Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Türkiye’nin En Büyük Safran Tarlası Eskişehir’de Kuruldu

Türkiye’nin En Büyük Safran Tarlası Eskişehir’de Kuruldu
17 Ağustos 2023 6:41 am | Son Güncellenme: 17 Ağustos 2023 7:33 am
173

Türkiye’nin en büyük Safran tarlası Eskişehir’de kuruldu. 100 dekarlık büyüklüğü ile ülkenin en büyük safran üretim alanında tohumluk safran soğanlarının dikimi gerçekleştirildi.

Eskişehir, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen; gıda, tıp, kozmetik, kimya gibi lokomotif sektörlerde kullanılan, Türkiye başta olmak üzere tüm dünyada büyük bir pazar açığı bulunan safranın üretim merkezine dönüşecek.

Tarım yatırımlarında bulunan girişimcilerin kitle fonlaması ile bir araya gelerek kurduğu girişim ile “Kırmızı Altın” olarak adlandırılan Safran Eskişehir’de hayat buluyor. 100 dekarlık büyüklüğü ile ülkenin en büyük safran üretim alanında safran tohumluk soğanlarının dikimi gerçekleşti. Eskişehir’i katma değerli tarımsal ürünler konusunda ülkemizin merkezlerinden biri yapacak olan ülkenin en büyük safran üretim alanının lansman toplantısı Tepebaşı ilçesi, Yukarı Söğütönü Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Lansman toplantısına İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır, Tepebaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Sert, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, teknik personel ve proje girişimcileri katıldı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş yaptığı açıklamada “Türkiye’nin en büyük, Safranbolu’daki en büyük safran tarlasının 5 katı büyüklüğünde ve bu zamana kadar ülkemizdeki safran yetiştirilen toplam alandan daha büyük safran tarlası Eskişehir’de kuruldu. Safran soğanlarının ekimi tamamlandı. Ekim ayında ilk hasat yapılacak. Cumhuriyetin 100. Yılında Eskişehir’in adı artık “Safranşehir” olarak anılmaya başlanacak. Rabbim bereketini arttırsın. Projenin fikir aşamasından safranın tarlaya dikimine kadar, finansöründen, danışmanlığını yapan değerli akademisyenlere, araştırma enstitüsü uzmanlarından, makina ekipman geliştiren ekip üyelerine, şirket kurarak bu büyük yatırımı yapan ortaklarına, tarlada çalışan tarım işçilerine kadar emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. İlimizde Safran yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için tüm desteklerimizi seferber edeceğimizi de ilan ediyorum. Şehrimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır konuşmasında Eskişehir’in safran ile köklü  bir  geçmişe sahip olduğunu belirtirken, ülkemizin tescillenen tek safranı “Karaaslan” ın Eskişehir’de Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretildiğini ve tescillendiğini ifade etti. Böylesine büyük bir projenin Eskişehir’de hayat bulmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Tanıtım toplantısında konuşan proje koordinatörü Egemen Temizsoy; Ülkemizin en büyük safran tarlasını Eskişehir’e kazandırmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Ortaklarımızla birlikte bu projeyi hayata geçirmekte ki Amacımız, kadim kültürümüzün önemli ürünlerinden birisi olan Safran’ın büyük ölçekte yetiştirilmesini sağlarken, safran üretiminde öncü rol üstlenerek Anadolu çiftçisine rol model olmaktır. Katma değeri yüksek bir tarım ürünü olmasıyla birlikte, sürdürülebilir kırsal kalkınma projelerine örnek olması, İhracat potansiyeli barındıran bir ürün olması şeklinde projemizi özetleyebiliriz. Ayrıca Dünyanın en pahalı baharatı olma özelliğine sahip safran kuru tarım yapılan alanlarda oldukça iyi sonuçlar veriyor. Safran yetiştiriciliğini ileriki yıllarda daha büyük alanlarda çiftçilerimizle birlikte yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.

Proje danışmanlarından Dr. Hüseyin Akdemir, safran yetiştiriciliği ile ilgili bilgi verirken, Dünya’ da safran pazarının büyüklüğüne ve bunda payımız olmamasına dikkat çekti. Proje ile ilk etapta safran tüketiminde ülke ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirten Akdemir, ilk hasadın içinde bulunduğumuz yılın Ekim-Kasım aylarında yapılacağının altını çizerken, tüm Eskişehirlileri safran hasadına beklediklerini söyledi.

Projenin kitle fonlamasını sağlayan  Fon Bulucu şirketi adına bir konuşma yapan  projenin yönetim kurulu üyelerinden Emre Akgümüş, “Safran yetiştiriciliği projesi fonlanmak amacıyla önümüze geldiğinde çok heyecanlandık. Ülke tarımına bu şekilde katkıda bulunmak, projenin fon bulucu şirketi olarak bizleri çok gururlandırdı. Eskişehir bu proje ile Safran yetiştiriciliğinin merkezi olma konusunda çok büyük bir adım attı. Projenin büyüyerek devam etmesi konusunda da elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Türkiye’nin en büyük Safran tarlasında ilk hasat 2023 yılı Ekim-Kasım aylarında gerçekleştirilecek

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.