Dolar 32,2031
Euro 34,7964
Altın 2.443,05
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C
Lösev

Fındık Zurufu Gübre Olarak Değerlendirilmelidir

Fındık Zurufu Gübre Olarak Değerlendirilmelidir
31 Ağustos 2023 8:43 am
159

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hasadı başlayan fındıkta fındık zuruflarının kompost gübre olarak değerlendirilmesi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Hasat edilen fındıkların patozlama işlemi sonrası fındık zurufu atık olarak ortaya çıkmaktadır. Üreticilerimizce, fındık zurufu ile ilgili şu hususlara dikkat edilmelidir.

Fındık üretiminde hasat işleminden sonra fındığın patozla tanelenmesi esnasında atık olarak çıkan fındık zurufu önemli bir organik materyal kaynağıdır. Bir dekar alandan tahminen 20-50 kg arasında değişen  fındık zurufu elde edilebilmektedir. Can ve mal güvenliği açısından araç yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalı, patozlama işlemi sonrası uygun yerlere nakledilmelidir. Yangın riski ve çevre kirliliği açısından fındık zurufları yakılmamalıdır.

Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta ayrıca aflatoksin oluşumunu artırmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu ‘kompost’ yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat sönmemiş kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.