Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C
Lösev

Sarıbal: ”Vakıf Zeytinlikleri Kesinlikle Satılamaz”

Sarıbal: ”Vakıf Zeytinlikleri Kesinlikle Satılamaz”
4 Şubat 2024 6:40 am
54

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü ile ilgili tasfiye kararını gündeme taşıdı.

Milletvekili Sarıbal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

”Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğünün sitesi tıklandığında “tasfiye kararı nedeniyle hizmet sunulamamaktadır” uyarısı çıkıyor. Tasfiye kararından önce yayınlanan bilgilere göre, “Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk, Edremit ilçelerini içine alan ve Edremit körfez bölgesi olarak bilinen hat üzerinde 14 bin dekar arazide yaklaşık 165 bin adet zeytin ağacı varlığına sahiptir. Bu Zeytinlik arazileri yöneten İşletme Müdürlüğü 1940 yılında 3913 sayılı Kanunla kurulmuştur. Amacı Vakıf zeytinliklerinin korunması, kollanması, ıslah edilip işletilmesidir. İşletme Müdürlüğü bu amaçla kendi tesislerinde üretimini gerçekleştirdiği doğal ve natürel zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağı sabun çeşitleri, bal, zeytin ezmeleri ve diğer ürünlerini  “Vakıflar” markası ile tüketiciyle buluşturmuştur”.

Sayıştay’ın 2014 yılı raporuna göre İşletme Müdürlüğü, Edremit ilçesinde 58 bin 180 metrekare alan üzerinde 1990 yılında inşa edilmiş alanda faaliyet göstermektedir. 2019 yılı raporunda ise önceleri zeytinliklerin bakım ve hasadının İşletme Müdürlüğünce yapılmakta iken, daha sonra kiraya verilerek bu arazilerden kira geliri elde edilmeye başlanmıştır. Zeytinliklerin kiraya verilmesi sonucunda, İşletme Müdürlüğü’nün üretim faaliyetleri büyük oranda sonlanmış; işlemlerinin yaklaşık yüzde 80’den fazlasını dışarıdan hazır ürün alınıp ambalajlama ve paketleme yapılarak, kurum markasıyla satış haline gelmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2022 Faaliyet Raporunda İşletme Müdürlüğü tarafından üretilen/tedarik edilen başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere diğer ürünlerin Edremit’te 1 adet, Ankara’da 2 adet, Antalya, Bursa ve Konya’da 1’er adet ve İstanbul’da 9 adet olmak üzere toplam 15 adet satış şubesi ve internet aracılığıyla satış yapıldığı belirtilmektedir.

Vakıflar Meclisinin 26 Nisan 2023 tarihli ve 174/161 sayılı kararı ile Genel İşletme Müdürlüğünün kapatılmasına karar verilmiş ve kapatmaya ilişkin işlemlerin sürdüğü bildirilmiştir. Ancak Vakıf işletmesinin kapatılarak 83 yıllık bir markanın ve tarihin yok olması, işletme arazisinin uzun süreli kiraya verilme ve rant hazırlığı iddiaları toplumda büyük üzüntü ve tepkilere yol açmıştır. Bu tepkiler sonucu 25 Temmuz 2023 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bir basın açıklaması yapılmıştır.

Bu açıklamada “Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesinin faaliyetlerine son verilmesi zeytin arazilerinin sahipsiz kalacağı ve ranta açılacağı anlamına gelmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan bu zeytinlikler, 2004 yılından bu yana Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğünce uzun süreli olarak kiraya verilmeye başlanmış olup, kontrolü rutin aralıklarla yapılmaktadır” denilmiştir.

Kapatma kararının ardından İşletme Müdürlüğü entegre tesislerinde bulunan zeytinyağı, zeytin ve bal 21 Temmuz 2023 tarihinde düzenlenen ihale ile satılmıştır. Satış fiyatlarını da vereyim; kg başına sızma zeytinyağı 119 TL, yeşil zeytin 20 – 24 TL, bal 77- 96 TL fiyatlarla satılmıştır. Öte yandan işletmenin kapatılmasıyla zeytin ve zeytinyağı üretiminde  görev yapan 10’u memur, 42’si işçi olmak üzere 52 çalışanın akıbetinin ne olduğu belli değildir.

Bu zeytinliklerin bir kısmı Osmanlı’dan geçen vakıf arazileri olup; Cumhuriyet  döneminde de vakıf kurumu devam etmiştir. Zeytinlikleri bağışlayanlar bu arazileri kendi mirasçıları yerine geliriyle ihtiyaç sahiplerine yardım edilsin diye Vakıflara bırakmışlardır. Bu nedenle Vakıf zeytinlikleri kesinlikle satılamaz, ancak üretimin devam ettirilmesi şartıyla kiraya verilebilir. Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, bu bölgede iki bin yıldır zeytin yetiştirilmekte olup, Edremit zeytinyağı Avrupa Birliği Komisyonu’ndan ülkemizden tescil alan 13’üncü ürün olarak AB’den coğrafi işaret almıştır.

Bu nedenle “Ecdat, eczat diye tutturanlar eğer “ecdatlarının yadigârı”na gerçekten sahip çıkmak istiyorlarsa öncelikle Edremit körfez bölgesindeki Vakıf zeytinliklerini ranta açmak yerine gözleri gibi korumalıdır demek istiyorum, ama maalesef öyle olmamış. Birkaç örnekle anlatacağım:

–        Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait üzerinde 300 adet asırlık zeytin ağacı bulunan 24 bin metrekare arazi zeytinlik vasfından çıkarılarak kağıt üzerinde arsa olarak tescillenmiş. Nisan 2021’de üzerine otel ve turizm tesisi yapmak için “Yapım Karşılığı Uzun Süreli Kiralama İhalesi” açılmış.

–        Balıkesir Edremit ilçesi Avcılar mahallesinde yine mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 8.539 metrekarelik arazi. Ocak 2022’de 2.348 metrekare inşaat alanına sahip ticari tesis yapılmak üzere uzun süreli kiralanmış. Üzerinde bulunan ve inşaat alanına rastlayan zeytin ağaçlarından sökümden sonra tekrar dikime müsait olanların Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletmesinin uygun göreceği bir yere taşınarak yeniden dikilmesi, ağaçların durumu, mevsim koşulları ve diğer nedenlerle dikimi müsait olmayanların ise (odun olarak satılıp bedelinin Bölge ödenmesi amacıyla) Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletmesine teslim edilmesi istenmiş.

–        25 Temmuz 2023 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında; “Vakıflar Genel Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan zeytinlikler, 2004 yılından bu zamana Balıkesir Vakıflar Bölge Genel Müdürlüğünce uzun süreli kiralama yöntemiyle serbest bir şekilde kiraya verilmeye başlanmıştır” deniyor. Yukarıdaki iki örnek de dahil bu kiralamaların hangi tarihlerde, kaçar yıllığına, hangi bedellerle ve hangi amaçlarla ihale edildiğinin kamuoyuna açıklanmasını istiyorum.

–        Başka bir örnek 21 Temmuz 2023 tarihinde yani bundan yaklaşık altı ay önce düzenlenen zeytin, zeytinyağı ve bal satış ihalesi. Yukarıda ihaleye esas fiyatları açıkladım. Fiyatlar o kadar düşük ki, insanın inanacağı gelmiyor; altı ay önce hayat bu kadar ucuz muydu? Bu ihalenin de kimlere verildiğinin açıklanmasını istiyorum. ”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.