Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Veriminize Taş Değmesin

Veriminize Taş Değmesin
23 Ekim 2023 12:07 pm
64

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; üreticilerin tarlalarında kaliteli ve güzel bir tohum yatağı elde edilmesi, topraktan daha çok verim alabilmesi için “Veriminize taş değmesin” diyerek tarlada taş toplama hizmetini başlattı.

Yeniliklerin ve birçok hizmetin öncüsü, üreticiye 300 milyon liradan fazla destek veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi şimdi de vatandaşların tarlasındaki taşları toplayarak üreticinin topraktan daha verimli faydalanmasını sağlıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarlalardan taş toplamak için özel olarak üretilen ‘Taş Toplama Makinesi’ni bünyesine kazandırdı. 444 40 10 numaralı çağrı merkezini arayan vatandaşlar taş toplama makinesi için talepte bulunabilirler. Taş toplama ekibi önce tarlayı keşfediyor, üreticiyle birlikte günü ve saati belirleyip tarladaki taşları makine ile titizlikle topluyor. Çıkarılan taşlar tarla sahibi tarafından kırsal mahallelerde duvar örülmesinde kullanılıyor ya da isteği üzerine nakil gibi farklı işlemler görüyor.

MAKİNE NASIL ÇALIŞIR?

Taş toplama makinesi taşları belirli bir derinlikteki topraktan çıkararak, bir elek düzeni ile toprağın taşlardan ayrılarak toprağın tekrar zemine düşmesini, bir elevatör sayesinde taşların makinenin deposuna götürülmesini sağlar. Traktör arkasına bağlanarak çekilen iki tekerlekli bir makine olup, hidrolik güç ihtiyacını traktörden sağlamaktadır.

TAŞ TOPLAMANIN NE FAYDASI VAR?

Tarlada yüzeyde bulunan taşların toplanması neticesinde toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Pulluk ve diğer ekipmanlarla toprak işlemek daha da kolaylaşır. Toprak işlemenin kolaylaşması çiftçi için tohum yatağını hazırlamakta da rahatlık anlamına gelir. Kaliteli ve güzel bir tohum yatağı elde edilmesi verime olumlu yönde etkiler. Böylece tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılabilir. Bu da otomatik olarak, gözle görülebilir şekilde verime etki eder. Diğer yandan, taşları topraktan toplanarak uzaklaştırılmasının çiftçiye başka yönlü bir ekonomik kazanımı da söz konusudur. Toprak ve ekin işleme ekipmanları mibzer, pulluk vb. gibi ekipmanların aşınmasına neden olan taşlar, arazilerden arındırıldığında bakım ve onarım masraflarını da düşürür.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.