Dolar 32,5169
Euro 34,9742
Altın 2.438,92
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C
Lösev

Lavanta Bahçelerinde Hasat Heyecanı Başladı

Lavanta Bahçelerinde Hasat Heyecanı Başladı
9 Ağustos 2023 10:11 am
148

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen projeler kapsamında; Şebinkarahisar İlçesinde 2018 yılında tesis edilen lavanta bahçesinde hasat heyecanı yaşanmaya başlandı.

Giresunlu çiftçilerinin gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, çiftçilerde farkındalık oluşturulması ve bölge ekonomisine katma değer kazandırmak amacıyla Şebinkarahisar İlçesi Bayramköy Köyü’nde 2018 yılında lavanta bahçesi tesis edildi. Tesis edilen lavanta bahçesinde proje teknik elemanları tarafından yapılan bakım, gübreleme, yabancı ot mücadelesi ile lavantalar yılı itibarıyla istenilen düzeye geldi ve hasat edilmeye başlandı.

Tekniğine uygun olarak hasat edilen lavantalar yağları çıkartılmak üzere Gümüşhane’nin Şiran İlçesinde bulunan ve yine DOKAP tarafından desteklenen tesise götürüldü. Tesiste bulunan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile ilk lavanta yağı ve suyu elde edildi. Bir dönümden 8-10 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından birisi olan lavanta yağı kozmetik sanayisinde, sabun ve ilaç sanayisinde kullanılan çok değerli bir tıbbi aromatik bitkidir.

Sahada yapılan yoğun eğitim-yayım çalışmalarının meyvesini vermesi ile birlikte bölge çiftçilerinden lavanta yetiştiriciliğine olan talep gün geçtikçe artıyor. Lavanta; tıp ve kozmetik sektörünün yanı sıra yağ üretim sektöründe de yaygın olarak kullanılmakta olup nektarı ve kokulu çiçekleriyle de arıcılığa katkısı bulunmakta. Bu sayede hem lavanta yağı ve lavanta balı üretiminin geliştirilmesi hem de görsel amaçlı olarak kırsal turizme katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca bitkinin mor renkli çiçekleri fotoğrafçılık açısından da çok güzel kareler sunuyor.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek şunları söyledi; “Lavanta bahçelerinin gelişimlerinin ve yağ verimlerinin memnuniyet verici olduğunu, atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla başlatılan lavanta ekim alanlarının önümüzdeki günlerde arttırılacağını” ayrıca “katma değeri yüksek, tıbbi ve aromatik bir bitki olan lavantanın; kuraklığa dayanıklı, kıraç ve verimsiz arazilere uygun olduğunu, bu anlamda yürütülen projelerle çiftçilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi, alternatif ve faydalı bir ürün sunmayı hedeflediklerini” ifade etmiştir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.