Dolar 32,4686
Euro 34,7867
Altın 2.439,82
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C
Lösev

Açıklanan Çeltik Alım Fiyatları Tam Bir Hayal Kırıklığıdır

Açıklanan Çeltik Alım Fiyatları Tam Bir Hayal Kırıklığıdır
14 Eylül 2022 2:55 pm
141

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TMO tarafından açıklanan çeltik alım fiyatına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklanan alım fiyatlarının tam bir hayal kırıklığı olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu;

“CHP olarak çeltikte orta dane için 18 TL, uzun dane için 20 TL fiyat istemiştik. Hâlbuki TMO tarafından açıklanan alım fiyatları tam bir hayal kırıklığıdır ve üreticinin cebinden hak ettiği gelirin yarısını almıştır.

Neden destekleme primleri hariç, orta dane için 18 TL, uzun dane için 20 TL fiyatta ısrar ettiğimizi açıklayalım:

  1. Cumhuriyet tarihinin en fazla ithalatını yapan, üreticinin eline geçen fiyatların düştüğünü, çeltik ekilişlerinin Türkiye genelinde 250 bin dekar azaldığını görüp de sırf GIDA ENFLASYONU yükselmesin diye çiftçisini bitiren bir Hükümet var.
  2. Dekara 9 bin TL gömüp, 650-750 kg verim için şapka çıkaran yani 1 kg çeltiği 13-14 TL’ye mal eden üreticiye maliyet fiyatlarını reva gören bir Hükümet var.
  3. Sadece İtalya’da 100 bin dekar çeltiğin kuraklık nedeniyle heba olmasını görmeyen, Dünya çeltik fiyatlarının %34 gümrük vergisi hariç 800 $’larda olduğunu bilerek önlem almayan kendi üreticisi dururken başka ülkelerin çiftçilerini destekleyen bir Hükümet var.
  4. Gübre fiyatlarındaki %350, mazot fiyatlarındaki %330, tarımsal sulamadaki elektrikteki fiyatların %250 arttığını görmeyen bir Hükümet var.
  5. Şimdi aynı çiftçi TMO tarafından açıklanan fiyatlara göre çeltiğini satacak ve mazot, gübre, ilaç satın alacak, önümüzdeki aylarda bu girdilerin fiyatları şimdiki gibi olmayacak.

Derhal yapılan yanlıştan dönülmeli, açıklanan fiyatlar revize edilmeli ve çiftçimize hak ettiği alım fiyatı verilmelidir. Bugün için bu fiyat orta dane için 18 TL, uzun dane için 20 TL’dir. Destekleme priminin de en az 2 TL olması gerekmektedir.

Yoksa bu kafayla gıda enflasyonu değil önümüzdeki yıl çeltik üretimimiz biraz daha düşer. Biz dışardan pirinç ararız. Vatandaşımız da çok daha pahalıya pirinç almak zorunda kalır.”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.