Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Gürer Çiftçinin Sorunlarını Tarlada Dinledi

Gürer Çiftçinin Sorunlarını Tarlada Dinledi
20 Şubat 2024 8:20 am
36

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkeze bağlı Yıldıztepe beldesinde çiftçileri, ekim yaptıkları tarlalarında ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan çiftçiler, girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “Deposu 3 bin 500 liraya dolan traktörün tek lastiği bile 20 bin lirayı geçti. Çiftçilik yapmak çok zorlaştı. Yapacak başka bir işimiz olsa, bu sıkıntıları çekmeyiz” dediler.

GÜRER, TARLADA ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde merkeze bağlı Yıldıztepe beldesinde, arpasına gübre atan çiftçi Ahmet Akyüz’le tarlasında görüştü.

CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan Ahmet Akyüz, babadan kalma  bildikleri çiftçiliği sürdürdüklerini ifade etti.

“TOHUMUNU 15 LİRADAN ALDIĞIMIZ ARPAYI 6 LİRAYA SATIYORUZ”

Kiraladıkları tarlada yazlık arpa ekimi yaptıklarını anlatan Ahmet Akyüz, tohumunu 15 liradan aldıkları arpayı 6 liradan sattıklarını belirterek, “Aradaki fark nereye gidiyor onu anlamıyoruz; 6 lira nere, 15 lira nere? Tohum olunca ne değişiyor da fiyat iki katından daha fazla oluyor? Buğdayın tohumunu ise 16 liradan alıyoruz, ürettiğimiz buğdayı 7 buçuk liradan satıyoruz” diye konuştu.

GÜBRENİN TON FİYATI 20 BİN LİRAYA ÇIKABİLİR 

Gübreyi güz döneminde 13 bin 500 liraya aldıklarını belirten Ahmet Akyüz, bugünlerde 15 bir liraya çıkan gübrenin fiyatının bu sezonda 20 bin liraya kadar yükseleceğinden endişe ettiklerini söyledi.

TRAKTÖRÜN LASTİĞİ BİLE 20 BİN LİRA OLDU!

Gübre, mazot, ilaç, tarla kirası, biçerdöver parası gibi girdi maliyetlerinin sürekli arttığına dikkat çeken Ahmet Akyüz, “Bu şartlarda çiftçilik yapmak çok zorlaştı. Pandemiden sonra ve yüksek enflasyon nedeniyle tarlaların kira ücretleri de sürekli artıyor. Traktör lastiği bile 20 bin lira oldu. Traktörün akaryakıt deposu da 3 bin 500 liraya ancak doluyor. Girdi maliyetleri arttıkça sıkıntılarımız da artıyor” şeklinde konuştu.

DESTEKLEMELER TARLA SAHİBİNE DEĞİL, TARLAYI İŞLEYENE VERİLMELİ 

Ahmet Akyüz, tarlayı işleyen çiftçi yerine tarla sahibinin desteklemelerden faydalanması uygulamasına da son verilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise AKP iktidarları döneminde tarım sektörünün yaşadığı sorunların her geçen yıl katlanarak arttığına dikkat çekti.

Ülkede çiftçi refahının kalmadığını, üreticileri sadece günü kurtarmak için üretim yapmaya çalıştığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artışın önlenememesi durumunda, üretimden vazgeçen çiftçi sayısının da artacağını ve böylece gıdaya erişimde yaşanan sorunların da bugünkünden daha fazla olacağının öngörüldüğünü kaydetti.

HERŞEY ÜRETİCİNİN VE TÜKETİCİNİN ALEYHİNE GELİŞİYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mazotun litresinin 45 liraya dayandığı bir süreçte üreticinin ürününü değerinde satamaz duruma geldiğine de işaret ederek, “Her şey üreticinin ve tüketicinin aleyhine gelişiyor” dedi.

Kiraladığı tarlayı ekip biçene değil de tarla sahibine destekleme ödemelerinin yapılasının da üreticiler arasında sorun olmaya devam ettiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sorunun da bir ön önce çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.