Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C
Lösev

Gürer: ”Hayvancılık Yapmak Her Geçen Gün İmkansızlaşıyor”

Gürer: ”Hayvancılık Yapmak Her Geçen Gün İmkansızlaşıyor”
23 Kasım 2023 7:42 am
91

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksinde veteriner harcamalarının bir önceki yılın aynı ayına göre %106 oranında arttığını vurguladı. Ayrıca, hayvanların sağlığı için en çok tüketilen 8 kalem ilacın bir önceki yıla göre fiyat karşılaştırmalarını yaparak ortaya çıkan fiyat artış oranlarına dikkat çekti.

SEKTÖRÜN SORUNLARI ARTIYOR

CHP Milletvekili Gürer, “Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz zaten zor şartlarda üretimini sürdürüyordu. Şimdi bir de hayvan ilaçlarındaki fiyat artışları eklendi. Hayvancılık girdi fiyatlarının her geçen gün artması, süt ineklerinin kesime gitmesine ve beraberinde hayvan ithalatının yolunu açmıştı. Nitekim bu yıl hayvan ithalatı yapılmayacağı belirtilmesine karşın Plan Bütçe Komisyonunda Ticaret Bakanlığının bütçesi görüşülürken sorduğum soruya Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın verdiği cevapla bu yılın ilk 10 ayında 682 bin 331 baş hayvan ithalatı yapıldığı ortaya çıkmıştı. AKP iktidarının plansız ve öngörüsüz tarım politikaları hayvancılığımıza darbe üstüne darbe vurdu. Önce yem fiyatlarındaki artış, sonra üreticiden alınan süt fiyatının uzun süre düşük seyretmesi ile başlayan süt ineklerinin kesime gönderilmesi sürecine seyirci kalınması, ardından gelen hayvan ithalatı itirafı ve son olarak veteriner harcamalarını kapsayan ilaç fiyatlarındaki artış AKP iktidarının ülkemizde hayvancılığı bitirme noktasına doğru sürüklediğini gözler önüne sermektedir” dedi.

İLAÇ FİYATLARI DURMADAN ARTIYOR

Hayvanlar için kullanılan ilaç fiyatlarının bir önceki yıla göre ciddi arttığını belirten Gürer, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların akciğer, mide ve bağırsaklarında oluşan çeşitli parazitlerin önlenmesi için kullanılan bir ilacın fiyatı (tablet) 20 TL’den 40 TL’ye, farklı marka bir diğer ilacın fiyatı 15 TL’den 35 TL’ye, antibiyotik fiyatı 40 TL’den 100 TL’ye, iç ve dış parazit için kullanılan bir diğer ilacın fiyatı 300 TL’den 500 TL’ye, pire ve kene için kullanılan ilacın fiyatı 150 TL’den 300 TL’ye, enfeksiyonlarında kullanılan ilacın fiyatı 15 TL’den 40 TL’ye, farklı hastalıklara karşı koruyucu amaçla kullanılan aşının fiyatı 250 TL’den 600 TL’ye, deri enfeksiyonlarına karşı koruyan sprey formundaki ilacın fiyatı ise 60 TL’den 150 TL’ye yükselmiş durumdadır. Görüldüğü gibi ürünlerin fiyatları 1 yıl içinde katlanarak artmıştır” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.