Dolar 32,4169
Euro 34,8293
Altın 2.431,85
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C
Lösev

Deniz Ekosistemini Tehdit Eden Mikroplastikler Temizleniyor

Deniz Ekosistemini Tehdit Eden Mikroplastikler Temizleniyor
16 Aralık 2023 8:06 am | Son Güncellenme: 16 Aralık 2023 9:23 am
118

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’ne bağlı Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi ekipleri, son yıllarda tahminlerin üzerinde artış gösteren ve deniz ekosistemini tehdit eden mikroplastikleri temizlemek için harekete geçti. Mersin denizindeki mikroplastikleri minimuma indirmek için gözenekli file sistemi oluşturan ekipler, bu file ile her gün mikroplastikleri temizliyor. Ekipler, bu sistemi teknelere de entegre etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’ne bağlı Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü ekipleri, denizdeki mikroplastikleri temizlemek için harekete geçti. Deniz süpürgesi ve fiber tekneyle daha büyük boyutlardaki katı atıkları uzun süredir temizleyen ekipler, mikro boyutlardaki atıkları temizlemek için uygun ekipmanlarla çalışmaya başladı. Gözenekli file sistemi oluşturan ekipler, her gün deniz yüzeyinden mikroplastik topluyor.

Denizlerde son yıllarda tahminlerin üzerinde artan ve deniz ekosistemini tehdit eden mikroplastikleri Mersin denizinden arındırmak isteyen ekipler, uygun ekipmanlarla temizliğe başladı. Ekipler, temizlik aparatının ucuna yerleştirdikleri ince dokulu gözenekli fileler sayesinde kıyıdan temizlik yaparken, zaman zaman da aynı temizliği teknelerle açılarak yapıyor. Çok minik olan mikroplastikleri toplayabilen fileler, deniz canlılarının mikroplastik yutmalarını da minimuma indirmiş oluyor.

Teymur: “Mikroplastikler, besin zinciri yoluyla insanlara kadar ulaşmaktadır”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Kaptan Pelin Teymur, “Akdeniz’de deniz kirliliğinin ana kaynağı yüzde 85 kara kaynaklı, yüzde 15 gemi kaynaklıdır. Kara kaynaklı ve gemi kaynaklı kirliliklerde de, denizlerimizde karşılaştığımız en yoğun kirlilik çeşidi plastik kirlilikleridir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, Akdeniz’deki atıkların yaklaşık yüzde 95’inin plastik atık olduğunu gösteriyor” dedi.

Plastik atıkların doğada dönüşüm sürelerinin çok uzun olduğunu belirterek; bu plastiklerin doğaya, insanlara ve deniz canlılarına zarar verdiğini söyleyen Teymur, “Plastik atıklar, besin zinciri yoluyla deniz canlılarına, deniz canlılarından insanlara ve insan kanına kadar ulaşmış tehlikeli bir kirlilik çeşidini oluşturmaktadır. 5 milimetreden küçük plastiklere mikroplastik deniliyor ve bunların temizlenmesi ciddi bir çalışma gerektiriyor” diye konuştu.

“Çok küçük plastiklerin dahi geçemeyeceği, gözenekli bir file sistemi oluşturduk”

“Mikroplastiklerin temizlenmesi ve özellikle de deniz yüzeyinden toplanması çok zor” diyen Teymur, mikroplastiklerin toplanabilmesi için yapılan çalışmalardan bahsederek, “Çalışma arkadaşlarımızla çeşitli araştırmalar ve geliştirmeler yapıyoruz. Çok küçük plastiklerin dahi geçemeyeceği şekilde, el işçiliği ile gözenekli bir file sistemi oluşturduk. Personelimiz karadan bu file ile deniz üzerindeki çöpleri her gün topluyor. Aynı zamanda deniz aracımız da düzenli olarak deniz yüzeyinde günlük çöp topluyor. Çıkan çöplerde şunu görüyoruz; büyük parçalar deniz süpürgesi ile alınabiliyor, ama çok küçük parçalar kaçtıkları için en güzel sistem file sistemi” ifadelerini kullandı.

“Sistemi, deniz araçlarına da entegre edebilmek için çalışıyoruz”

Deniz yüzeyinden topladıkları çöplerin büyük çoğunluğunu plastik atıkların oluşturduğunu sözlerine ekleyen Teymur, “Örneğin bu hafta bir ton çöp topladık ve bir tonluk çöpün yaklaşık 800 kilogramı plastik atıktı. File sistemine ek olarak, Denizcilik Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nde çalışan teknik ekipten arkadaşlarımızla, bunu deniz araçlarına entegre edebileceğimiz bir otomasyon sistemi üzerinde çalışıyoruz. İlerleyen günlerde bunu geliştirip denizlerimizde kullanmayı planlıyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızdan da şunu talep ediyoruz; çöpü toplayarak bitiremeyiz. Çöpün denize ulaşmaması, doğaya ulaşmaması için lütfen plastik atıklarınızı geri dönüşüm kutularına atın, az kullanmaya çalışın veya çöpü kaynağında ayrıştırarak bizlere destek olun” dedi.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.