Dolar 32,4519
Euro 34,7410
Altın 2.440,77
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Lösev

Yerli ve Milli Tescilli Tavuk Anadolu-T’nin Civcivleri Yumurtalardan Çıktı

Yerli ve Milli Tescilli Tavuk Anadolu-T’nin Civcivleri Yumurtalardan Çıktı
9 Ağustos 2022 5:39 pm
313

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yetirştirilen, yerli ve milli tescilli etlik tavuk olan Anadolu-T’nin genetik kaynakları olan saf hat civcivleri yumurtalardan çıktı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Hamidiye Etçi Damızlık Tavuk Yerleşkesi’nde yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda Türkiye’de ilk kez geliştirilen “Etçi Damızlık Tavuk (Anadolu-T)” tanıtımı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün projesi kapsamında Eskişehir’de geliştirilen yerli etlik damızlık tavuk “Anadolu-T” yavrularının üreticilere satışına başlandı. Etçi Damızlık Tavuk Islahı İşletmesince üreticilere yavru olarak verilen “Anadolu-T” ile Türkiye’nin yıllık damızlık tavuk ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unun karşılanması hedefleniyor.
Türkiye’deki beyaz et sektörünün damızlık alanında dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla 2015’ten itibaren Genel Müdürlüğe bağlı Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülen yerli ve milli etlik damızlık tavuk ıslahı çalışmaları tamamlandı. Enstitünün Etçi Damızlık Tavuk Islahı İşletmesine ait yerleşkede yürütülen projede elde edilen Anadolu-T, 2019’da marka tescil belgesi verilmesinin ardından 2020’de Tarım ve Orman Bakanlığınca Türkiye’nin ilk etlik tavuk ırkı niteliğiyle tescillendi. Yerleşkede 80 dönüm arazide kurulu kuluçkahane ünitesi ve damızlık işletmesinde geliştirilen Anadolu-T civcivler, talep eden beyaz et üreticilerine veriliyor.
Anadolu-T’nin, 7 yıllık ıslah programı neticesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilen Türkiye’nin ilk yerli, etçi ve damızlık tavuk ırkı olan Anadolu-T ülkenin yıllık yaklaşık 10-12 milyon adet olan damızlık tavuk ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik bir çalışmanın ürünü olup 2021 yılı itibarıyla özel sektörle deneme üretimine başlandı. Hedef ülkenin yıllık ihtiyacının yüzde 10’unu Anadolu-T ile karşılamak. Şu an yıllık yaklaşık 200 bin damızlık üretim kapasitesine sahip olup yapılacak yeni yatırımlarla yaklaşık 4 milyon adet kapasiteye ulaşabilir durumda.  Damızlık verilen üreticilerden olumlu dönüşler alındığı belirtildi. Yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık ve karkas randımanı bakımından Anadolu-T’nin piyasada satılan diğer etçi tavuklara çok yakın değerlere sahip olan Anadolu-T, uygun bir rasyonla yemlenmesi durumunda 42’nci günde yaklaşık 3 kilogram canlı ağırlığa ulaşıyor. Bu süreçte de yaklaşık 5 kilogram yem tüketiyor.
Anadolu-T’yi talep eden üreticilerin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ulaşabilir. Yıllık üretim programlarına göre talepleri karşılanmaktadır.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.