Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Türkiye Sularında Leopar Sazan Tespit Edildi

Türkiye Sularında Leopar Sazan Tespit Edildi
18 Ocak 2024 8:31 pm
98

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırmızı listede yer alan ve dünyanın en çok aranan 10 balığı arasında bulunan leopar sazanının Türkiye sularında tespit edildiğin açıkladı.

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından duyurulan kırmızı listede, nesli tükenme tehlikesi altında olan 300 balık yer alıyor. Bu listede bulunan balıklardan 10’u kayıp balık projesi kapsamında listelenip aranıyor. Dünyada en çok aranan bu 10 balıktan Batman çöpçü balığı ile leopar sazanı ise Türkiye sularında yaşıyor.

Bakan Yumaklı, 2 yıl önce görülen Batman çöpçü balığının ardından şimdi de Dicle Nehri’nde ​leopar sazanının (Luciobarbus subquincunciatus) tespit edildiğini belirtti.​ En son 2012 yılında Siirt’te rastlanan leopar sazanının yıllar sonra tekrar sularımızda tespit edilmesinin ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi adına memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Yumaklı “Yöre halkı tarafından ‘Komando balığı’ olarak bilinen, yüzgeçlerinin, başının ve vücudunun tamamında büyük yuvarlak benekleri bulunan türe Dicle Nehri’nde rastlanması balığın yaşadığı alan, biyoçeşitliliği, türün morfolojik özellikleri ve üreme davranışları açısından bizlere ve bilim insanlarına yol gösterici olacaktır” diye konuştu.

“Kıymetli balık türümüzün tespiti için yürütülen çalışmada görev alan Bakanlığımıza bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelimizi tebrik ediyorum diyen Yumaklı şunları söyledi:

“Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden bilim insanlarımız Doç. Dr. Cüneyt Kaya, Arş. Gör. Münevver Oral’ı ve nadir türümüzün bulunmasında emeği geçen balıkçı kardeşimiz Mehmet Ülkü’yü tebrik ediyor, ülkemiz biyoçeşitliliğinin dünyaya tanıtılmasındaki katkılarından ötürü teşekkürlerimi iletiyorum.”​

Leopar sazanı başta olmak üzere söz konusu kırmızı listede yer alan türlerin avcılığının engellenmesi, popülasyonunun artırılması, türün tespit edildiği bölgede kontrol ve denetim faaliyetlerinin etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesi için halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması adına gereken tüm tedbirleri aldıklarını belirten İbrahim Yumaklı, bu süreçte üniversiteler başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.