Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C
Lösev

Gürer: ”Çiftçiye Bütçeden Ayrılan Destek Yetersiz”

Gürer: ”Çiftçiye Bütçeden Ayrılan Destek Yetersiz”
18 Aralık 2023 6:14 am | Son Güncellenme: 18 Aralık 2023 7:25 am
91

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçiye gerçek anlamda destek verilip üretimde kalmasının sağlanması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye’nin gıdaya erişimde ciddi sorunlar yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde arpa ve buğday ekimlerinin 2024 yılı için bazı bölgelerde tamamlandığını, ürünlerin bazı bölgelerde tarlalarda, yüzeye çıkarak kendisi göstermeye başladığını belirtti.

TMO YA DÜYÜK FİYAT VERECEK YA DA ÇİFTÇİDEN BUĞDAY ALMAYACAK 

Ekim yapan çitçinin, artan gübre, mazot, tohum fiyatlarının yanı sıra, ürününü değerinde satıp satamayacağı konusunda endişelendiğini aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanlığının verilerine göre, TMO 2024 yılında 3 buçuk milyon ton buğday alacakmış. Bu yıl TMO’nun aldığı buğday ise 10 milyon ton civarında idi. 3 buçuk milyon ton buğday almayı düşünen TMO ya düşük taban fiyat verecek ya da çiftçiden ürün almayacak” öngörüsünde bulundu.

DÜŞÜK TABAN FİYAT UYGULAMASINDAN HEMEN VAZGEÇİLMELİ 

TMO’ya bu yaklaşımdan derhal vazgeçmesi çağırısında bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin ürettiği ürün değerinde alınmalıdır. Düşük taban fiyat uygulaması çiftçisi topraktan uzaklaştırıyor. Çiftçi ekim yapıyor, başka yapılacak iş olmadığı için insanlar ekim yapmaya devam ediyor. Buna rağmen her geçen gün çiftçi sayısı azalıyor, ekilen alanlar daralıyor” şeklinde konuştu.

TARIMDAKİ SORUNLAR SOPAYLA ÇÖZÜLMEZ

Türkiye’de tarımın ciddi manada sorunla hale getirildiğini, bu soruların bir an önce planlı bir şekilde ele alınıp çözümü noktasında girişimde bulunması gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yeni yapılan düzenlemeye göre 2 yıl ekilmeyen araziye devlet el koyacak ve başkasına ektirecek. Oysa ekilmeyen arazinin neden ekilmediği araştırılıp, o kişinin ekim yapması sağlanmalı. Sorunlar sopayla değil, çiftçiye destekle çözülebilir” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE 411 MİLYAR LİRA VERİLMESİ GEREKİRKEN 91 MİLYAR LİRA VERİLECEK 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Kanunu’na göre, bütçenin yüzde1’nin çiftçiye ayrılması gerektiğini hatırlatarak, “2024 yılında çiftçiye verilmesi gereken miktar 411 milyar lira iken, verileceği açıklanan rakam 91 milyar lirada kaldı. Tarımsal desteklemelerde 2024 yılı mazot desteği 16.1 milyon TL’dir. Bir yılda tarımsal amaçlı kullanılan mazot ise 3 milyar litredir. Bu tutarın günümüz mazot değeri litre fiyatı çarpımı durumunda toplam ödeme 117 milyara ulaşmaktadır. Bir litre mazottan alınan vergi 15 lira 34 kuruşluk vergi bulunmaktadır. Çiftçi 16.1 milyar mazot desteğine karşı 46 milyar vergi ödemektedir. İşte sorun burada başlıyor. Çiftçiye gerçek anlamda destek verilmeli ve üretimde kalması sağlanmalıdır. Yoksa Türkiye gıdada çok sorun yaşar” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.