Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C
Lösev

İklim Değişikliği Ürünleri de Vuruyor

İklim Değişikliği Ürünleri de Vuruyor
10 Kasım 2023 8:46 pm
67

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliğinden etkilenen fasulye ve soğanda yaşanan üretim daralmasının, bu ürünlerin raf fiyatını büyük ölçüde artırdığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, her yıl bir –iki ürünün iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini, bu yıl da fasulye ve soğanda bu sorunların yaşandığını aktardı.

İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle oluşan sorunların, fasulye ve soğanda üretim bazında daralmaya yol açtığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu nedenle bu ürünlerde üretici kazanamaz iken, tüketicilerin de yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Niğde ilinin fasulye üretiminde birinci sırada yer aldığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıllık ortalama 300 bin ton üretilen fasulyenin yaklaşık 70 bin tonunun Niğde’de üretildiğini belirtti.

İklim değişikliği nedeniyle fasulyede önemli oranda verim kaybının yaşandığını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dekarda 350 kilo verim alırken bu yıl 200-250 kiloya kadar düştüğünü aktardı.

NÜFUS ARTIYOR ÜRETİM AZALIYOR 

Hasadın başladığı dönemde 44 liraya kadar alıcı bulan fasulyenin bugünkü fiyatının 30-35 lira bandında olduğuna işaret eden Gürer, “Bir zamanlar ihraç ettiğimiz bu ürünleri artık ithal eder duruma geldik, hububatta açığımız giderek artıyor. 1990’lı yıllarda 800 bin tona yakın nohut üretimimiz varken bu yıl bu rakam 580 bin tona kadar düştü. Nüfus artıyor, üretim azalıyor. Kuru fasulye de TÜİK’in Ekim ayı tahmini 242 bin ton olarak belirlendi. Bu durum ister istemez fiyatlara yansıyor. Raftaki ürünün fiyatı artıyor. Kuru fasulyeye dahi vatandaş erişmekte zorlanıyor” şeklinde konuştu.

Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi ürünlerdeki açığın ithalat yapılmadan giderilemediğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2017 yılında tarlada 3,22 lira olan kuru fasulye, 2021’de 7,91 lira, 2022’de 21,98 lira oldu. Şu anda 30-44 lira aralığında satış yapılıyor. Girdi maliyetleri arttıkça üretim azalıyor” dedi.

SOĞAN DA ÜRETİCİSİNİ ÜZDÜ 

Gürer, bu yıl soğanın da üreticisini üzdüğüne işaret ederek stoklarda önemli ölçüde soğan var, tarlada 3-4 liradan satılan soğan, raflarda 3-4 katına satılıyor. Aracılar ve ithalatçılar kazanıyor. bir yanda vatandaşın ekmeğe küçülürken, çiftçinin üreticinin kazandı azalırken, birileri aracılık yaparak tarım sektörünün en kazancı kesimi oluyor” diye konuşu.

TARLA FİYATI İLE RAF ARASINDA 3-4 KAT FARK VAR 

Tarımsal üretimde düzenleme yapılması gerektiğine de değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ürünler üretim aşamasından itibaren belirli bir düzenleme ve kurallar çerçevesinde yetiştirilip pazarlanmalı. 20 lira olan mercimek raflarda bu fiyatın 3-4 katı fiyata satılıyor. Üretici, para kazanamadığı ürünün raf fiyatını görünce başka ürünlere yöneliyor. Bu da israfa neden oluyor” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ 

Üreticilere ciddi anlamda destek sağlanması gerektiğini de belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “mazot, gübre, ilaç, tonum, tarla kirası traktör ve gider girdiler yükseliyor. Bu ürünün fiyatı tarlada düşmez ise sorunlar katlanır, raf fiyatı artar” uyarısında bulundu.

MECLİS’TE DE GÜNDEME GETİRDİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuya Meclis’te de gündeme getirdi.

Güre, Genel Kurula hitaben yaptığı konuşmada, bitkisel üretim de hayvancılık da önemli ölçüde sorunların olduğunu belirtti.

Bu konuda iktidarın çok söz söyleyip az iş yaptığına değinen Gürer, “Hububatta, bakliyatta, pamukta, soyada, mısırda, ayçiçek ham yağında dışa bağımlılığımız devam ediyor, küresel iklim değişiklikleriyle oluşan sorunlar da bunun üstüne yük bindiriyor” dedi.

FAKİRİN YEDİĞİ KURU FASULYE VARDI, ONUN DA FİYATI 60 LİRAYA DAYANDI 

Bu yıl fasulye üreticisinin iklim değişikliğinin etkisiyle daha düşük verim aldığına dikkat çeken Gürer, “ Normalde dönüme 350 kilo verim alırken bu kez 200 kilo civarında bir ürün alması fasulyeyi de sorunlu kıldı ve fasulye fiyatları artıyor. Fakirin fukaranın, garibin gurebanın yediği bir kuru fasulye vardı, onun da yalnızca tarladan çıkış maliyeti neredeyse 30 lirayla 40 lira aralığına geldi, kilosu 60 liranın altında kuru fasulye almak da mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.