Dolar 32,5247
Euro 34,8564
Altın 2.442,85
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C
Lösev

Başevirgen: ”Tarım Sektörünün Bankalara Borcu Yüzde 73 Oranında Arttı”

Başevirgen: ”Tarım Sektörünün Bankalara Borcu Yüzde 73 Oranında Arttı”
8 Ocak 2024 5:25 am
81

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen iktidarın yanlış politikalarıyla Türkiye’yi tarımda dışa bağımlı bir ülke haline getirdiğini söyledi. Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 2023 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 73 oranında artarak 569 milyar liraya kadar çıktığını belirten Başevirgen, “Tarım sektörünü neredeyse tümüyle kamu bankaları kredilendirdi. Kamu bankalarının yüzde 82,4 oranında artan tarım kredileri 482,4 milyar liraya kadar çıkarken, özel bankalar ise sektöre 86,6 milyar lira kredi kullandırdı. Özel bankaların kullandırdığı krediler geçen yılın sonuna göre yüzde 34 oranında arttı” dedi.

CHP Manisa Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, tarım girdi maliyetlerindeki artışlara dikkat çekti.

“TARIM SEKTÖRÜNÜN BANKACILIK SEKTÖRÜNE OLAN BARÇLARI YÜZDE ORANINDA 73 ARTTI”

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 2023 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 73 oranında artarak 569 milyar liraya kadar çıktığını belirten Başevirgen, “Tarım sektörünü neredeyse tümüyle kamu bankaları kredilendirdi. Kamu bankalarının yüzde 82,4 oranında artan tarım kredileri 482,4 milyar liraya kadar çıkarken, özel bankalar ise sektöre 86,6 milyar lira kredi kullandırdı. Özel bankaların kullandırdığı krediler geçen yılın sonuna göre yüzde 34 oranında arttı” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİLERE ÜRETİMLERİNİ KREDİYLE DÖNDÜRMEKTEN BAŞKA BİR YOL BIRAKMADI”

İktidarın yanlış ekonomi ve tarım politikalarıyla Türkiye’yi tarımda dışa bağımlı bir ülke haline getirdiğine dikkat çeken Başevirgen, “Küresel ekonomik krizler ve salgın hastalıklar gibi etkenlerle dünyada daha da önem kazanan tarım sektörü ülkemizde ise her geçen gün önemini daha da kaybediyor. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i oranında çiftçilere verilmesi gereken tarımsal destekten bile çiftçileri mahrum bırakan iktidar ülkemizi tarımda dışa bağımlı hale getirdi.

Tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriyken bugün, iktidarın yanlış tarım politikaları ve ekonomi politikalarıyla artan girdi maliyetleri çiftçileri üretemez noktaya getirdi. Üretmek isteyen çiftçiler ise borç batağına sürüklendi. Üretimde temel olarak ihtiyaç duyulan mazot, tohum, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerindeki astronomik artışlar çiftçilere üretimlerini krediyle döndürmekten başka bir yol bırakmadı” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.