Dolar 32,5223
Euro 34,8741
Altın 2.443,30
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Lösev

7,5 Milyon Yıllık Fosiller Laboratuvarda Ayağa Kaldırılıyor

7,5 Milyon Yıllık Fosiller Laboratuvarda Ayağa Kaldırılıyor
19 Ağustos 2023 5:24 am
139
Dünyanın ilgisini çeken ve arkeolojik fosil kazı çalışmalarında bulunan 7,5 milyon yıllık fosillerin laboratuvarda ayağa kaldırılma çalışmalarını inceleyen Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’mizde, dünyada kendisinden söz ettiren bir paleontoloji müzesine de böylece imza atmış olacağız” dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’de bulunan ve dünyada eşsiz olarak nitelendirilerek bilim dünyasında hayranlık uyandıran 7,5 milyon yıllık fosillerin ayağa kaldırılma çalışmalarını inceledi.

Kocasinan ilçesi Yamula Barajı çevresinde bulunan eski Taşhan, Çevril, Emmiler ve Hırka bölgelerinde 2018 yılı Eylül ayında başlayan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri ile Kayseri Müzesi Başkanlığı’nda ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda yapılan kazı çalışmaları sürerken, bir taraftan da Büyükşehir Belediyesi Kayseri Bilim Merkezi’ndeki laboratuvarda fosilleri ayağa kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda, Başkan Büyükkılıç, kazılarda bulunan 7,5 milyon yıllık fosillerin ayağa kaldırılma çalışmalarını yerinde inceledi. Büyükkılıç’a İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Hamdi Elcuman, Ali Hasdal ve Mustafa Türkmen ile daire başkanları da eşlik etti.

“ULUSLARARASI AKADEMİ STATÜSÜNDE BİR ORTAM”

Bilim merkezindeki fosil ayağa kaldırma çalışmalarını inceleyen ve çalışma yapılan ortamı “Uluslararası akademi statüsünde bir ortam” olarak niteleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Fosil müzemizle ilgili çalışmaların altyapısını oluşturmak amacıyla hem ilgili alanlarda kazılarımız hem de burada revize ettiğimiz, ayağa kaldırmaya çalıştırdığımız laboratuvar hizmetleri devam ediyor. Gerçekten dünyanın her yerinden gelip, yapılan bu çalışmaları hem görmek hem izlemek hem de katkı sağlamak amacıyla da isimleri aramızda görüyoruz. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gergedanmış, filmiş, fillerin atası imiş, değişik fosil örneklerini de burada görmekten gerçekten insan büyük bir etkilenim içerisinde oluyor.”

“DÜNYADA KENDİSİNDEN SÖZ ETTİREN BİR PALEONTOLOJİ MÜZESİNE İMZA ATACAĞIZ”

İnceleme esnasındaki açıklamalarında Kayseri’de, dünyada kendisinden söz ettiren bir paleontoloji müzesine imza atacaklarını ifade eden Başkan Büyükkılıç, “İnşallah Kayseri’mizde, dünyada kendisinden söz ettiren bir paleontoloji müzesine de böylece imza atmış olacağız. Kayseri’mizi kütüphaneler ve müzeler şehri yapacağız derken, bu içi boş olan bir kelime ve cümle olmaktan öte inşallah içini dolduracağımız bir boyut arz edecek. Şu anda da aramızda Ankara Üniversitesi’nden gelen, Hollanda’dan teşrif eden dostlarımız, bilim adamlarımızın olduğunu da paylaşabiliriz” diye konuştu.

“BİLİM AÇISINDAN DA DÜNYA TARİHİNE BU ALANDA BÜYÜK IŞIK TUTACAK”

Gerçekleştiren çalışmalar ile bilim açısından dünya tarihine bu alanda büyük ışık tutulacağını söyleyen Büyükkılıç, “Kayseri’nin normalde şu anda ova görünümdeki yerin bir deniz olduğu ve Afrika ormanlarını çağrıştıran ormanlarla etrafının kuşatılmış olduğunu iddia ediyoruz, söylüyoruz. Bunun da en güzel verilerinin bilindiği üzere Kızılırmak tarafında, Koramaz Vadisi’nde değişik yerlerde yapılan fosillerle ilgili yapılan çalışmalarda da oradan çıkan yaratıkların yapılarıyla ilgili de bunu kanıtlıyoruz, destekliyoruz. İnanıyorum ki bilim adamları bu anlayış içerisinde Kayseri’nin jeomorfolojik, paleontolojik yapısını yeniden değerlendirecek ve belki de bilim açısından da dünya tarihine bu alanda büyük ışık tutacak” dedi.

“KAYSERİ’NİN PALEONTOLOJİK VE JEOMORFOLOJİK YAPISI İLE İLGİLİ TARİH YENİDEN YAZILACAK”

Fosillerin yaşlarının, 7 milyon, 10 milyon gibi rakamlar ile telaffuz edildiğini paylaşan Başkan Büyükkılıç,  Kayseri’nin paleontolojik ve jeomorfolojik yapısı ile ilgili tarihin yeniden yazılacağına vurgu yaparak şunları aktardı:

“Sadece Kültepe Kaniş-Karum diye ticari ve sosyal içerikli anlaşmalar, sözleşmeler, ticaretin merkezi Kayseri’den söz etmek yerine on binlerce değil, on milyonlarca yıl öteye giden bir tarihten belki söz edilecek. Çünkü buradaki fosillerin yaşları, 7 milyon, 10 milyon gibi rakamların telaffuz edildiği bir boyut içeriyor bilim adamlarımızın söylediğine göre. Bunları tabi bilim adamlarının ışığı altında hep beraber göreceğiz. Kayseri’nin paleontolojik ve jeomorfolojik yapısı ile ilgili tarih yeniden yazılacak.”

ÇALIŞMALAR VE MÜZE İLE BÜYÜKŞEHİR’DEN TARİHE BÜYÜK KATKI

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarda büyük desteği olduğunu, katkı sağladığını ve bunu paleontoloji müzesini de hayata geçirerek gösterdiğini dile getiren Büyükşehir Belediyesi Bilimsel Kazı ekibinde görevli Uzman Antropolog Ömer Dağ ise, Türkiye’de ilk olacak müzenin önemine işaret etti.

Başkan Büyükkılıç inceleme ziyaretinde, Hollanda’dan gelen akademisyen, doktora ve lisans öğrencileri ile tanıştı, onlardan bilgi aldı ve dünyada tek olan, ayağa kaldırılma çalışması gerçekleştirilen eşsiz fosilleri inceledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.