Dolar 32,4809
Euro 34,9665
Altın 2.435,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Lösev

Vişne Yetiştiricileri FAO Eğitiminden Geçecek

Vişne Yetiştiricileri FAO Eğitiminden Geçecek
28 Mart 2022 9:42 pm
153

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB)  birlikte hayata geçirdiği “Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevresinde Kentsel Tarımın ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi çerçevesinde Çubuk ilçesinde Vişne Yetiştiriciliği Eğitim Programı başlatıldı. Doğa Koruma Merkezi’nin de uygulama ortakları arasında olduğu program ile vişne üretiminde karşılaşılan sorunlar ele alındı ve daha kaliteli ve verimli, üretim artışını hedefleyen vişne üreticiliği konusunda konu uzmanlarınca eğitimler verildi.

Eğitim programının açılışında konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün, ABB olarak kırsal tarıma verdikleri verdikleri önemi anlattı. Bu kapsamda FAO ile yürütülen projeye büyük önem verdiklerini kaydeden Tüzün, proje kapsamında yapılan deger zinciri analizi çalışmaları neticesinde Ankara’da yetişen 5 tarım ürününün belirlendiğine Çubuk vişnesinin de bu ürünlerden biri olduğuna dikkat çekti. Tüzün, FAO ile yürüttükleri proje kapsamında Çubuklu çiftçilerin daha verimli, kaliteli ve yüksek miktarda üretim yapmalarını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli de FAO’nun çalışmalarını anlattığı konuşmasında üzerinde durdukları dört önemli hedefi şöyle sıraladı: Üretimde kalite ve verimin artırılması, daha iyi beslenme, kırsal kesimde hayat kalitesinin artırılması ve çevrenin korunması. Düşünceli, bu hedefler için çiftçilerin örgütlenmesi, sektördeki tüm aktörlerin birlikte çalışmasının çok önemli olduğunu kaydederek “Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen bu projeyle, bu hedeflere ulaşmak ve yerel üretimi ve kırsal kesimi güçlendirmek için önemli adımlar attığımıza inanıyoruz” dedi.

Program kapsamında eğitim veren Prof. Dr. Nurdan Tuna Güneş de Çubuk vişnesinin özellikleri hakkında ve vişne üretim teknikleri konusunda bir sunum yaptı. Vişne yetiştiriciliği hakkında önemli bilgiler veren Güneş özellikle zararlılar ve hastalıkların kontrolü konusunda üreticileri bilgilendirdi.   Güneş, daha sonra katılımcılarla birlikte gittiği vişne bahçesinde uygulamalı olarak budama eğitimi de verdi.

Konuşmalar ve teorik eğitimin ardından Ağılcık mahallesindeki bir vişne bahçesine geçildi. Kar yağışı altında gerçekleştirilen saha çalışması kapsamında konu uzmanı Prof Dr.  Nurdan Tuna Güneş üreticilere pratik budama tekniklerini gösterdi ve uygulamalara rehberlik etti.

Proje çalışmaları çerçevesinde Coğrafi İşaret başvurusu resmen yapılan Çubuk Vişnesi’nin üretimi ve ABB nin hedef olarak belirlediği diğer ürünlerde çiftçi eğitim çalışmaları sezon boyunca sürdürülecek.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.