Dolar 32,4786
Euro 34,8322
Altın 2.442,76
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C
Lösev

Yerli Şeker Pancarı Tohumu Tescillendi

Yerli Şeker Pancarı Tohumu Tescillendi
10 Nisan 2024 5:16 am
76

Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili kuruluşlarından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’nin (Türkşeker) çalışması sonucu yerli şeker pancarı tohumuna tescil alındı. ​

Hem dünyanın hem de Avrupa’nın en büyük şeker pancarı üreticilerinden Türkiye’de, yerli ve milli şeker pancarı çeşidi geliştirmek için uzun yıllardır devam eden çalışmalar neticesini verdi. Yaklaşık 30 yıl önce Türkşeker’e bağlı Şeker Enstitüsü’nde yapılan bilimsel çalışmalarla başlayan yerli şeker pancarı çeşidi geliştirme çalışmalarına son yıllarda hız verildi.

Bu kapsamda Türkşeker ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Songül Gürel ve Prof. Dr. Ekrem Gürel ile Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu ile “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı protokol imzalandı.

Moleküler biyolojik yöntemleri kullanılarak kalite ve verimin en üst düzeyde olacağı, hastalık ve zararlılara dayanıklı yerli şeker pancarı çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik atılan adımlar sonucu Ocak 2022’de üretim izinleri alınan “Türkşeker 2023″ ve “Türkşeker 2053″ adlı şeker pancarı çeşitleri 4 Nisan 2024’te tescil edildi. Böylelikle her iki çeşit de Milli Çeşit Listesi’ne kaydedilmiş oldu.

Tescillenmiş çeşitlerin tohum üretimine 2024 itibariyle başlanmış olup 2025 ve sonraki yıllarda bu yerli şeker pancarı çeşitleri Türk çiftçisi ile buluşacak. Yerli şeker pancarı tohumu üretiminin yaklaşık 7 yıl içinde hem Türkiye’nin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek hem de ihraç edilecek bir düzeye erişmesi bekleniyor.

GELECEK YIL TOPRAKLA BULUŞACAK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili değerlendirmesinde uzun yıllardır hayalini kurdukları yerli şeker pancarı tohumunun tescil edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Çalışmalarda emeği olan üniversite hocalarına ve Türkşeker çalışanlarına teşekkür eden Yumaklı, “Türkiye tohumculukta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Her geçen gün de sıralamada yukarı çıkıyoruz. İnşallah gelecek yıl yerli şeker pancarı tohumlarımızı toprakla buluşturacağız.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.