anladıkça değerleri git gide artırıyoruz” dedi.

Balıkçıların avlak sahasının kapanmadan midye çiftliklerini planlandıklarına da değinen Atalay midye çiftliklerinin doğal resif oluşturduğunu ifade ederek, “Balıkçılarımızın avlak sahalarının kapatılmaması lazım. Buna göre planlama yapıyoruz. Belli bir kota getirdik. Midye çiftlikleri doğal resif oluşturuyorlar. Doğal resifte balıklar rahat yaşıyor, üreme ortamları daha sağlıklı oluyor ve bunların arasına giren yavru balıklar diğer balıklardan korunduğu için daha hızlı bir gelişim sağlıyorlar. Dolayısıyla hem balıkla, hem denizle, hem balıkçıyla dost bir yetiştiricilik sistemi kuruldu. En güzel noktası da bunlara yem verilmiyor. Denizden kendisi yemini alıyor” diye konuştu.

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli de balıkçılık yaptığını dile getirerek, “Bizim tarlamız deniz. Bulunduğumuz bölge hem balık resifi olarak hem balık yumurtlama alanları olarak önemli bölgeler. Bir midye günde 6-7 litre atık temizliyor. Demek ki burada milyonlarca midye günde kaç litre suyu temizledi, filtre görevi yaptığı ortada. Denizim daha temiz oluyor. Hem halkımız sağlıklı midye yiyecek, hem ekonomimize çok büyük katkısı olan bu çiftliklerin daha çok büyümesi istiyoruz. Balıkçılara herhangi bir zararı olmadığı gibi büyük bir katkısı olacak. Yavru balıkların midyelerden beslenmesi ile balıkların gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Böyle çiftliklerin kurulması çok önemli. Sonuna kadar da destek veriyoruz” dedi.

İl Müdürü Suat Parıldar da 123 kilometrelik sahile sahip Yalova’nın Marmara Bölgesi’nde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak, balık avcılığının yanı sıra midye yetiştiriciliğini de önemsediklerini söyledi. Parıldar, “9 bin ton kapasiteli midye çiftlilerinin tam kapasiteye eriştikleri takdirde yaklaşık bugünkü değeri ile 200 milyonluk, dolaylı olarak da 400-500 milyon liralık katma değer uluşturacak. Bu da ilimizdeki üretim alanlarının etkin kullanımı açısından çok değer verdiğimiz bir konu. İlimizdeki Midye Çiftlikleri İyi Tarım Uygulamalarında ve Organik Tarımda ilk ve tek çiftlikler. 2021 yılında Akdeniz Midyesi yetiştiriciliğine başlayan 4 firmamızın üretim faaliyetlerini İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamalarına uygun şekilde sürdürmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan “Midye Müsilaj’a İyi Gelecek” ve “Marmara Denizinde Organik Midye Yetiştiriciliği” projelerine Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finansal destek sağlanmıştı. Proje kapsamında dört müteşebbis işletmeye Organik Tarım Sertifikası ve iki müteşebbis işletmeye de İyi Tarım Sertifikası almak üzere İl Müdürlüğümüzde düzenlenen imza töreniyle Ankara merkezli CTR Uluslararası Belgelendirme Denetim Ltd. Şti. ile hizmet sözleşmesi imzalamıştık.. Bu anlamda bizler de şu anda yapmış olduğumuz hasatlarda hem iyi tarım uygulamaları prensiplerine uygun olarak, hem organik tarım prensiplerine uygun olarak üretim yapıldığını ve bu üretimin İyi Tarım ve Organik Tarım sertifikalarıyla pazara sunulduğunu da müjdelemek istiyoruz” dedi.

Bir buçuk yıl önce planlama ve kurulum yaparak üretime başladıklarını söyleyen çiftlik sahibi Kahraman Bingöl, gelecek yıl hasat sürecini hızlandıracaklarını kaydetti. İki yıl içinde kapasitelerini 2 bin tona çıkarmayı hedeflendiklerini anlatan Bingöl “Tamamen organik, temiz, insan sağlığına zararlı metal gibi besinlerin olmayacağı şekilde ürünlerimizi piyasaya satmayı düşünüyoruz. Kullandığımız sistem tüm dünyada, Avrupa’da İzlanda’da yapılan ve çok ciddi verim alınan bir sistem. Bu ülkelerde bizim ülkemizde olduğu gibi kaçak toplanma ile değil tamamen çiftliklerde üretilerek yapılan bir sistem. Biz de bunu ülkemizde yayarak, teçhizatlar büyüterek karada da bunun dağıtımını ve en uygun yollardan bozulmadan, zehirlenmeden son kullanıcıya ileterek üretimi artırmayı hedefliyoruz”dedi.

Proje yöneticisi Ali Evsen de “2021’in şubat ayında sistemimizi kurmaya başladık. Yine 2021 Haziran ayında ilk kolektörlerimizi denize saldık. Bunun akabinde bu sene ilk kırımlarımızı, seyreltmemizi gerçekleştirdik. 2 Ağustos 2022 itibariyle hasatlarımıza başladık. Tarım ve Orman Bakanlığımızla beraber yürüttüğümüz organik midye üretimi çerçevesinde belgelendirme sürecimiz devam ediyor. Bakanlığın haftalık rutin kontrollerinde son tüketiciye sağlıklı midyeyi ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Hedefimiz ihracat dahil olmak üzere, bu ürünün kullanılacak her alanına girmeye çalışmak. 170 dönüm alan üzerine kurulu çiftliğimizin 2.500 ton kapasitesi var. 4’üncü yılın sonunda tam kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz.   Türkiye’de 70 bin ton midye tüketimi var. Çiftlikler artıkça bu tüketim payında alanımız da artacaktır. Pazar konusuyla alakalı Türkiye’de şu anda problem yok. İhracatı ve işlemeyi de kattığımızda ihtiyaç doğacaktır. Marmara Denizi de midye üretiminde bu konuda en şanslı yerlerden birisi” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.