Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C
Lösev

Sokak Hayvanları İle İlgili Çözüm Önerilerini Paylaştı

Sokak Hayvanları İle İlgili Çözüm Önerilerini Paylaştı
16 Aralık 2023 9:17 pm | Son Güncellenme: 16 Aralık 2023 9:19 pm
86

Veteriner Hekimler Derneği son günlerde kamuoyu gündemine gelen ve artan sokak hayvanları saldırı olaylarının ardından sorunun çözüm önerilerini açıkladı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“VHD olarak, daha önce paylaştığımız Sahipsiz Sokak Hayvanları ile ilgili sorunlara ait çözüm önerilerimizi, bir kez daha özet paylaşıyoruz. Basından bazı Bakanlıkların olarak ortak çalışmalarla, sokak köpeklerinin önce barınaklara yerleştirilip, daha sonra sahiplendirilmediği taktirde, uyutulması konusunda bir çalışma içinde olduklarını öğrendik. Bu durum, 5199 sayılı kanuna aykırı olduğu gibi vicdanlara da aykırıdır.

Problemin çözümünde en önemli engel; yönetsel engellerdir.

1-Sahipsiz Sokak hayvanı popülasyonunu kontrol altında tutmak için kısırlaştırma şarttır. Ancak, kısırlaştırma programları tek bir yönetim merkezinden idare edilmediği takdirde, başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bir belediye sınırları içerisindeki hayvanlar kısırlaştırılsa diğer belediye sınırlarından o bölgeye hayvanlar yeniden taşınmakta ve üremeye devam etmektedirler. Kısırlaştırma tek merkezden yapılamıyorsa serbest veteriner hekimlerden hizmet alma yoluna gidilmelidir. Veteriner hekimlerin görüş ve desteklerinin alınmadığı hiçbir çözümün başarılı olacağına inanmıyoruz.

2-Hayvanlar kısırlaştırılıp alındıkları yerlere bırakılsa da bu kez herhangi bir kişinin sorumluluğunda olmadıklarından, içgüdüleriyle davranan bu hayvanların sürüleşip vahşileşip insanlara saldırmaları söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla, saldırgan, hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç sokak köpeklerinin kanunda ve yönetmelikte belirtilen yerel hayvan koruma gönüllüleri sorumluluğunda, hayvan refahına uygun alanlarda, bakılmasının sağlanması çözüm sağlayacaktır.

3-Ülkemizdeki sahipsiz sokak hayvanları olaylarının sorumluluğu sadece Belediyelere yüklenilmektedir. Birçok Belediye’de, Veteriner İşleri Müdürlükleri bulunmamaktadır. Belediyelerde hayvanlardan geçen hastalıklar için de Veteriner İşleri Müdürlükleri olması zorunluluktur.

4-Sahipsiz Sokak hayvanları problemi büyük bir sorun olup, Tarım Bakanlığı teşkilatı açısından Şube Müdürlüğü nezdinde ele alınması sorunun çözümünde güçlüğe sebep olmaktadır. Ülkemizdeki tüm hayvanlar ve onlardan geçebilecek tüm hastalıklar için AB müktesebatına uygun olarak, Tarım ve Orman Bakanlığında, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulması, işleyişin başarısı ve sorumluluk sahibi olanların sorgulanması açısından gereklidir.

5-Sokak hayvanlarının korunmasına dair kanun ve uygulama yönetmeliği çerçevesinde rolü olan herkes, takip sistemi içersinde değerlendirilmeli, denetimler gerçekleştirilerek sorumluluğunu yerine getirmeyenler cezalandırılmalı, başarı gösterenler ise ödüllendirilmeli ve sistemin sürdürülebilirliği mümkün kılınmalıdır.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.