Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C
Lösev

Zirai İlaçlamada 217 Aktif Maddenin Kullanımı Yasaklandı

Zirai İlaçlamada 217 Aktif Maddenin Kullanımı Yasaklandı
29 Eylül 2023 4:50 pm
125

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai ilaçlamada pestisit kalıntısına yol açan 217 aktif maddenin kullanımının ülkemizde yasaklandığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ihracatı yapılan tarımsal ürünlerden, pestisit kalıntısı nedeniyle geri gönderilen ürünlerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“2022 yılından itibaren pestisit kalıntısı nedeniyle ihracatı yapılan ancak ülkemize geri iadesi yapılan ürünler nelerdir ve miktarı ne kadardır?

Ülkemizde yıllık tarım ilacı tüketimi ne kadardır?

Farklı ülkelerde kullanımı yasak olduğu halde ülkemizde kullanımı sürdürülen pestisit var mıdır?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,  ihracatı gerçekleşen ürünlerin zirai ilaç kalıntısı, ticari anlaşmazlık veya başka nedenlerle zaman zaman geri döndüğünü belirtti. Ürünlerin, geri dönme sebebi de göz önünde bulundurularak ülkemize giriş gümrüğünde numune alındığını ifade eden Bakan Yumaklı, bu durumdaki ürünlerin, gıda güvenilirliği (pestisit kalıntısı gibi) yönüyle yeniden kontrol ve denetime tabi tutulduğunu kaydetti.

Bakan Yumaklı, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan ürünlerin yurda girişine izin verilmediğini söyledi.

Avrupa Birliği’nde ve diğer ülkelerde yasaklanan aktif maddeler takip edildiğini açıklayan Bakan Yumaklı, “Bu aktif maddelerle ilgili ülkemizde de gerekli yasaklamalar yapılmaktadır. Bu çerçevede, Avrupa Birliğinde kullanımdan kaldırılan 217 aktif maddenin ülkemizde de kullanımı sonlandırılmıştır” açıklamasında bulundu.

BAKANLIK SORULARI NEDEN YANITLAMADI?

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, Bakanlığın, soru önergesine tatmin edici yanıt vermemesini eleştirdi.

Gürer, “ tarım ilacı kullanmadan üretim yapmak zorlaştı. Hatta Akdeniz sineği gibi bu yılda Niğde’de bahçelere büyük zarar veren zararlılar içinde ilaçlar geliştirilmesi gerekiyor .Tarım ilacı aynı zamanda tarımda zararlıları yok eden bir zehir. Bu nedenle kullanımı ,miktarı, uygulama biçimi önemli, Ülkemizde küçük tarım alanlarında yapılan ilaçlamalar halen çoğu kulaktan duyma yada satanın tarifi ile sürdürülüyor .Bu bağlamda yeterli bir eğitim yok. Tarım zehirleri ile ilgili genelde haberler ihraç ettiğimiz ürünler üzerinden kamuoyuna yansıyor. Esasen iyi yıkamak dahi yetmeyip kabuğu mutlaka soyulması gereken ürünlerde var. Bir nedenle tarım ilaçları ürünle bedene girmemesi içinde gerekli bilgilendirme de sağlanmalıdır. Bakanlık sorulara açık yanıt vermeye korkuyor. Bunun farklı nedenleri de var. Üretim kalitesi denetleyip, artırmak yerine sorunları görmeden sürecin devamından yana gibi davranılıyor .2022 yılından itibaren pestisit kalıntısı nedeniyle ihracatı yapılan ancak ülkemize geri iadesi yapılan ürünler nelerdir ve miktarı ne kadardır sorusuna Bakanlık yanıt vermediği gibi

Ülkemizde yıllık tarım ilacı tüketimi ne kadardır sorusunu dahi yanıtsız bırakıyor. Tarım ilacı ya da zehri kullanılmayan çok sınırlı ürün kaldı.

Farklı ülkelerde kullanımı yasak olduğu halde ülkemizde kullanımı sürdürülen pestisit var mıdır sorusu da Bakan yanıtlamadığı görülüyor. Bu konuda kamuoyuna yansıyan bilgiler de var.  Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’nden (GGBS) gıda ve yem işletmelerinin durumu ile ilgili bilgilere bakanlık  sahip. Buradan veriler üzerinden mevcut durum  ve denetim sonuçları açıklanabilir Zehirsiz Sofralar Platformu, ülkemiz tarımında hâlâ kullanılan dokuz pestisit aktif madde ile İlgili açıklamada yaptı. Bakanlık dünyada yasak olup ülkemizde halen kullanılan Tarım ilacı var mı ? Yok mu ? Bunu açıklamalıdır. Dolaylı yönden insan sağlığına olumsuz etkisi olan tarım zehirleri daha çok gündeme gelip, zararlılarının satışı yasaklanmalıdır. Yasaklanan zehirler içinde mutlaka denetim artırılmalı  ve önlemler alınmalıdır ” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.