Dolar 32,5534
Euro 34,8864
Altın 2.435,28
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Lösev

TSÜAB Başkanı Gençer:”Üreticiyi ve Üretimi Destekleyecek Bir Adım.”

TSÜAB Başkanı Gençer:”Üreticiyi ve Üretimi Destekleyecek Bir Adım.”
29 Mart 2022 1:28 pm
161

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer yapmış olduğu yazılı açıklamada, TSÜAB olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile özellikle yem bitkisi tohumlarında KDV’nin düşürülmesi için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Kaba yem üretiminin artırılması için üretim maliyetlerini düşürmek gerektiğini, bunun da ilk adımının yem bitkisi tohumlarındaki oranını 1’e düşürmek olduğunu bildirdi.

Gençer açıklamasında şunları kaydetti:

“13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile pek çok sebze tohumu ve bazı yem bitkisi tohumlarını kapsayan türlerde KDV oranı yeniden düzenlenerek yüzde 1’e indirilmişti.
Ancak kaba yem bitkisi olarak kullanılan bazı çeşitlerin tohumlukları kapsam dışı bırakılarak yüzde 18 olarak uygulanmaya devam etmişti.

Üretim maliyetlerinin artmasına ve özellikle süt hayvancılığı yapan çiftçilerin mağduriyetine neden olacak bu uygulama girişimlerimizle Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından hemen fark edilmiş ve ilgili düzenleme kısa zaman içerisinde yapılmıştır. Böylece tohumlar arasındaki KDV farklılığı giderilerek ve tohumculuk sektörünün üretim kolları ile ürün grupları arasındaki haksız rekabetin önüne geçilmiştir. Düzenlemede emeği geçen Bakanlıklarımıza, sektör adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Üretimin temel girdisi olan tohumluğun düşük oranda vergilendirilmesi Bakanlık politikalarına uygun olarak üreticiyi ve üretimi de destekleyecek bir adımdır.

Tohumculuk sektörü, bitkisel üretimin altın anahtarını üreten ve yüksek katma değer üreten bir sektördür. Sektörün dış ticaret hacmi 2021 yılında yaklaşık 400 milyon dolardır.
KDV oranının %1’e düşmesi üretim girdi maliyetlerinde düşüş sağlayacak ve üretimi arttıracaktır. İç pazarın hareketlenmesiyle ihracatın da önü açılacaktır.
Üretim artacağı için hem sektör içindeki hem de bağlı sektörlerde istihdam artış gösterecektir.

KDV oranlarında yapılan düzenleme sertifikalı tohuma olan talebi artırarak kullanma oranının yükselmesine ve dolayısıyla ülkemiz Tarımsal üretiminde artış sağlayacaktır.
Rekoltede artışın ve ulaşılabilir gıdanın anahtarı tohumdur.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.