Dolar 32,4764
Euro 34,8041
Altın 2.478,29
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Lösev

Udma Peynir Müzesi ve Rayiha Baharat Müzesi Açıldı

Udma Peynir Müzesi ve Rayiha Baharat Müzesi Açıldı
16 Eylül 2022 6:20 am
410

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki gastronomi mirasını geleceğe taşımak ve uluslararası arenada tanıtmak için Udma Peynir Müzesi ve Rayiha Baharat Müzesi açılışları yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep’i Geliştirme Vakfı iş birliğinde 4’üncüsünü düzenlediği GastroAntep festivali çerçevesinde kentin yöresel tatlarını yaşatmak adına inşasını tamamlanan Udma Peynir Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla açıldı.

Açılışta konuşan Bakan Ersoy, ilk Türkçe sözlük niteliği taşıyan Dîvânu Lugâti’t-Türk’te peynirin ilk defa ‘udma’ kelimesiyle kullanıldığını belirterek, “Biz, peynirin uyutulmasında udmayı söyledik. Şimdi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile peynirin uyanışını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise açılışı yapılan müzenin bulunduğu Eski Hamam’ın doğup büyüdüğü yer olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Biz şimdiye kadar başkalarının peynirlerinin hikayesini dinledik. En güzel peynirin Anadolu’da olmasına rağmen bir türlü dünyaya pazarlayamadık. Bugün, ‘Peynir nasıl yapılır, peynir nasıl çeşitlendiirlir, peynir nasıl tanıtılır?’ sorularına cevap aramak için buradayız. Bu müzenin şehrimiz için hayırlı olmasını diliyor, açılıştaki protokol üyelerimize geldikleri için teşekkür ediyorum.”

UDMA PEYNİR MÜZESİ

Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam, Vakıflar Böge Müdürlüğünce restore edilerek Udma Peynir Müzesi adıyla tekrar hizmete açıldı. Müzede, peynirin üretim aşamasından sofradaki halini alması sürecine kadarki bütün safhaları ziyaretçilere gösterilecek. Müzede ayrıca ünlü şeflerin gösterilerinin sergileneceği bir restoran ve peynir satışlarının gerçekleşeceği bir market de bulunacak.

BAKAN ERSOY: BAHARAT MÜZESİ, GAZİANTEP’İN GASTRONOMİ MACERASINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 4’üncüsü düzenlenen GastroAntep Festivali’nde inşası tamamlanan Rayiha Baharat Müzesi için açılış töreni düzenlendi.

Törende, klasik durağan bir müze algısından uzak olarak kurgulanan Baharat Müzesi’nde, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve beraberindeki protokol, baharatın tarihçesi hakkında bilgi aldı, baharatın özünün araştırılacağı ve yeni lezzetlerin tartışılacağı bölümlerin olduğu müzeyi gezdi.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep için değil aynı zamanda ülke gastronomi turizmine de katkı sağlayacağına inandığı Baharat Müzesi açılışı dolayısıyla Gazi şehirlilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi: “Bugün gastronomi dendiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri de Gaziantep’tir. Bu açıdan Antep’in gastronomi turizminden daha yüksek pay alabilmesi, potansiyelinin doğru yönetilmesi ve dünya kentleriyle rekabet edebilmesi açısından bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Peynir Müzesi de şu an içinde bulunduğumuz Baharat Müzesi de büyük önem taşımaktadır.”

İnsanların birçok açıdan yöresel ürünlere önem verdiğini anlatan Bakan Ersoy, Bu açıdan dünyadaki en iyi örnekler arasında yer alan Baharat Müzesi gibi bir mekanın, Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin UNESCO ile başlayan gastronomi macerasına ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

BAKAN ERSOY: GAZİANTEP, GASTRONOMİ TURİZMİNDEKİ İDDİASINI GÜÇLENDİRECEK

Bu tür çalışmaların Gaziantep’in gastronomisine güç kazandıracağını ifade eden Ersoy, “Gaziantep’in gastronomi turizminde iddiasını güçlendirecek ve dünya kentleriyle rekabetinde avantajlar elde etmesini sağlayacak bu çalışmalarda emeği geçenleri ve bu iddiayı ortaya koyan Büyükşehir Belediyemizi kutluyorum.”

BAŞKAN ŞAHİN: BU MÜZENİN YAPIMI BİZİM İÇİN HAYALDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in İpek Yolu üzerinde bulunduğunu anımsatarak, “Biz İpek Yolunu kardeşlik yoluna, sevgi yoluna, kalkınma yoluna dönüştürmüş bir ecdadın bugün taşıyıcılarıyız. Bu tarih bize emanet. Bu geçmiş bize emanet. Bugün bu geçmişten aldığımız ilhamla çalışıyoruz. İnşallah torunlarımıza, geleceğimize çok güzel eserler bırakacağız. Bu müzenin yapımına başladığımızda bu bir hayaldi. Hayaldi, gerçek oldu. Biz istedik. Çünkü döngüsel bir sistem var. İnsanoğlu her gün bir başka sorunla karşılaşabiliyor. İşte tam da bunun için GastroAntep festivalinin bu yılki teması, sürdürülebilirlik oldu.”

Bu müzenin beraberinde birçok avantajı da şehre sunacağını anlatan Başkan Şahin, “Bu bir istihdam. Bu bir, ekonomi. Bu bir ihtracat. Daha da mühimi insanlar tanımadığının bilmediğinin düşmanı. Bu bir dünya barışı. Rabbim soframızın bereketini daim etsin. Ağzımızın tadını bozmasın” diye konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de, bu şehirde birlikte iş yapma kültürünün olduğuna dikkati çekerek, “Sadece sloganlarla değil, her projenin altını dolduran bir yapı var Gaziantep’te. Ancak ne yaparsak yapalım bu projelerde bizlerin bakanlık desteğine ihtiyacı var. Bu yüzden sizlere müteşekkiriz, her konuda Gaziantep’in yanında oldunuz. Her projemizin destekçisi oldunuz.” ifadesini kullandı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep’in edindiği vizyona işaret ederek, “Kendi şehrimiz için ve ülkemiz için çok önemli vizyonumuz var. Bir taraftan ülkenin en büyük 5’inci ihracatçı şehri iken 1200’e yakın işletmemizin olduğu Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahipken, diğer taraftan gastronomi festivali yapabilen bir şehiriz.” dedi.

MÜZE HAKKINDA

Rayiha Baharat Müzesi, klasik durağan bir müze algısından daha çok hareketli, yaşayan, hikayeleri değişen, herkese söyleyecek sözü olan bir yapı olarak kurgulandı. Ziyaretçiler, raviyanlardan (hikaye anlatanlar) baharatın tarihini dinlerken Ar-Ge bölümünde de baharıtın DNA’sı özü, özgün efektleri araştırılacak. Restoran bölümünde de baharatı geçmişte tahtına oturtturacak yeni lezzetler tartışılıp tasarlanacak.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.