Dolar 32,3299
Euro 35,0822
Altın 2.286,60
BİST 8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Üreticilere Dut Fidanları Dağıtıldı

Üreticilere Dut Fidanları Dağıtıldı
22 Mart 2022 1:33 pm
139

2017 yılından bu yana her yıl Türkiye’de ipek böcekçiliğini geliştirmek için kendi tesislerinde dut fidanı üreterek çiftçilere dağıtan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da 70 bin dut fidanını üreticilerle buluşturdu.

‘İpek Böcekçiliği Geliştirme Projesi’ ile zor günlerden geçen çiftçilere 5 yılda dağıttığı 300 bin dut fidanı ile destek olan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce üreticiye 70 bin dut fidanı dağıttı. Unutulmaya yüz tutmuş ancak çiftçiye ek gelir sağlayacak olan ipek böcekçiliğini daha da yaygınlaştırmak amacıyla Dut Çeliği Üretim Tesisi, ipek böceği bahçeleriyle de ilçelerde hizmet vermeye başlayan Büyükşehir Belediyesi dut üretim tesislerini arttırmak için yerel yönetimlerle de iş birliği yaparak, Antalya Büyükşehir, Muğla Büyükşehir, İzmit, Buca, Milas ve Atakum Belediyelerine dut fidanı hibe etti.  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen dut fidanı dağıtım töreninde Antalya Büyükşehir Belediyesi, İzmit Belediyesi ve Eskişehirli çiftçilerle bir araya gelen Başkan Büyükerşen, kırsal kalkınmaya destek olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Büyükerşen, “Eskişehir’in tarihi değerlerinden birisi olan İpek böcekçiliğini yeniden canlandırmak için kolları sıvadığımızda birçok insan, bitmiş bir kültürü yeniden canlandırmamızın çok zor olduğunu ifade etmişti. Ama biz Koza Birliği ile kararlılıkla yürüttüğümüz bu proje sayesinde bugün Türkiye’de bu alanda örnek gösterilen yerel yönetimlerden biri olduk. Eskişehirli üreticimize can suyu olsun, ek gelir sağlasın diyerek başladığımız bu proje sayesinde Edirne’den Ardahan’a kadar birçok üreticiye dokunduk, destek olduk. Bu işe başlarken, benim siz değerli üreticilere olan inancım her zaman tamdı. Çünkü sizler üretimin gücüne inanan, Atatürk’ün milletin efendisi diye nitelendirdiği çiftçilerimizsiniz. Bugün artan maliyetler nedeniyle zorluklar çekseniz de inanıyorum ki yakın süreçte bu zorlukların üstesinden hep birlikte geleceğiz” dedi.

Kent merkezinde hizmete açtıkları İpek Evi hakkında da bilgi veren Başkan Büyükerşen “Dünya ipek ticaretinde bir zamanlar en önlerde olan ülkemiz şimdilerde maalesef ilk 5’te dahi değil. Bu sebeple kent merkezinde hizmete açtığımız İpek Evimizde kadınlarımıza Türk ipeğinden ürün geliştirme eğitimleri veriyoruz. İpeği nasıl kullanabileceklerini öğretiyoruz. Dokuma tezgâhlarının da olduğu İpek Evi’nde kadınlarımız,  % 100 Türk ipeğinden atkı, gömlek, kaşkol, kilim, kravat gibi piyasada çok yüksek rakamlara satılan ürünlerin nasıl yapıldığını öğreniyorlar. Dileğim şudur ki: Bu merkezde eğitimlerini tamamlayan kadınlarımız evlerinin bir köşesine kuracakları tezgâhlarla üretimlerine devam etsinler veya bir araya gelerek kuracakları bir kooperatif ile bu işi çok daha ileriye götürsünler” dedi.

Koza Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık ise yaptığı konuşmada Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ipek böcekçiliğine en çok değer veren yerel yönetimlerin başında geldiğini belirterek Başkan Büyükerşen ve ekibine destekleri dolayısıyla teşekkür etti.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.