Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Lösev

Gürer: ”Yem Fiyatları Düşmezse Et ve Süt Fiyatları Artar”

Gürer: ”Yem Fiyatları Düşmezse Et ve Süt Fiyatları Artar”
31 Aralık 2023 6:26 am
58

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde hayvancılıkta dışa bağımlığın arttığına dikkat çekerek, bu durumun et ve süt fiyatlarında da ciddi artışa neden olduğunu belirtti.

Yem fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi ve yetiştiricilerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Gürer, süt inekleri kesime gönderilmesinin ancak bu şekilde önlenebileceğini, aksi takdirde, et ve süt ürünleri fiyatlar daha da artacağını vurguladı.

ARTAN YEM FİYATLARI KÜÇÜKA İLE TİPİ İŞLETMELERİ VURUYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada hayvancılıkta yaşanan ve son yıllarda artış gösteren sorunlara dikkat çekti.

Türkiye’de hayvan varlığının her geçen yıl biraz daha artığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarının sürekli arttığını, 1 ila 10 hayvana sahip olan küçük aile tipi işletmelerin ise bu nedenle hayvancılıktan uzaklaştığını belirtti.

YETİŞTİRİCİLER, HAYVANCILIĞI BIRAKMAK ZORUNDA KALIYOR

Küçük aile tipi işletmelerin çiğ süt sağıldığı andan itibaren hemen aracılara vermek zorunda olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü küçük aile tipi işletmeleri sağılan sütü saklama olanakları yok. O nedenle aracılara satmak zorundalar. Ancak aracılar kendi paylarını ayırarak sütü aldığı için üreticiden düşük fiyata alıyor. Kar edemeyen küçük aile tipi işletmeler ise hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

SANAYİ VE ARACI KAR EDİYOR, ÜRETİCİ ZARARDA…

Üreticiden aldığı sütü işleyen sanayicinin kendi karından taviz vermediğini de ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yemi de çoğu bölgede sanayici sattığı için yemden de kazanıyor. Sanayici ve aracının kazandığı sistemde süt inekçiliği yapan kazanamıyor. Zarar edince de hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor” dedi.

DESTEK ŞART

Bu olumsuz tablonun önüne geçilebilmesi için hayvancılıkla yapanların mutlaka desteklenmesi gerektiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 50 kuruş olan çiğ süt destekleme priminin en az 1 lira 50 kuruş seviyesine çıkarılmasının, sorunun çözümünde etkili olabileceğini kaydetti.

BÖYLE GİDERSE ET VE SÜT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM EDER

Ulusal süt konseyinde üretici temsilcilerinin ve iktidar kananın temsilcilerini yer alması gerektiğine de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvan varlığındaki açığı ithal hayvanlar ile kapatmaya çalışıyoruz. Bu durum soruna çözüm olmadığı için et ve süt fiyatları da sürekli artıyor. Raflarda artan fiyatların ise üreticiye bir faydası olmuyor” şeklinde konuştu.

400 LİRAYI BULAN PEYNİRİN FİYATI DAHA DA ARTABİLİR!

Hayvancılıkta dışa bağımlığın arttığına da işaret eden Gürer, “Sorunlar katlıyor, siyasi iktidar mutlak surette önlem almalı. Süt inekleri iki kesime giderken seyrederlerse bugün 400 lirayı bulan peynirin kilosu daha da artacak. Fakirin fukaranın erişimde zorlandığı et de aynı şekilde zamlanacak. Mutlak surette önlem alınmalı” önerisinde bulundu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.