Dolar 32,5044
Euro 34,9180
Altın 2.431,84
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C
Lösev

Bakan Yumaklı: ”Su Ürünleri İhracatının Yıl Sonuna Kadar 2 Milyar Dolara Yaklaşmasını Hedefliyoruz”

Bakan Yumaklı: ”Su Ürünleri İhracatının Yıl Sonuna Kadar 2 Milyar Dolara Yaklaşmasını Hedefliyoruz”
22 Kasım 2023 11:05 am
86

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının 2023 yıl sonuna kadar 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi.

Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü’nü kutlayarak, hafta sonunda yurdu etkisi altına alan fırtına ve sağanaktan etkilenen balıkçılara ‘geçmiş olsun’ dileğini iletti.

Sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde denizlerdeki sucul varlıkları korurken balıkçılık sektörünü de desteklemeye devam edeceklerini belirten Yumaklı, bu çerçevede, son 20 yılda balıkçılara 17,86 milyar lira ÖTV indirimli yakıt desteği, 12,63 milyar lira yetiştiricilik desteği, 341,89 milyon lira küçük ölçekli balıkçılık desteği verdiklerine dikkati çekti. Bakan Yumaklı, bu kapsamda toplam 30,832 milyar lira ödeme yapıldığını vurguladı.

Avcılığın devamlılığının kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile mümkün olduğunun altını çizen Yumaklı, “Denizlerimizin ve iç sularımızın korunup kullanılmasında ilk olarak balıkçılarımızın sorumluluğu, akabinde bunun etkin bir biçimde takip edilmesi ve gerekli düzenlemeleri yapmak da bizim sorumluluğumuzdadır.” ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 2022 yılında su ürünleri ihracatının 1,7 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, 2023 yılı sonunda su ürünleri ihracatının 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini dile getirdi. Türk balıkçıların sahip oldukları kapasitenin değerlendirilmesine yönelik imzalanan anlaşmalarla Atlantik’ten Hint Okyanusu’na kadar uluslararası sularda avcılık yapıldığını belirten

Yumaklı, “Balıkçılarımız, ülke sularında avlanan balık miktarının en az 3 katı olan yaklaşık 1 milyon ton balığı, uluslararası sularda, okyanuslarda avlamaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

TBMM’DE KOMİSYON KURULMASI

Balıkçılık ve su ürünler sektörünün sorunları için Gazi Meclis’te komisyon kurulmasının önemli olduğun altını çizen Yumaklı, komisyonun hazırlayacağı raporun yol gösterici olacağını dile getirdi.

Yumaklı, doğal kaynakların sonsuz olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Dünyadaki oksijen üretiminin yüzde 50-80’i denizlerdeki planktonlar ve diğer bitkiler tarafından üretilmektedir. Dolayısıyla sadece balıkları değil, deniz çayırlarını, algler ve deniz ekosisteminin tamamını korumalıyız. Bu çerçevede kontrol ve denetim botlarımızla deniz ve iç sularımızı koruyor, araştırma gemilerimizle inceliyoruz. Su kaynaklarımızın korunması için Bakanlığımızca balık üretilmesine de ayrı bir önem veriyoruz.

100. YILA 100 MİLYON BALIK

Güneydoğu Anadolu’da şabut balığı, Akdeniz’de orfoz, lahoz ve mercan, Ege’de çipura ve levrek, Karadeniz’de kalkan, mersin ve doğal alabalık başta olmak üzere 15 ayrı türden balığı su kaynaklarına bıraktıklarını vurgulayan Yumaklı, “2022 yılı sonunda her bir vatandaşımız için birer adet olmak üzere yaklaşık 84 milyon yavru balığı su kaynaklarına bırakmıştık. Cumhuriyetimizin 100. yılında da balıklandırma miktarını 100 milyon adede çıkardık.” bilgisini aktardı.

TÜRKİYE’NİN BALIK ÜRETİMİ

Geçen yıl su ürünleri ve balıkçılık üretimi 849 bin 808 ton olarak hesaplanırken, Türkiye’de denizlerinde avlanan su ürünlerinde ağırlıklı olarak hamsi, palamut, sardalya, çaça, istavrit, lüfer, mavi yüzgeçli orkinos ve beyaz kum midyesi dikkati çekiyor.

İç sularda ise ağırlıklı olarak inci kefali, sazan, gümüşi havuz balığı ve gümüş balığı avcılığı yapılırken, yetiştiricilikte de en çok çipura, levrek, alabalık ve Türk somonu üretiliyor.

KORUMA FAALİYETLERİ

Su ürünleri stoklarının korunması ve sürdürülebilirlik için bazı bölgelerde toplamda 87 koruma alanı oluşturulurken, av aracına, üreme zamanlarına göre de yasak ve sınırlamalar bulunuyor. Ayrıca ticari avcılığı yapılan türlerle ilgili de asgari boy uzunluğu sınırlaması getirildi.

Sürdürülebilir su ürünleri avcılığının sağlanabilmesi, nesli tehlikede olan türlerle endemik türlerin korunması ve yasa dışı avcılık faaliyetleri ile mücadele için etkin denetim mekanizması yürütülüyor.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerince denizlerde, karaya çıkış noktalarında, nakil yollarında, balık hallerinde, işleme tesislerinde, toplu tüketim yerlerinde ve perakende satış yerlerinde denetimler aralıksız sürüyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.