Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Başkan Seçer Mersin’in Üretici Kadınları İle Bir Araya Geldi

Başkan Seçer Mersin’in Üretici Kadınları İle Bir Araya Geldi
16 Ekim 2023 8:11 am
73

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Mersin’in üretici kadınları ile bir araya geldi.

 

Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlar ve küçük ölçekli üreticileri öncelediklerinden söz eden Seçer, “Kadınlar ‘Ayaklarımın üzerinde durayım, çocuğum okula giderken harçlığını vermek için elimi cebime atayım, çıkan para benim kazandığım olsun’ istiyor. Bu bir kadın için büyük bir onur” dedi. Hizmetleri en iyi şekilde aktarmak için çalışmalar yürüttüklerinden söz eden Seçer, “Belediyemiz sizin emrinizde. Para ve kaynak sizin. Ben emanetçiyim, bekçiyim. En iyi şekilde hizmetleri aktarmak bizim görevimiz” diye konuştu.

Fide-fidandan arıcılığa, güneş enerji paneli desteğinden atalık tohuma, ceviz ve badem soyma makinesinden dal kırma makinesine kadar verdikleri desteklerden bahseden Seçer, bu projelerin çok önemli olduğunu ve bunların hepsinin içinde de kadınlar olduğunu kaydetti.

İşleri bilerek yapmanın, bölgenin ürünlerini Türkiye ve dünyaya duyurmak için önemli olduğunu kaydeden Seçer, “Mersinimizi herkes öğrensin. Tüm ilçelerimizi çok seviyoruz, her taraf bizim. Her tarafın insanını seviyoruz. Biz Mersinliyiz. Ayrım gayrım yok, bunu reddediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kadınlara seslenen Seçer, “Dünya Kadın Çiftçiler Gününüzü kutluyorum. Bundan sonra da iş birliği içerisinde, birbirimizi dinleyerek, anlayarak, yardımcı olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mersinimiz için, ülkemiz için, insanlık için hep beraber çalışacağız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Kadının eli, toprağın bereketi’ sloganıyla düzenlenen ‘Dünya Kadın Çiftçiler Günü Etkinliği’ne katılarak üretici kadınlar ile bir araya geldi.

Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Koral Ömür, Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, siyasi partilerin temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Meclis Üyeleri, oda ve dernek yöneticileri ile üretici kadınlar katıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerinden yararlanan üretici kadınlar ile ilgili bir tanıtım videosu ile başlayan etkinlik, konuşmalar ile devam etti.

“Hepinizin eline, yüreğine sağlık”

Törende konuşan Başkan Vahap Seçer, Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar Mersin’in her köşesinden programa katılan tüm kadınlara teşekkür etti.

Kadınların yönetici olarak toplum içerisinde daha fazla yer alması gerektiğine dikkat çeken Başkan Seçer, “Parlamentoda 300 kadın milletvekili olması lazım ama öyle değil. Mersin’de 13 ilçe belediyesi var. Bunun hiç olmazsa yarısının kadın belediye başkanı olması lazım ama değil. Geçenlerde bunu söyledim, kıyamet koptu. Erkek adaylar çok bozulmuş. Ben ‘Ne kadar kadın yönetici olursa o kadar iyi olur’ diyorum. Kadınlar; milletvekili, belediye başkanı, meclis üyesi, Büyükşehir Belediye Başkanı olsun. Türkiye’de 30 Büyükşehir Belediye başkanı var, 28’i erkek. Bir tanesi de karşınızda duruyor” dedi.

Kadınların temsiliyetinin çoğu alanda az olmasına karşın tarım sektöründe çalışan nüfusun yüzde 43’ünün kadınlardan oluştuğunu dile getiren Seçer, “Diğer sektörlerde; hizmet, turizm, sanayi sektöründe veya siyasette temsiliyeti bu kadar yüksek değil. Tarım kolay bir iş değil. Portakal, limon, meyve, sebze bahçelerine bakın, güneşin altında ayazın rüzgârında çalışan kadın” diye konuştu.

Kendisinin çiftçi bir belediye başkanı olduğunu hatırlatan Başkan Seçer, “Siyasetçinin derdini siyasetçi, işçinin derdini işçi, kadının derdini kadın, çiftçinin derdini de çiftçi bilir. Ben de çiftçi bir başkanım. Toprak, ağaç, hayvan, gübre, ilaç, mazot, traktör, bunları bileceksin. Bunları bilmezsen, kitapta okuduğun gibi anlatıldığı gibi ise anlamazsın bu işlerden. Bu iş çok zor. Çiftçilik meşakkatli bir iş. Gece gündüz hiç dinlenmez çiftçi. Bir de kol gücü kullanıyor. Hepinizin eline, yüreğine sağlık” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar, ayaklarının üzerinde durmak istiyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlar ve küçük ölçekli üreticileri öncelediklerinden söz eden Seçer, “Kadınlar ‘Ayaklarımın üzerinde durayım, çocuğum okula giderken harçlığını vermek için elimi cebime atayım, çıkan para benim kazandığım olsun’ istiyor. Bu bir kadın için büyük bir onur. ‘Süt sattım, ineğe baktım, parayı kazandım, çocuğuma harçlık verdim.’ Bu bir kadın için çok önemli bir onurdur; bunu anlayabilene… ‘Çocuğu üniversiteye gönderdik, mühendis oldu, doktor oldu.’ Sen o kadına dünyayı ver, bu kadar mutlu edemezsin. ‘Çocuğumu okuttum’ diyor; çalışarak, emek ederek. Ben hepinizin emeğine saygı duyuyorum” dedi.

“Belediyemiz sizin emrinizde, para ve kaynak sizin”

Büyükşehir Belediyesi olarak hizmetleri en iyi şekilde aktarmak için çalışmalar yürüttüklerinden söz eden Seçer, “Belediyemiz sizin emrinizde. Para sizin, kaynak sizin. Ben emanetçiyim, bekçiyim. O para sizin. En iyi şekilde hizmetleri aktarmak bizim görevimiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi güçlüdür. Herkes ağlamayı sever, ben dik durmayı seviyorum. Biz kimseye muhtaç olmayız, bizim gücümüz bize yeter, her şeyin de üstesinden geliriz. 1 milyon 900 bin nüfusu var bu memleketin ama bu belediye 2,5 milyona hizmet ediyor. Kimseye de el avuç açmıyor, zaten açsa da bakan kimse yok. Olsun, dimdik ayakta dururuz. Kimsenin karşısında da eğilip bükülmeyiz. Kimseye diklenmeyiz ama dik dururuz” diye konuştu.

“Ben Belediye Başkanı kaldığım sürece binlerce aileye bu şekilde hayvancılık yaptıracağım”

Hayata geçirdikleri projelerin çoğunluğunun kadınlara yönelik olduğunu vurgulayan Seçer, bu projelerin de herkes tarafından duyulmasını istediklerini söyledi. Seçer, ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi kapsamında verdikleri desteklerden söz ederek, “Her yıl 60 aileye koyun veriliyor. 1 tane, 2 tane, 3 tane değil” dedi ve katılımcılardan bir üretici kadın ile sohbet etti. Sohbetin üzerine konuşmasına devam eden Seçer, “Nazire gibi 240 üretici var, bunun 121’i Nazire gibi kadın. 240 üretici, 25 hayvan aldı. 240 çarpı 25; 6 bin damızlık küçükbaş eder. Şimdi 25 hayvanı ödeyecek ama biz almayacağız onu, bir başka üreticiye vereceğiz. Biz arabayı hareket ettirdik, motoru çalıştırdık. Kendiliğinden böyle binlerce aile olacak. Ben Belediye Başkanı kaldığım sürece binlerce aileye bu şekilde hayvancılık yaptıracağım” ifadelerine yer verdi.

Fide-fidandan arıcılığa, güneş enerji paneli desteğinden atalık tohuma, ceviz ve badem soyma makinesinden dal kırma makinesine kadar verdikleri desteklerden bahseden Seçer, bu projelerin çok önemli ve hepsinin içinde de kadınlar olduğunu kaydetti.

“Hepimiz kardeşiz”

İşleri bilerek yapmanın, bölgenin ürünlerini Türkiye ve dünyaya duyurmak için önemli olduğunu kaydeden Seçer, “Mersinimizi herkes öğrensin. Bütün ilçelerimizi çok seviyoruz, her taraf bizim. Her tarafın insanını seviyoruz. Biz kardeş bir ülkeyiz. Hepimiz kardeşiz. Çok farklı renkler var. Bütün kardeşler bir araya gelmiş, özellikle Mersin. Türkiye gibi, Doğu’dan, Batı’dan, Kuzey’den, Güney’den, Orta Anadolu’dan, Ege’den bir araya gelmişiz, bir potada erimişiz. Biz Mersinliyiz. Ayrım gayrım yok, bunu reddediyoruz” dedi.

Gülnar Bademi için de coğrafi işaret müracaatı yaptıklarından söz eden Seçer, “Sizler için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. 4,5 yıllık görev süremizi tamamlıyoruz. Yaklaşık 5,5 ay sonra seçim var. Sayılı gün çabuk geçer ama Mersin için Vahap Seçer. İnşallah Cumhuriyet Halk Partisi’nin Belediye Başkan Adayı olarak, ama herkesin Belediye Başkanı olarak; partimizin amblemi ile seçiliriz. Bizim yolumuz belli. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde gidiyoruz” diye konuştu.

“Bizi çalışmak kurtarır”

Böyle özel bir günde kadınlarla bir arada olmaktan çok mutlu olduklarını kaydeden Seçer, “Bugün Dünya Kadın Çiftçiler Günü. Sizlerin Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutluyorum. Bundan sonra da iş birliği içerisinde, birbirimizi dinleyerek, anlayarak, birbirimize yardımcı olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mersinimiz için, ülkemiz için, insanlık için hep beraber çalışacağız. Bizi çalışmak kurtarır. Hepinizi çok seviyoruz” dedi.

Meral Seçer: “Sizler; Mersin’i kadınlar yönünden de Türkiye’nin parlayan yıldız yapacaksınız”

Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, 4 yıldır Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde üretici kadınlarla bir araya geldiklerini kaydederek, “Burada ilk günü hatırlıyorum; çok hayallerimiz ve bu hayalleri süsleyen projelerimiz vardı. Bu projelerde pek çok kadınla birlikte konuştuk, fikir alışverişleri yaptık ve yola çıktık. ‘Üretici stantları olsun, bizim ürettiğimiz ürünler satılsın’ diye hayal ediyorduk. Onlar gerçekleşti, çok mutlu oldum. Kadınlar, tam Anadolu’nun kültürüne uygun, imece usulü birbirine destek oldular. Yine kadınlar buralardan, başka yerlerden yeni işletmeler açtılar, mevcut işletmelerini geliştirdiler. Bunun yanında gerçekten Anadolu kadını özellikle Mersin’in kadını çok çalışkan ve enerjisi çok yüksek. Üretmeye o kadar inançlılar ki bu inançlarıyla Mersin’e ayrı bir enerji getirdiniz. Ben şuna çok inanıyorum, sizler; bu enerji, bu sabır, bu inanç olduktan sonra Mersin’i kadınlar yönünden de Türkiye’nin parlayan yıldız yapacaksınız” diye konuştu.

Kış: “Bir yerde bir kadın güçlüyse ve üretiyorsa orada tüm aile güçlü oluyor”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Mersin’in tarımın üretim merkezi, kadının da tarımsal üretimin direği olduğunu ifade ederek, “Başkanımız Vahap Seçer’in tarıma olan ilgisi, tarıma verdiği destekleri hepimiz biliyoruz. Çiftçinin üretmesi için ne gerekiyorsa bütün destekleri verdiğini söylediniz ki bunlara hepimiz sahada da şahit oluyoruz. Başkanımızın özellikle üretici kadına destek veriyor olmasını da ayrıca önemsiyor ve kıymetli buluyorum. Çünkü biliyoruz ki bir yerde bir kadın güçlüyse, kadın üretiyorsa orada tüm aile güçlü oluyor, tüm aile üretici oluyor. Siz bir kadına bir fidan verirsiniz o size bir bahçe kurar, bir avuç un verirsiniz o size bereketli sofralar kurar” dedi.

Kevser: “Bizlere kendimizi güvende hissettiğimiz alanlar oluşturuluyor”

Mut Kadın Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser, çiftçiler olarak son yıllarda yaşadıkları ekonomik zorlukları anlatarak, yanlış tarım uygulamalarının da kendilerini etkilediğini ifade etti. Çiftçi kadınların samimi bir desteğe ihtiyacı olduğunu sözlerine ekleyen Kevser, “Bu anlamda kadın kooperatifleri doğru bir modeldir ve desteklenmelidir. Biz Mersin olarak çok şanslıyız. Bunu her zaman her yerde dile getiriyorum. Çünkü bizim her zaman yanımızda olan bir belediye başkanımız var. İnsan zor gününde, yok gününde yanında olanı hiçbir zaman unutmaz, unutamaz. Başkanımız; bir bakıyorum tarımın içinde, bir bakıyorum hayvanlarla beraber, bir bakıyorum seçkin bir galada, bir bakıyorum denizde balıkçılarla, bir bakıyorum bisiklet sürüyor. Ne diyeyim; halk lideri olmak bu olsa gerek” ifadelerini kullandı.

Memiş: “Başkanımızın vermiş olduğu destekleri önemsiyoruz”

Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Memiş, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kendileri için verdiği desteğin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Memiş, “Gülnar kuş üzümümüze sahip çıkıp, coğrafi işaret belgesine müracaat edip, gerekli emekleri sarf eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e, daire başkanlığına çok teşekkür ederim. İnşallah bizlere kesin müjdeli haberi bir gün verecekler, inanıyoruz. Ayrıca ilçemize yapılan yardımları, vermiş olduğu destekleri önemsiyoruz” dedi. Gülnar’da üretilen badem için de coğrafi işaret belgesi başvurusu talep eden Memiş, “Büyükşehir Belediyesi olarak coğrafi işaret belgesi alınmasını, tescillenmesini sizlerden talep ediyoruz. Gülnar bademinin sadece Gülnar Bademi adıyla satılmasını çiftçilerimiz önemsiyor, bademlerimizin geleceği için tescillenmesi önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Şen: “Bu proje benim için çok anlamlı”

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden faydalanan Tarsus’un Dedeler Mahallesi’nden üretici Kübra Şen, projeye başvuru sürecini anlattı. Şen, projeye Alo 185 üzerinden başvuru yaptığından söz ederek, “Belli bir süreden sonra beni arayarak talebimin olumlu olduğunu söylediler. Çok mutlu oldum. Çünkü ben üniversite mezunu genç bir girişimciyim. Bu proje benim için çok anlamlı. Bir kadının kendi ayaklarının üzerinde durması gerçekten çok özel ve çok anlamlı bir şey” dedi ve başta Başkan Vahap Seçer olmak üzere projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaya: “Verilen malzeme desteği ile yok sayılmadığımızı, var olduğumuzu hissettik”

Küçük Ölçekli Balıkçılığa Malzeme Desteği’nden faydalanan ve Erdemli’nin Alata Mahallesi’nde yaşayan üretici Sevda Kaya ise “Artan mazot ve malzeme fiyatları belimizi bükmüşken, herkes tarafından yok sayıldığımız bir anda Sayın Vahap Seçer Başkanımın bize vermiş olduğu malzeme desteği sayesinde yok sayılmadığımızı, bizim de var olduğumuzu hissettik. Tarımın her alanı bir şekilde destekleniyor ama balıkçılık gerçekten yok. Merkezi idarenin bizi var sayması gerektiği yerde, belediye başkanımızın bizi yok saymaması çok büyük bir destek ve can suyu oldu bize. İlk defa küçük ölçekli balıkçılığa böyle bir destek verildi” diye konuşarak, desteklerin devamını beklediklerini kaydetti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Passiflora Fidesi Dağıtım Projesi’nden faydalanan Anamur Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı üretici Neslihan Doğan, “Başkanım her zaman söyler; ‘Ben pozitif ayrımcıyım’ der. Bu pozitif ayrımcılığını gerçekten çok beğenerek, minnettar olarak burada deklare etmek istiyorum. Çünkü biz Anamur Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kuruluş amaçlarından bir tanesi; kadın çiftçilerin üretmesi. Vahap Seçer Başkanıma, ilk önce kadınlar için pozitif ayrımcı olduğu için, ayrıca üretime hizmet ettiği için çok teşekkür ediyorum ve Dünya Kadın Çiftçiler Günümüz kutlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Seçer ve Meral Seçer tarafından projelerde başarılı olan kadın üreticilere çiçek verildi. Daha sonra üreticiler, Başkan Seçer’e ve Meral Seçer’e reçel, meyve ve sebze gibi ürettikleri ürünleri hediye etti. Etkinlik, Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası konseri ve ardından yemek ikramı ile sona erdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.