Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Bakan Kirişçi: Üreteni, Yetiştireni Zarar Ettirmeyeceğiz.

Bakan Kirişçi: Üreteni, Yetiştireni Zarar Ettirmeyeceğiz.
8 Mart 2022 7:12 pm
138

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Antalya’da düzenlenen 14.Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısına çevrimiçi katıldı.

Bakan Kirişci yaptığı konuşmada küresel anlamda yaşanan sorunlara rağmen ülke hayvancılığı gelişimi için tüm kaynakları seferber etmeye hazır olduklarının altını çizerek “Bugün için 18 milyon sığır varlığımızla oldukça iyi bir durumdayız. Soykütüğü ve ön soykütüğü kayıt sistemlerinde 10 milyon dişi sığırın kaydı bulunmaktadır. Bu sığır varlıkları kapsamında 123 bin üye olmak üzere toplamda 1 milyon 200 bin işletmenin kaydını takip ediyoruz” diye konuştu.

Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yüzde 80’inin 10 baş ve altındaki işletmelerden oluştuğunu belirten Bakan Kirişci “Bu işletme sahiplerinin yaş ortalaması 55 seviyesinde. Gençlerin bu işe sıcak bakması, tarım ve hayvancılığı özendirmek için mevcut üretim modellerini daha karlı ve sürdürebilir hale getirmek için tüm gücümüzü ortaya koyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Hayvancılık ve genel tarım desteklemeleri ile birlikte üreticiye, yetiştiriciye destek olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kirişci, üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceklerini ifade etti.

Buzağı desteklemesinde daha önce sözü verilen üreme parametresine bağlı destekleme uygulamalarının değişikliği ile ilgili kararnamenin bir an önce yayımlanması için işlemleri hızlandırdıklarını söyleyen Bakan Kirişci sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sığırcılıkla ilgili en önemli projelerimiz; Döl Kontrolü, Önsoykütüğü ve Soykütüğü projeleridir. Bu projeler ile damızlık nitelikli sığırların tespitini sağlayarak soy kütüğü sistemi için alt yapı oluşturmayı, ülkemizde yetiştirilen ve suni tohumlama yöntemiyle tohumlanan sığırları kayıt altına almayı, Türkiye genelinde sığır yetiştiriciliği ile ilgili istatistikleri oluşturmayı ve ülkemizin çevre koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve uzun ömürlü sığırlar elde etmeyi hedefliyoruz”

Buzağı desteklemelerinin yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte yılda yaklaşık 2 milyar lira destek verildiğinin altını çizen Bakan Kirişci “2021 yılında yaklaşık 270 bin ineğin süt içerik analizi için 27 milyon TL destek yapıldı. Süt içerik analizi ise halen 10 ilde kurulu laboratuvarlarda yapılıyor. Söz konusu laboratuvarlar çevre illere de hizmet veriyor. Analiz sonuçları ise on-line olarak E- ıslah veri tabanına aktarılıyor” açıklamasını yaptı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.